Πως να βγάλετε χρήματα με εξόρυξη κρυπτονομισμάτων

Σε αυτό το άρθρο θα δείτε ένα οδηγό για αρχάριους πάνω στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ή αλλιώς mining. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αρχίσετε να κερδίζετε τα πρώτα σας χρήματα σαν ανθρακωρύχος.

mining

Τα κρυπτονομίσματα είδαν μια τεράστια άνοδο στην ισοτιμία τους με το δολάριο, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Δημοφιλή νομίσματα και ειδικότερα το Bitcoin, έφτασαν σε απίστευτα επίπεδα απόδοσης, σπάζοντας τα ρεκόρ το ένα πίσω από το άλλο. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της εξόρυξης καθώς οι άνθρωποι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την άνθηση και να κερδίσουν χρήματα από τη απαιτούμενη για την λειτουργία τους, .

Ωστόσο, εάν είστε κάποιος που δεν καταλαβαίνει τι είναι εξόρυξη (mining), τι είναι κρυπτονόμισμα (cryptocurrency) κλπ, τότε είστε στο σωστό σημείο. Έχουμε δημιουργήσει έναν οδηγό για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε τι είναι η εξόρυξη και τι χρειάζεται να κάνετε για να κερδίσετε χρήματα.

Τι είναι το cryptocurrency;

Πριν προχωρήσουμε στην εξόρυξη, ας κατανοήσουμε πρώτα την έννοια του κρυπτονομίσματος. Το cryptocurrency είναι ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που λειτουργεί ως μέσο ανταλλαγής, όπως ακριβώς και το ευρώ, όπου ένας χρήστης μεταβιβάζει την ιδιοκτησία νομίσματος σε αντάλλαγμα αγαθών ή υπηρεσιών.

Ο Σατόσι Νακαμότο (Satoshi Nakamoto) ήταν το πρώτο άτομο που δημιούργησε το αποκεντρωμένο νόμισμα Bitcoin, για να λύσει τα κενά που υπήρχαν στο παραδοσιακό ή στο παραστατικό χρήμα (fiat money).

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto, αλλά όπως ο ίδιος εξηγεί σε γραπτές του δηλώσεις το νόμισμα σχεδιάστηκε ώστε να είναι αποκεντρωμένο από την κρατική εξουσία, πράγμα που σημαίνει ότι καμία κεντρική αρχή δεν έχει ιδιοκτησιακή σχέση μαζί του, με συνέπεια να είναι απόλυτα διαφανές καθώς όλες οι συναλλαγές αποθηκεύονται σε ένα δημόσιο “λογιστικό βιβλίο” που ονομάζεται Blockchain (αλυσίδα των μπλοκ) και συνάμα ανώνυμο.

Blockchain

Διαβάστε σχετικά :  Πως λειτουργεί η τεχνολογία Blockchain. Οδηγός για αρχάριους.

Μετά την κυκλοφορία του Bitcoin, αρκετοί προγραμματιστές άρχισαν να εργάζονται πάνω στη βασική του αρχή και έτσι ο κόσμος σύντομα είδε και και άλλα κρυπτονομίσματα με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές στην λειτουργία τους. Τα περισσότερα από αυτά έχουν σχεδιαστεί για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων, καθώς και για μελλοντική χρήση. Από τις αρχές του 2021, υπάρχουν πάνω από 4.000 κρυπτονομίσματα !.

Τι είναι η εξόρυξη και πώς λειτουργεί;

Τώρα που η έννοια της κρυπτογράφησης είναι ξεκάθαρη, ας προχωρήσουμε στην εξόρυξη και σε ποιον ρόλο παίζει. Σε απλούς όρους, η εξόρυξη είναι επικύρωση των συναλλαγών κρυπτογράφησης.

Η εξόρυξη είναι η διεργασία που δημιουργεί το υλικό ενός υπολογιστή (computer hardware) για να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς ώστε το δίκτυο ενός κρυπτονομίσματος να επιβεβαιώσει τις συναλλαγές και να αυξήσει την . Ως αμοιβή για τις υπηρεσίες τους, οι miners (ανθρακωρύχοι) συλλέγουν τα τέλη συναλλαγών για τις συναλλαγές που επιβεβαιώνουν. Τα τέλη αυτά δεν παρακρατούνται από κάποιον χρήστη αλλά αποτελούν νέα κρυπτονομίσματα, πρόσφατα δημιουργημένα.

