Μετά από αρκετό διάστημα η θερμική πάστα της CPU που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά θερμότητας αρχίζει να σκληραίνει και να μην αποδίδει. Αποτέλεσμα: η υπερθέρμανση της CPU.
Σε ένα παλαιό υπολογιστή υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να αρχίσει να αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες στην CPU. Θα το καταλάβετε όταν δείτε μία δραστική πτώση στην απόδοση σχεδόν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, παρότι οι προδιαγραφές του μηχανήματός σας είναι αρκετές παραπάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις του προγράμματος.
Αυτή η συμπεριφορά δηλώνει υπερθέρμανση της CPU και η συνήθης πρώτη αντιμετώπιση είναι να ανοίξετε τον υπολογιστή και να τον καθαρίσετε επιμελώς από σκόνες. Φυσικά θα ελέγξετε την απρόσκοπτη λειτουργία των ανεμιστήρων, τόσο της CPU όσο και του κουτιού.
Διαβάστε : Ποια είναι τα θερμοκρασιακά όρια ενός υπολογιστή
Αν όμως το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας της CPU παραμένει τότε το πιθανότερο είναι ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε την θερμική πάστα. Οι κατασκευαστές αναφέρουν ότι είναι καλή ιδέα να την αντικαθιστάτε κάθε 2-3 χρόνια, καθώς η πάστα υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν ασχολείται.
Η αλήθεια είναι ότι οι θερμικές πάστες συνήθως διαρκούν περίπου δύο έως πέντε χρόνια, αλλά αυτός ο χρόνος συνήθως ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητα της πάστας και τη χρήση. Και αυτός είναι ο χρόνος για να αρχίσει να μειώνεται η απόδοσή της και όχι να αποδομηθεί εντελώς.
Δεδομένου ότι στα πέντε χρόνια τα προγράμματα έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις και ότι η μείωση της απόδοσης αρχίζει να πραγματοποιείτε σταδιακά, κανείς δεν φαντάζεται ότι με την αλλαγή της θερμικής πάστας θα επανέλθουν τα πράγματα όπως ήταν. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το μηχάνημα τους “πάλιωσε”.
Για να αντικαταστήσετε τη θερμική πάστα από τη CPU σας, θα πρέπει πρώτα να αφαιρέστε την παλιά και μετά να εφαρμόσετε την νέα πάστα. Πάμε να δούμε τα βήματα για μία επιτυχημένη αλλαγή.
Λάβετε υπόψη σας ότι συνήθως η αντικατάσταση της θερμικής πάστας σε μια CPU δεν ακυρώνει την εγγύησή της, εκτός εάν χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες θερμικές πάστες που δεν ενδείκνυται από τον κατασκευαστή, όπως υγρό μέταλλο. Τυχόν ζημιές σε άλλα εξαρτήματα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ενδέχεται να ακυρώσουν την εγγύηση για αυτά τα εξαρτήματα.
Table of Contents
Τι εργαλεία θα χρειαστείτε
Το εργαλείο κάνει τον μάστορα. Έτσι λέει ένα ρητό της πιάτσας, οπότε φροντίστε να έχετε καλής ποιότητας εργαλεία και μην αρκεστείτε σε τίποτα φτηνιάρικα και ανώνυμα προϊόντα. Θα χρειαστείτε:
Ένα σετ κατσαβιδιών για την αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση του υπολογιστή σας. Σίγουρα χρειάζεστε σταυροκατσάβιδο και ένα ίσιο κατσαβίδι. Αν έχετε laptop πιθανά θα πρέπει να έχετε μαζί σας και κατσαβίδια τύπου Torx (αστεράκι).
Microfiber ή οποιοδήποτε ύφασμα χωρίς χνούδι
Μπατονέτες μικροϊνών
Ισοπροπυλική αλκοόλη 70%-90% για την απομάκρυση της παλιάς θερμικής πάστας. Εναλλακτικά κάνει και το καθαρό οινόπνευμα.
Μία εξαιρετικής ποιότητας θερμική πάστα
Αντιστατικό βραχιολάκι (για τους πιο μερακλήδες), για να γειωθείτε. Αυτό αποφεύγει οποιαδήποτε ζημιά στα εξαρτήματα του υπολογιστή λόγω ηλεκτροστατικής εκφόρτισης.
Aν ο υπολογιστής και ο ανεμιστήρας του είναι μέσα στην σκόνη, πάρτε επίσης ένα κουτί πεπιεσμένου αέρα.
Άνοιγμα υπολογιστή
Βάλτε τον υπολογιστή σας σε ένα χώρο εργασίας που είναι καθαρός (χωρίς χνούδια, σκόνη ή υπολείμματα).
Ενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας και αφήστε τον εργαστεί για μερικά λεπτά με όσο τον δυνατόν βαρύτερο πρόγραμμα . Αυτό θα ζεστάνει την CPU και κατά επέκταση την πάστα της, διευκολύνοντας την αφαίρεση του ανεμιστήρα πάνω από την CPU.
