Προσομοίωση 9 λειτουργικών συστημάτων στο browser σας

Αν νοιώθετε νοσταλγία για τα παλιά λειτουργικά συστήματα ή ακόμα και αν θέλετε να δοκιμάσετε τα καινούργια διαβάστε σε αυτό το άρθρο πως μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε 9 διαφορετικά λειτουργικά συστήματα μέσα από τον browser σας.

Ότι λειτουργικό και να τρέχετε τώρα, σίγουρα έχετε την περιέργεια να δείτε πως είναι ένα διαφορετικό λειτουργικό από το δικό σας. Ακόμα και οι παλαιότεροι από εσάς που στην διάρκεια της ψηφιακής ζωής τους έχουν περάσει από ένα σωρό λειτουργικά συστήματα.

Εάν θέλετε να τρέξετε μία προσομοίωση των παλαιότερων, αλλά και νεότερων λειτουργικών συστημάτων, όπως τα  DOS 5, Windows 95, Mac OS X Lion, Windows 1.01,Ubuntu 21.10, Windows 11, κλπ, έχετε έρθει στο σωστό μέρος.

Ακολουθούν εννέα κλασικά και νέα λειτουργικά συστήματα στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσα από το πρόγραμμα περιήγησής σας. Η σειρά παρουσίασης είναι χρονολογική.

1. DOS 5

dos 5

Την εποχή που η Apple και η Commodore αγωνίζονταν για τη θέση τους στην αγορά με τις αντίστοιχες σειρές Mac και Amiga, η IBM είχε γίνει γρήγορα ο νικητής της κούρσας με τη σειρά υπολογιστών της IBM.

Οι πρώτοι υπολογιστές της IBM κυκλοφόρησαν το 1981, αλλά αυτή η εξομοίωση του DOS 5 εκτελείται με την ενημέρωση του 1986 (το IBM PC XT 286).

Το XT 286 είχε 640 KB μνήμη RAM, σκληρό δίσκο 20 MB και επεξεργαστές 6 MHz.

Το ίδιο το DOS 5 κυκλοφόρησε το 1991 και σηματοδότησε μια από τις πιο σημαντικές αναθεωρήσεις DOS στην ιστορία του. Ίσως πιο αξιοσημείωτο, ωστόσο, ήταν η τελευταία έκδοση του DOS για την οποία η Microsoft και η IBM μοιράστηκαν τον πλήρη κώδικα.

Η προσομοίωση DOS 5 προσφέρει τρία κλασικά παιχνίδια για να τα δείτε: Wolfenstein 3D, το αρχικό Civilization και Monkey Island.

2. Κλασικό Macintosh

classic macintosh

Το 1984, η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο της μηχάνημα στη σειρά προϊόντων Macintosh, που αργότερα ονομάστηκαν “Mac”. Ήταν ένα πρωτοποριακό μηχάνημα, και έγινε ο πρώτος μαζικής κατανάλωσης υπολογιστής που προσέφερε γραφική διεπαφή χρήστη .

Αυτός ο εξομοιωτής Macintosh εκτελεί το 7.0.1 με τρεις πρώιμες εφαρμογές Mac, MacPaint, MacDraw και Kid Pix.

Επειδή το λειτουργικό σύστημα απαιτεί πολύ λιγότερους πόρους συστήματος από τον εξομοιωτή των Windows 95, θα φορτωθεί στο πρόγραμμα περιήγησής σας πολύ πιο γρήγορα.

3. Windows 1.01

windows 1.01

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1985. Τα Windows 1.01 ήταν η πρώτη δημόσια διαθέσιμη έκδοση του λειτουργικού συστήματος του Bill Gates.

Το λειτουργικό σύστημα είναι ουσιαστικά ένα γραφικό front-end για . Πράγματι, τα Windows 1.01 έτρεχαν ως πρόγραμμα MS-DOS.