Γιαυτό και ονομάζεται εξόρυξη αφού με την διεργασία επιβεβαίωσης των συναλλαγών δημιουργούνται (εξορύσσονται) νέα κρυπτονομίσματα ως ανταμοιβή. Το Mining είναι μια εξειδικευμένη εργασία όπου οι αμοιβές χωρίζονται ανάλογα με το πόσος υπολογισμός έχει γίνει από κάθε μηχάνημα.

Πόσα θα κερδίσετε; Τα οφέλη για την εξόρυξη bitcoin μειώνονται κατά το ήμισυ κάθε τέσσερα χρόνια. Όταν το bitcoin εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2009, η εξόρυξη ενός μπλοκ θα σας απέδιδε 50 BTC. Το 2012, μειώθηκε στο ήμισυ στα 25 BTC. Μέχρι το 2016, αυτό μειώθηκε κατά το ήμισυ στα 12,5 BTC. Στις 11 Μαΐου 2020, η επιβράβευση μειώθηκε και πάλι στο μισό, δηλαδή στα 6,25 BTC. Σήμερα, το Μάϊο του 2021, η τιμή του Bitcoin είναι περίπου 30.800 εύρω ανά Bitcoin, πράγμα που σημαίνει ότι θα κερδίσετε 192.500 ευρώ (6.25 x 30.800) για την ολοκλήρωση ενός μπλοκ.

Ας το δούμε όμως λίγο αναλυτικότερα. Δεδομένου ότι τα κρυπτονομίσματα δεν ελέγχονται από μία κρατική αρχή (είναι αποκεντρωμένα), δεν υπάρχει και κάποια κεντρική αρχή, όπως μια τράπεζα, για την επαλήθευση των συναλλαγών. Εδώ έρχεται η εξόρυξη. Δώστε λίγο προσοχή γιατί εμπλέκονται περίεργοι λογιστικοί και κρυπτογραφικοί όροι:

Τα περισσότερα από τα πρώτα κρυπτονομίσματα χρησιμοποίησαν την έννοια της κρυπτογραφίας που ονομάζεται “απόδειξης της εργασίας” (proof-of-work = POW), η οποία είναι μια κρυπτογραφική απόδειξη μηδενικής γνώσης” (zero-knowledge proof), όπου ένα μέρος (ο υποδεικνύων) αποδεικνύει στο άλλο μέρος (ο επαληθευτής) ότι έχει γίνει κάποια εργασία συναλλαγής.

Αντίστοιχα το Bitcoin βασίζεται σε αυτή την λογική και ειδικότερα βασίζεται σε ένα κατανεμημένο δημόσιο λογιστικό βιβλίο που ονομάζεται Blockchain και καταγράφει κάθε συναλλαγή που συμβαίνει στο δίκτυο. Το blockchain οργανώνει όλες τις συναλλαγές σε ακολουθίες, για να αποτρέψει τη διπλή δαπάνη από τους χρήστες.

Παρένθεση: Αν ένας κακόβουλος χρήστης προσπαθήσει να ξοδέψει τα bitcoins του σε δύο διαφορετικούς παραλήπτες ταυτοχρόνως, αυτό είναι διπλή δαπάνη. Η Bitcoin εξόρυξη και η αλυσίδα των μπλοκ είναι εκεί για να δημιουργήσουν μια γενική συναίνεση στο δίκτυο, σχετικά με το ποια από τις δύο συναλλαγές θα επιβεβαιωθεί και θα θεωρείται έγκυρη.

Επιπλέον, το blockchain (αλυσίδα των μπλοκ) διανέμεται σε όλους τους ανθρακωρύχους για να αποφευχθούν οι ψεύτικες εκχωρήσεις, καθώς μια τροποποιημένη έκδοση ενός μπλοκ μπορεί να επαληθευτεί ή να απορριφθεί από άλλους ανθρακωρύχους, Έτσι το σύστημα είναι διαφανές και ταυτόχρονα σχεδόν απαραβίαστο αφού το 51% όσων κρατούν το blockchain θα πρέπει να συμφωνήσουν για κάθε συναλλαγή.

