Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι η ιδιωτική περιήγηση των browsers συνδέεται κυρίως με την περιήγηση σε απαγορευμένες σελίδες του Διαδικτύου. Η λειτουργία της ιδιωτικής περιήγησης όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά άλλα πράγματα.
Η ιδιωτική περιήγηση αναφέρεται σε μια λειτουργία που προσφέρουν οι web browsers για να αφήνουν ελάχιστα ίχνη πίσω τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ιστορικό περιήγησης και ότι τα δεδομένα αποθηκεύονται μόνο προσωρινά για την περίοδο λειτουργίας της περιήγησης και στη συνέχεια διαγράφονται.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ιδιωτική περιήγηση δεν είναι 100% ανώνυμη. Οι ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο και οι servers για παράδειγμα καταγράφουν την δραστηριότητα σας, αλλά και χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιείτε (όπως το DNS cache) καταγράφουν επίσης δεδομένα.
Ας δούμε όμως πως μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε.
Firefox: Χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl-Shift-P για να ξεκινήσετε ενα νέο παράθυρο ιδιωτικής περιήγησης
Internet Explorer: Η ίδια συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl-Shift-P
Chrome: Ctrl-Shift-N
Opera: Χρησιμοποιεί την ίδια συντόμευση με τον Chrome Ctrl-Shift-N.
Που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης;
1. Μπορείτε να ανοίξετε πολλούς λογαριασμούς στην ίδια ιστοσελίδα
Μπορείτε να συνδεθείτε με το ίδιο site ή στον ίδιο server χρησιμοποιώντας διαφορετικούς λογαριασμούς. Επειδή τα cookies δεν αποθηκεύονται μπορείτε για παράδειγμα να εισέλθετε σε δύο λογαριασμούς του Gmail, χωρίς να σας αποσυνδέει η υπηρεσία.
2. Τσεκάρετε το site σαν νέος χρήστης
Τα cookies χρησιμοποιούνται για να σας αναγνωρίζουν οι ιστοσελίδες. Υπάρχουν βέβαια και άλλα διαθέσιμα μέσα, όπως η σύγκριση των διευθύνσεων IP, αλλά οι περισσότερες ιστοσελίδες δεν το κάνουν.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε τα περιεχόμενα μιας ιστοσελίδας σαν νέος χρήστης κάτι που είναι πολύ χρήσιμο αν θέλετε να συγκρίνετε τιμές για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα πληρώσετε περισσότερο.
3. Σύνδεση σε ξένο υπολογιστή
Αν χρειαστεί να ελέγξετε τα email σας ή άλλα δεδομένα σε έναν υπολογιστή που δεν σας ανήκει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ιδιωτική περιήγηση. Το όφελος; τα δεδομένα που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας διαγράφονται αυτόματα όταν ότι θα κλείσει το παράθυρο ιδιωτική; περιήγησης.
Επίσης αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή σας, που έχει αποθηκευμένοιστορικό περιήγησης, σελιδοδείκτες και τους λογαριασμούς σας καλύτερα ανοίξτε του ένα παράθυρο ιδιωτικής περιήγησης.
4. Αγορές δώρων και εκπλήξεις
Ένας τρόπος για να μην δει κάποιος τις σελίδες που έχετε επισκεφτεί, είναι η λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν θέλετε να πραγματοποιήσετε αγορές για κάποια έκπληξη, ειδικά από έναν οικογενειακό υπολογιστή που χρησιμοποιεί ένα μόνο λογαριασμό.
Να αναφέρουμε ότι η ιδιωτική περιήγηση δεν είναι η μόνη επιλογή που έχετε για όλα αυτά που γράψαμε παραπάνω. Μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο πρόγραμμα περιήγησης ή ακόμη και ένα δεύτερο προφίλ στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ρυθμίσετε το πρόγραμμα περιήγησης να μην θυμάται όλες τις συνήθεις πληροφορίες. Για παράδειγμα, με τη ρύθμιση αυτή μπορείτε να διαγράψετε τα δεδομένα περιήγησης κατά την έξοδο σας ή να το κάνετε με ένα εργαλείο όπως το CCleaner.
Για αυτό, η ιδιωτική περιήγηση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, καθώς υπάρχει σε κάθε browser.