Η Epic Games, κατασκευαστής του παιχνιδιού Fortnite, θα πληρώσει σε Αμερικάνικο δικαστήριο πρόστιμο 520 εκατομμυρίων δολαρίων για παράβαση των νόμων για το απόρρητο των ανήλικων παιδιών, για την έκθεσή τους σε επικίνδυνο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εκφοβισμού.
Η Epic Games, κατασκευαστής του διάσημου βιντεοπαιχνιδιού Fornite, το οποίο για τα έτη 2018 και 2019 της απέφερε έσοδα ύψους πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια, θα πληρώσει το “τυπικό” πρόστιμο των 520 εκατομμυρίων δολαρίων για να έρθει σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές και συγκεκριμένα με την FTC (Federal Trade Commission) για παραβιάσεις του Νόμου για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA) και την έκθεσή τους σε κίνδυνο.
Η FTC είχε μηνύσει την Epic Games ισχυριζόμενη ότι το παιγνίδι Fortnite έφερνε τα παιδιά σε επαφή «με αγνώστους», τους εξέθεσε σε «επικίνδυνα και ψυχολογικά τραυματικές καταστάσεις» και δεν εισήγαγε επαρκή συστήματα γονικού ελέγχου.
Σύμφωνα με δήλωση της προέδρου της FTC, Λίνα Χαν (Lina Khan), «η προστασία του κοινού, και ειδικά των παιδιών, από εισβολές στην ιδιωτική ζωή στο διαδίκτυο και σε σκοτεινά μοτίβα, είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Επιτροπή, και αυτές οι ενέργειες επιβολής καθιστούν σαφές στις επιχειρήσεις ότι η FTC απαντάει σκληρά στις παράνομες πρακτικές».
Στην πραγματικότητα το συνολικό πρόστιμο αποτελείται από δύο επί μέρους μικρότερα, ένα των 245 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορά την παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου για την προστασία του απορρήτου των παιδιών στο Διαδίκτυο και ένα των 275 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή η εταιρία φέρεται να συνέλεγε προσωπικές πληροφορίες για ανήλικους παίκτες που δεν είχαν κλείσει ακόμη τα 13, χωρίς να ενημερώνει και να λαμβάνει την συναίνεση από τους γονείς.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης καθώς τονίζει αρκετά κοινωνικά φαινόμενα στο χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Αναφέρει ότι τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται λόγω του ότι οικογένειες είδαν τα παιδιά τους να παραμένουν κολλημένα στην οθόνη του υπολογιστή τους για πάνω από 12 ώρες την ημέρα και να κλαίνε με λυγμούς όταν οι γονείς τα απομάκρυναν από το κομπιούτερ.
Ένα δεύτερο σκεπτικό της επιβολής του προστίμου από την FTC αναφέρει για «σκοτεινά μοτίβα» που είχαν σκοπό να «ξεγελάσουν» τους παίκτες ώστε να αγοράζουν «προνόμια» που ουσιαστικά δεν πρόσφεραν τίποτε. Οι χρήστες ήταν πιθανότατα κάτω των 13 ετών και δεν είχαν την συγκατάθεση των γονιών για να χρεώνουν τις πιστωτικές τους.
Μάλιστα ειπώθηκε και η ύπαρξη εσωτερικών αναφορών της εταιρείας Epic Games που σύμφωνα με αυτές ορισμένες λειτουργίες του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένης της φωνητικής συνομιλίας, παρουσίαζαν «κίνδυνο από την άποψη της αρνητικής κοινωνικής συμπεριφοράς», και τα παιδιά υφίστανται εκφοβισμό, απειλές και παρενοχλήσεις, μεταξύ άλλων και σεξουαλικών.