Στην πραγματικότητα, σε κάθε μπλοκ (μπλοκ = κομμάτι του blockchain που περιέχει και επικυρώνει πολλές συναλλαγές – περίπου κάθε 10 λεπτά, κατά μέσο όρο, δημιουργείται και ένα νέο μπλοκ) εκχωρείται ένα hash, το οποίο είναι μια μεγάλη σειρά αλφαριθμητικών χαρακτήρων, για την επαλήθευση της συναλλαγής. Οι ανθρακωρύχοι που βοηθούν στην επαλήθευση των συναλλαγών των μπλοκ πληρώνονται για τις προσπάθειές τους και τις συνεισφορές τους στο δίκτυο.

Ενώ αυτό το σύστημα λειτουργεί καλά για Bitcoin και άλλα νομίσματα, δημιουργεί επίσης τεράστια ζήτηση για υλικό υπολογιστή που απαιτείται για την επαλήθευση των συναλλαγών. Επιπλέον, παράγει επίσης πολλή θερμότητα και απαιτεί σταθερή ισχύ για να λειτουργήσει.

Πώς μπορείτε να εξορύξετε κρυπτονομίσματα;

Θα χρειαστείτε κράνος, μία αξίνα, ένα φτυάρι… πλάκα κάνουμε. Τώρα που καταλαβαίνετε τι είναι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, θα μιλήσουμε για τον τρόπο εξόρυξης αυτών.

Προειδοποίηση πριν προχωρήσουμε. Η εξόρυξη προσθέτει ένα σταθερό φορτίο στην GPU (ή στην CPU σας) σας και αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας. Και τα δύο είναι άσχημα αν λειτουργούν μακροπρόθεσμα, καθώς μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον λογαριασμό σας στο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα εξαρτήματά σας. Εάν αποφασίσετε να κάνετε εξόρυξη, κάντε το με δική σας ευθύνη. Εγώ ή οποιοδήποτε άλλο άτομο στο iGuRu δεν θα είμαστε υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά ενδέχεται να προκληθεί κατά την εξόρυξη ή λόγω λανθασμένης διαμόρφωσης GPU.

Τώρα που το έχουμε ξεκαθαρίσει, ας μιλήσουμε για το τι χρειάζεστε για να εξορύξετε. Καταρχήν χρειάζεστε ένα (ή περισσότερους) καλό μηχάνημα υπολογιστή.

Η υπολογιστή ισχύς που χρειάζεστε για να κάνετε εξόρυξη μπορεί να είναι της CPU σας ή της GPU σας. Προτιμήστε της GPU καθώς είναι πιο αποδοτικές για αυτήν την δουλειά. Αν και δεν υπάρχει ελάχιστη απαίτηση για εξόρυξη, προτείνουμε να αποκτήσετε μια σχετικά νέα GPU.

Θα συνιστούσαμε να αποκτήσετε GPU 30 series αν μπορείτε, αλλιώς πηγαίνετε σε μία GPU RTX τελευταίας γενιάς. Το ίδιο ισχύει και για GPU AMD. Όσο πιο πρόσφατη είναι η GPU, τόσο καλύτερο hashrate θα έχετε και τόσο περισσότερα χρήματα μπορείτε να κερδίσετε. Το hashrate αναφέρεται στη συνολική ισχύ υπολογισμού που ται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Όσο υψηλότερο είναι το hashrate, τόσο περισσότερα θα μπορείτε να κερδίσετε μέσω εξόρυξης.

Αν σας φανούν αρκετά ακριβές οι GPU τελευταίας γενιάς (που όντως είναι), ίσως να σκεφτείτε να αγοράσετε μία μεταχειρισμένη. Προσέξτε τι θα αγοράσετε καθώς οι μεταχειρισμένες GPU μπορεί να έχουν πολύ καλή τιμή, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταλήξετε με μια GPU που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως για εξόρυξη bitcoin και έτσι να είναι αρκετά στρεσαρισμένη.

Τώρα, ας μιλήσουμε για το λογισμικό που θα χρειαστεί για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν πολλά λογισμικά διαθέσιμα. Οι παρακάτω προτάσεις μας είναι ενδεικτικές. Μπορείτε να αναζητήσετε και να δοκιμάσετε πολλά παραπάνω.

Πριν από αυτό όμως, συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη λήψη του MSI Afterburner, καθώς θα χρειαστεί να πειράξετε τις ρυθμίσεις της GPU για βέλτιστη χρήση. Αυτό το πρόγραμμα θα σας επιτρέψει επίσης να μειώσετε τη ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιεί και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της GPU. Εργάζεται σε οποιαδήποτε κάρτα γραφικών, ακόμα και αν δεν είναι MSI.

msi afterburner

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σας πούμε ποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε στο MSI Afterburner, καθώς υπάρχουν πολλές GPU στην αγορά και ο έλεγχος κάθε GPU δεν είναι ίδιος για όλες. Μπορείτε να συνδεθείτε στο διαδίκτυο και να ελέγξετε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιούν οι άλλοι ανθρακωρύχοι και να τις αναπαραγάγετε ή να τις ρυθμίσετε χειροκίνητα.