Τώρα, απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας και βγάλτε το καλώδιο τροφοδοσίας. Μετά από αυτό, αποσυνδέστε όλα τα άλλα συνδεδεμένα περιφερειακά. Πατήστε το κουμπί λειτουργίας και κρατήστε το για 2-3 δευτερόλεπτα. Αυτό θα ενεργοποιήσει τον υπολογιστή και θα εξαντλήσει τυχόν υπολειπόμενη φόρτιση από τους πυκνωτές.
Αν έχετε αντιστατικό βραχιολάκι φορέστε το και συνδέστε το σε κάποιο καλοριφέρ ή σε βρύση ή στην γείωση μίας πρίζας. Αν δεν έχετε ακουμπήστε με γυμνά χέρια ένα μεταλλικό αντικείμενο που συνδέεται με το χώμα.
Βγάλτε το πλαϊνό πλαίσιο από τη θήκη του υπολογιστή σας. Στους περισσότερους desktop υπολογιστές απλά ξεβιδώστε τις δύο πίσω βίδες και τραβήξτε έξω το πλαίσιο.
Στα laptop καλύτερα είναι να δείτε πρώτα ένα βίντεο για το δικό σας μηχάνημα που να αναφέρει το ποιες βίδες θα πρέπει να αφαιρέσετε, με ποια σειρά και από που να αρχίσετε να ανοίγετε τον κάτω θήκη του μηχανήματός σας.
Αφαίρεση του ανεμιστήρα σας της CPU
Τώρα, απασφαλίστε το ανεμιστήρα της CPU από τη μητρική πλακέτα. Ανάλογα με τον τύπο του, μπορείτε είτε να ξεβιδώσετε είτε να ξεκλειδώσετε τα τέσσερα κλιπ που τον συγκρατούν στην μητρική πλακέτα.
Φυσικά αν υπάρχουν στοιχεία που να εμποδίζουν αυτή την αφαίρεση, όπως RAM ή GPU, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε πρώτα. Για όσους δεν το έχουν ξανακάνει καλό θα ήταν να ψάξουν στο διαδίκτυο και να βρουν ένα βίντεο με την διαδικασία. Ακόμα και ένα βίντεο με την συναρμολόγηση θα σας διαφωτίσει, καθώς η αποσυναρμολόγηση είναι ακριβώς η αντίστροφη διαδικασία.
Μετά αποσυνδέστε προσεκτικά τον ανεμιστήρα από την μητρική πλακέτα καθώς και καλώδια RGB (αν υπάρχουν). Αν δείτε velcro για τη διαχείριση αυτών των καλωδίων, απλά ξετυλίξτε τα για να αφαιρέσετε το ψυγείο.
Είστε έτοιμοι να απομακρύνετε τον ανεμιστήρα της CPU. Γενικά, τραβήξτε προς τα πάνω, στρίβοντάς το ελαφρά αν φαίνεται κολλημένος.
Καθαρισμός της παλιάς θερμικής πάστας
Μετά την αφαίρεση του ανεμιστήρα, καθαρίστε τη θερμική πάστα τόσο από την CPU όσο και από το ψύκτρα του ανεμιστήρα.
Δεν θα πρέπει να βάλετε νέα πάστα πάνω στην παλιά γιατί αυτό θα δημιουργήσει θύλακες αέρα στο στρώμα πάστας και θα επηρεάσει τη θερμική διάχυση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ισοπροπυλική αλκοόλη με ένα πανί μικροϊνών και μπατονέτες, για να καθαρίσετε την πάστα.
Άν υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα θερμικής πάστας, σκουπίστε την πρώτα με ένα στεγνό πανί για να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος της. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και μια χαρτοπετσέτα. Μετά πάρτε λίγο ύφασμα με μικροΐνες ή χωρίς χνούδι και βάλτε του ισοπροπυλική αλκοόλη. Στη συνέχεια, σκουπίστε την πάστα από τη CPU και από την ψύκτρα του ανεμιστήρα.
Απλώς φροντίστε να μην το τρίψετε πολύ δυνατά και να μην αφήσετε υπολείμματά στη μητρική πλακέτα. Μη χρησιμοποιείτε άλλους διαλύτες εκτός από την ισοπροπυλική αλκοόλη ή οινόπνευμα. Καλύτερα να μην πειραματιστείτε.
Εάν η πάστα φτάσει στις πλευρές της CPU, χρησιμοποιήστε μια βαμβάκι βουτηγμένη σε ισοπροπυλική αλκοόλη και καθαρίστε την. Γενικά πάντως, αφού τελειώσετε, δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπολείμματα πάστας στη CPU και στην ψύκτρα.