Οι εφαρμογές στο λειτουργικό σύστημα περιελάμβαναν Αριθμομηχανή, Ημερολόγιο, Πρόχειρο προβολής, Ρολόι, Σημειωματάριο, Ζωγραφική, Reversi, Cardfile, Τερματικό και Εγγραφή. Είναι όλα διαθέσιμα σε αυτήν την εξομοίωση.

Στα παρασκήνια, τα Windows 1.0 είχαν επίσης τα δικά τους προγράμματα οδήγησης για κάρτες βίντεο, α, πληκτρολόγια, και σειριακές επικοινωνίες και εφαρμογές.

 

4. Macintosh Plus

macintosh plus

Δύο χρόνια μετά την εισαγωγή του πρώτου υπολογιστή Macintosh, η Apple κυκλοφόρησε τη συνέχεια: Macintosh Plus.

Είχε μια αρχική τιμή 2.600 $ , αποδεικνύοντας ότι η τάση της Apple για υπέρογκες τιμές δεν απέχει πολύ από τις σύγχρονες τιμές της. Ο υπολογιστής ερχόταν με 1 MB μνήμης RAM (και υποστήριξη έως 4 MB), υποστήριζε έως και επτά περιφερειακά και διέθετε μονάδα δισκέτας 800 KB.

Μέχρι το 1986, ήταν διαθέσιμες πολύ περισσότερες εφαρμογές και παιχνίδια. Αυτή η εξομοίωση περιλαμβάνει Risk, Cannon Fodder και Shufflepuck.

5. Windows 3.1

windows 3 1

Τα Windows 3.1 βγήκαν στα μαγαζιά τον Απρίλιο του 1992, αντικαθιστώντας τα αρχικά Windows 3.0.

Παρά το παρόμοιο όνομα, πρόσφερε τεράστιες βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η εισαγωγή ενός συστήματος γραμματοσειρών TrueType που μετέτρεψε για πρώτη φορά το λειτουργικό σύστημα σε επιτραπέζιο εκδοτικό κέντρο. Τρεις διάσημες γραμματοσειρές ήταν διαθέσιμες τότε, οι Arial , New και Times New Roman.

Άλλα χαρακτηριστικά που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά περιελάμβαναν εικονίδια μεταφοράς και απόθεσης, υποστήριξη ποντικιού σε εφαρμογές MS-DOS και την εφαρμογή Διαχείριση προγράμματος. Το θεωρητικό μέγιστο όριο μνήμης ήταν 4 GB που ξεπερνούσαν την εποχή, αν και πρακτικά ήταν 256 MB.

Τα Windows 3.1 αντικαταστάθηκαν από τα Windows 95, αλλά η υποστήριξη συνεχίστηκε μέχρι το 2008.

Ο εξομοιωτής Windows 3.1 προσφέρει κλασικά παιχνίδια όπως Minesweeper και Solitaire, αξεσουάρ όπως Write, Paintbrush, ακόμη και πρόσβαση στον Πίνακα Ελέγχου.

6. Windows 95

windows 95

Τα Windows 95 που κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο του 1995 ήταν ένα από τα καθοριστικά λειτουργικά συστήματα της δεκαετίας.

Έθεσε τα θεμέλια για τα Windows που όλοι αναγνωρίζουμε σήμερα. Το μενού Έναρξη και η γραμμή εργασιών έκαναν το ντεμπούτο τους και για πρώτη φορά. Ήταν ένα λειτουργικό σύστημα Windows που δεν βασιζόταν στο MS-DOS για πρόσβαση σε αρχεία και δίσκους.

Αυτός ο εξομοιωτής των Windows 95 ουσιαστικά εκτελεί το Windows 95 OSR2. Κατά την εκτέλεση του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χειριστήρια στην επάνω δεξιά γωνία για να αλλάξετε τη λειτουργία πλήρους οθόνης και να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε το ποντίκι.