Σημειώστε ότι θα πρέπει ιδανικά να μειώσετε το όριο ισχύος από 100% ενώ πρέπει να αυξάνετε το μνήμης. Ταυτόχρονα, μπορείτε επίσης να μειώσετε τον πυρήνα GPU και να ρυθμίσετε τους ανεμιστήρες GPU σας στο μέγιστο για να την κρυώνετε. Ο στόχος σας πρέπει να είναι να αυξήσετε το hashrate διατηρώντας παράλληλα τις θερμοκρασίες σε έλεγχο και χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερη ισχύ. Και πάλι, οι ακριβείς ρυθμίσεις μπορούν να βρεθούν στο Reddit και θα διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο GPU.

Απαιτούμενο λογισμικό για εξόρυξη:
1. Ψηφιακό Πορτοφόλι
2. Λογισμικό εξόρυξης

Ψηφιακό πορτοφόλι
Τώρα που έχετε ρυθμίσει την GPU σας, ας μιλήσουμε για το Ψηφιακό Πορτοφόλι. Κάθε λογισμικό εξόρυξης απαιτεί μια διεύθυνση πορτοφολιού, που είναι κάτι σαν έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για τη λήψη των νομισμάτων. Για να λάβετε μια διεύθυνση πορτοφολιού, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό με ένα ανταλλακτήριο (exchange). Δημοφιλείς ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων είναι τα Binance, Huobi , Coinbase Exchange, Kraken, KuCoin, Bitfinex και Gate.io.

Θα πρέπει να ελέγξετε εάν το ανταλλακτήριο που επιλέγετε επιτρέπεται να λειτουργεί στην χώρα σας. Το Binance, για παράδειγμα, απαγορεύτηκε από τις ΗΠΑ, οπότε οι άνθρωποι που διαμένουν στις ΗΠΑ θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό σε ένα από τα άλλα ανταλλακτήρια. Επιπλέον, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ανταλλακτήριο που επιλέγετε επιτρέπει την πίστωση από εξόρυξη. Για κάθε ένα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη πελατών τους εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες.

Μόλις ανοίξετε έναν λογαριασμό, μεταβείτε στην ενότητα wallet (πορτοφολιού) και βρείτε τη διεύθυνση κατάθεσης για το νόμισμα που θέλετε να προμηθευτείτε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό δίκτυο, διαφορετικά τα κέρματα σας θα χαθούν. Και πάλι, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη ανταλλαγής, εάν θέλετε βοήθεια με την επιλογή του σωστού δικτύου.

binance bitcoin exchange

Λογισμικό εξόρυξης
Επόμενο είναι το λογισμικό εξόρυξης. Υπάρχουν αρκετά λογισμικά που απλά τα εγκαθιστάτε, τους δηλώνετε ποιο είναι το πορτοφόλι σας και τα αφήνετε να “τρέχουν” στο υπόβαθρο. Εσείς δεν κάνετε τίποτα. Αυτό που θα βλέπετε είναι τα χρήματα που κερδίζετε να μπαίνουν στον λογαριασμό σας,  Τα λογισμικά αυτά μιλάνε με το δίκτυο του κάθε κρυπτονομίσματος και όταν απαιτείται αρχίζουν τον υπολογισμό επιβεβαίωσης των συναλλαγών.

Εδώ μπορείτε να δείτε μία λίστα με τα καλύτερα εξ αυτών. Εναλλακτικά των λογισμικών αυτών μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα λειτουργικό σύστημα εξόρυξης (Mining OS) και να δημιουργήστε ένα υπολογιστή αφιερωμένο μόνο στην εξόρυξη.

Για την εξόρυξη Bitcoin, θα προτείνουμε το Nicehash. Είναι ένα αξιόπιστο λογισμικό που είναι διαθέσιμο εδώ και αρκετό καιρό και επιτρέπει στους χρήστες να εξορύξουν από το κύριο τους σύστημα. Η εγκατάσταση του λογισμικού είναι απλή. Απλώς μεταβείτε στον ιστότοπο της Nicehash και κατεβάστε το λογισμικό. Μετά τη λήψη, ακολουθήστε τα βήματα για να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε τον λογαριασμό σας στο Nicehash.

