Προστατέψτε τους κωδικούς σας πρόσβασης με τη βοήθεια γεωγραφικών δεδομένων

Σκεφτείτε ένα μέρος, οποιοδήποτε μέρος…

Ερευνητές ασφάλειας υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία πρόσβασης που προκύπτουν με τη βοήθεια επιλεγμένων γεωγραφικών πληροφοριών, θα μπορούσαν να συμβάλλουν δραστικά στην μείωση του αριθμού των παραβιάσεων δεδομένων, καθώς αποτελούν μια “uncrackable” εναλλακτική λύση έναντι των συμβατικών κωδικών.

password

Η ερευνητική ομάδα ΖSS-Research, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα ελέγχου πρόσβασης, το οποίο ζητά από τους χρήστες να επιλέξουν ένα μέρος σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και στη συνέχεια να ζωγραφίσουν ένα εικονικό σύνορο γύρω από τη θέση αυτή. Το μέρος που επιλέγουν οι χρήστες θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, ακόμη και ένα αγαπημένο δέντρο σε ένα πάρκο στον Πύργο του Άιφελ.

Στη συνέχεια το σύστημα αντλεί επιλεγμένες γεωγραφικές πληροφορίες, όπως το γεωγραφικό μήκος, το γεωγραφικό πλάτος, το ύψος και το μήκος του εικονικού συνόρου, προκειμένου να διαμορφώσει τον κωδικό πρόσβασης του χρήστη, ο οποίος θα είναι salted και hashed.

Δεδομένης της τυχαιότητας της επιλογής της τοποθεσίας, αλλά και του σχήματος και του μεγέθους του εικονικού συνόρου που ορίζεται από το χρήστη, οι πιθανοί συνδυασμοί είναι άπειροι, όμως ο μοναδικός κωδικός πρόσβασης που προκύπτει (δηλαδή η θέση) είναι ευκολομνημόνευτη για τον χρήστη.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να θυμόμαστε ένα μέρος που έχουμε επισκεφθεί, από έναν μεγάλο και περίπλοκο κωδικό πρόσβασης», αναφέρει ο ερευνητής Al – Salloum.

Επιπλέον, η έρευνα αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου προστατεύει αποτελεσματικά τους χρήστες από γνωστές απειλές:

«Μια αποτελεσματική αντικατάσταση των συμβατικών κωδικών πρόσβασης θα μπορούσε να μειώσει κατά 76% τις παραβιάσεις δεδομένων, σύμφωνα με στοιχεία που βασίζονται στην ανάλυση περισσότερων από 47.000 αναφερθέντων συμβάντων ασφάλειας», προσθέτει ο ο ερευνητής.

Secnews.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).