Όπως συμβαίνει με όλες τις προσομοιώσεις λειτουργικών συστημάτων που βασίζονται σε πρόγραμμα περιήγησης, τυχόν αλλαγές που κάνετε δεν θα αποθηκεύονται μεταξύ των περιόδων σύνδεσης. Για να φορτωθεί δυστυχώς θα απαιτηθούν γύρω στα 6-7 λεπτά. Και έχει αρκετά κολλήματα ή errors, αναλόγως τα “κέφια” του.

7. Mac OS X 10.7

mac lion

Το Mac OS X 10.7, γνωστό και ως Mac OS X Lion, κυκλοφόρησε μόνο τον Ιούλιο του 2011. Το Mac OS X 10.7 είδε πολλές «πρωτιές» για τους χρήστες της Apple. Για παράδειγμα, ήταν η πρώτη φορά που είδαμε το AirDrop και την εφαρμογή Launcher και ήταν το πρώτο λειτουργικό σύστημα Mac που κυκλοφόρησε με τη γραμματοσειρά emoji και το FaceTime.

Το Lion ήταν επιθανάτιο για ορισμένα χαρακτηριστικά. Το Front Row, το iSync και ο QuickTime Streaming Server απορρίφθηκαν.

Δυστυχώς, οι σύγχρονοι περιορισμοί σημαίνουν ότι η εξομοίωση Mac OS Lion είναι πλήρης. Είναι ας πούμε, ένα ταξίδι με CSS, επομένως μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο στην επιφάνεια εργασίας, τα μενού και ορισμένες βασικές πληροφορίες συστήματος. Ωστόσο, θα μπορείτε ακόμα να έχετε μια αίσθηση για το πώς ήταν το λειτουργικό σύστημα.

Το password για να μπείτε είναι admin.

8. ubuntu 21.10

screenshot 2021 10 30 17 40 19

Το iGuru σας πρόσφερε πρόσφατα μία εξομοίωση του ubuntu 21.10. Ονομάζεται Ubuntu 21.10 “Impish Indri” και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021.

Το μεγαλύτερο νέο χαρακτηριστικό του είναι το περιβάλλον εργασίας GNOME 40. Σαν εμφάνιση παραμένει ίδια με την αρχική του κυκλοφορία του 2004, με το Ubuntu Dock στην αριστερή πλευρά της οθόνης και το μενού στο επάνω μέρος της οθόνης.

Διαθέτει ένα βελτιωμένο Yaru theme. Μπορείτε να ανοίγετε την ίδια εφαρμογή πολλές φορές, να σύρετε και να αλλάζετε το μέγεθος των παραθύρων, να αλλάζετε την ταπετσαρία της επιφάνειας εργασίας, καθώς και να κλωνοποιείτε εφαρμογές. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το terminal.

9. Windows 11

windows 11 insider dev 9

Τα Windows 11 είναι το πιο πρόσφατο λειτουργικό της Microsoft. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021 και δεν έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής από το κοινό. Η αναβάθμισή του από τα Windows 10 είναι δωρεάν αλλά έχει αυξημένες απαιτήσεις σε hardware.

Στο συγκεκριμένο emulation Μπορείτε να τρέξετε αρκετές λειτουργίες, όπως browser, mail, calculator, Spotify, Twitter, VS Code, Terminal, Github, Discord, Microsoft Store, νυκτερινή λειτουργία, σκούρο θέμα.

Είναι αρκετά κατατοπιστικό για το πως φαίνονται αλλά και εργάζονται τα Windows 11 και δεν απαιτεί κάποια εγγραφή ή οτιδήποτε άλλο.

Και τα εννέα από αυτά τα κλασικά λειτουργικά συστήματα είναι βέβαιο ότι θα ξυπνήσουν αναμνήσεις, ανεξάρτητα από την ηλικία σας ή πότε ξεκινήσατε να xρησιμοποιείτε υπολογιστές.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).