Η Nicehash παρέχει επίσης το QuickMiner, το οποίο είναι ένα λογισμικό βασισμένο σε CUI. Ωστόσο, για αρχάριους χρήστες, θα σας συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε το GUI miner, καθώς είναι πιο εύκολο να ρυθμίσετε τις προτιμήσεις σας.

Συνεχίζοντας, εάν ενδιαφέρεστε να εξορύξετε άλλα νομίσματα τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο που ονομάζεται Unmineable. Το Unmineable επιτρέπει στους χρήστες να εξορύσσουν κρυπτονομίσματα που δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Περιλαμβάνει νομίσματα όπως ADA, Doge, BTT, Ethereum, Uniswap, Dash κ.λπ. Το Unmineable παρέχει επίσης στους χρήστες ένα εύχρηστο λογισμικό GUI που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ρυθμίσετε τα πάντα. Μπορείτε να κατεβάσετε το λογισμικό από τον ιστότοπό τους και ρυθμίστε το για το κρυπτογράφηση που θέλετε να ορίσετε. Μόλις τελειώσετε, κάντε κλικ στην αρχή για να ξεκινήσετε την εξόρυξη του επιθυμητού κρυπτονομίσματος. Το Unmineable θα μεταφέρει αυτόματα τα νομίσματα μόλις περάσετε ένα συγκεκριμένο όριο, αλλά μπορείτε να το απενεργοποιήσετε εάν θέλετε να μεταφέρετε με μη αυτόματο τρόπο τα κέρματα στο πορτοφόλι σας. Για έμπειρους ανθρακωρύχους, το Unmineable υποστηρίζει επίσης PhoenixMiner, lolMiner, NBMiner και T-Rex, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε, αν προτιμάτε μια εμφάνιση γραμμής εντολών.

Συμπερασματικά

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μπορεί να αποδώσει ένα αξιοπρεπές συμπληρωματικό εισόδημα, ΜΟΝΟ εάν μπορείτε να αποκτήσετε μια αξιοπρεπή GPU και να αφιερώσετε χρόνο στη διαμόρφωσή της.

Παρόλο που το Bitcoin υπέστη πρόσφατα μια τεράστια πτώση, μετά την ανακοίνωση του Musk, μειώνοντας τις συναλλαγές, πολλοί ενδέχεται να σταματήσουν την εξόρυξη, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη δυσκολία εξόρυξης, επιτρέποντάς σας να κερδίσετε περισσότερα χρήματα.

Ωστόσο, η εξόρυξη έρχεται με το δικό της σύνολο κινδύνων και θα πρέπει πάντα να τα έχετε κατά νου σας κατά την εξόρυξη. Ποτέ μην προσπαθείτε να σπρώξετε την GPU στα άκρα, καθώς μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή ζημιά στην GPU και σε άλλα εξαρτήματα.

Γενικότερα, μην περιμένετε να γίνετε πλούσιοι με την εξόρυξη. Τα χρήματα που θα χαλάσετε για την πρωταρχική αγορά των μηχανημάτων, τα χρήματα που θα ξοδέψετε μηνιαίως σε ενέργεια, καθώς και η απομείωση της αξίας του μηχανήματός σας (ξέχωρα τυχόν βλάβες) δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά από τα κέρδη. Αν μάλιστα δεν δώσετε αρκετά δεν θα κερδίσετε και αρκετά, οπότε με ένα μόνο μηχάνημα μεσαίας κατηγορίας και με μικρή σύνδεση στο διαδίκτυο καλύτερα να το ξεχάσετε.

Όσο για το μέλλον, η εξόρυξη μπορεί να σταματήσει να υπάρχει, αφού οι προγραμματιστές κινούνται προς μια ιδέα proof-of-stake = POS (απόδειξης στοιχήματος) που δεν απαιτεί την εξόρυξη για την επικύρωση των μπλοκ. Αντ ‘αυτού, οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων μπορούν να ποντάρουν τα νομίσματά τους για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές και να λάβουν αμοιβή.

Το Ethereum είναι το πρώτο σημαντικό κρυπτονόμισμα που έκανε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το μέλλον όπου όλα τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν την έννοια του Proof of Stake είναι πολύ μακριά.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).