Αν είχατε χρησιμοποιήσει υγρή θερμική πάστα με βάση το μέταλλο μπορεί να έχουν οξειδωθεί οι επιφάνειες και θα είναι ελαφρώς πιο δύσκολο να καθαριστούν. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιήστε 91% ή ισχυρότερη ισοπροπυλική αλκοόλη.
Για την ψύκτρα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε 1000άρι γυαλόχαρτο μαζί με το αλκοόλ για να τρίψετε το οξειδωμένο στρώμα. Εννοείτε μακριά το γυαλόχαρτο από την CPU (!). Αυτό θα αφαιρέσει όλο το κείμενο πάνω στο τσιπ, γεγονός που μπορεί να ακυρώσει την εγγύησή σας.
Μετά τον καθαρισμό της πάστας, σας συνιστούμε να καθαρίσετε και την ψύκτρα της CPU, εάν αυτό έχει σκόνη. Θα πρέπει επίσης να καθαρίσετε τυχόν σκόνη από τον υπολογιστή σας, ώστε να μην παρεμποδίζει τη διαδικασία ψύξης γενικότερα.
Τοποθέτηση νέας θερμικής πάστας
Χωρίς θερμική πάστα, η CPU σας είναι ευάλωτη σε υπερθέρμανση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα απόδοσης και ακόμη και να μειώσει τη διάρκεια ζωής του υπολογιστή σας. Επομένως, πρέπει να βάλετε νέα θερμική πάστα πριν εγκαταστήσετε ξανά την ψύκρα της CPU.
Η εφαρμογή της πάστας είναι αρκετά απλή. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας:
- Βεβαιωθείτε ότι όλη η ισοπροπυλική αλκοόλη έχει στεγνώσει από την ψύκτρα και την CPU.
- Πρέπει να εφαρμόσετε μια κατάλληλη ποσότητα πάστας στην CPU.
Εάν η θερμική πάστα δεν είναι αρκετή, δεν θα απλωθεί σε όλη την επιφάνεια της CPU. Αν είναι πολύ, μπορεί να διαρρεύσει στη μητρική πλακέτα. Εδώ υπάρχουν διάφορες σχολές στο πως πρέπει να βάλετε πάστα στην CPU.
Δείτε σχετικό βίντεο:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μοτίβο θέλετε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η πάστα απλώνεται ομοιόμορφα.
Μια καλύτερης ποιότητας πάστα διαρκεί περισσότερα χρόνια και παρέχει καλύτερη θερμική αγωγιμότητα. Δοκιμάστε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε μία καλή πάστα αντί για μία φθηνή, χαμηλής ποιότητας.
Οι περισσότερες θερμικές πάστες συνήθως έχουν διάρκεια ζωής περίπου πέντε χρόνια. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα και την ημερομηνία παραγωγής. Αν λοιπόν έχετε μια παλιά θερμική πάστα, ελέγξτε εκ των προτέρων την ημερομηνία λήξης της.
Είναι επίσης καλύτερο να ελέγξετε το εγχειρίδιο χρήσης της θερμικής πάστας πριν την εφαρμόσετε σε περίπτωση που συνοδεύεται από ειδικές οδηγίες.
Επανεγκατάσταση της ψύκτρας CPU
Μετά την τοποθέτηση της πάστας, ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε ξανά την ψύκτρα της CPU με τον ανεμιστήρα της και να επανασυναρμολογήσετε τα πάντα.
Εάν χρησιμοποιείτε μία ψύκτρα CPU με βίδες ελατηρίου, φροντίστε να την τοποθετήσετε πάνω από τη CPU με τον σωστό προσανατολισμό, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πιέζει τα καλώδια του ανεμιστήρα.
Στη συνέχεια, κλειδώστε την στη θέση του χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό ασφάλισής της. Κάντε ακριβώς το ανάποδο που κάνατε για να την ξεκλειδώσετε.
Διαβάστε: Ποια είναι τα συνήθη λάθη κατά την συναρμολόγηση ενός υπολογιστή
Η πάστα είναι ακόμα πολύ νωπή. Μπορείτε να αποσυνδέσετε την ψύκτρα και να δείτε αν η πάστα είναι απλωμένη σε όλη την επιφάνεια. Αν δεν είναι εφαρμόστε περισσότερη ποσότητα. Επανατοποθετήστε στην ψύκτρα.
Συνδέστε ξανά τα απαραίτητα καλώδια στο βύσμα CPU_FAN της μητρικής πλακέτας. Σε περίπτωση που διαθέτετε ψυγείο RGB, συνδέστε τα αντίστοιχα στο βύσμα RGB.
Βάλτε το κάλυμμα του υπολογιστή και στη συνέχεια, συνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας και όλα τα άλλα περιφερειακά στον υπολογιστή.
Μετά από αυτό, είναι πάντα καλή ιδέα να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία της CPU για να δείτε ότι όλα πάνε καλά.