Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο University of Cambridge, ο Hal Evans, δημιούργησε το πρώτο πλήρως λειτουργικό αντίγραφο ενός κυκλομέτρου – ένα μηχάνημα που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 από Πολωνούς μαθηματικούς για να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση μυστικών μηνυμάτων που έστειλαν οι Γερμανοί μέσω της μηχανής κρυπτογράφησης Enigma.
Είναι σχεδόν το ίδιο σε μέγεθος με έναν πολύ μεγάλο φορητό υπολογιστή, αλλά πολύ βαρύτερο, με καλώδια, διακόπτες και ρότορες δέκα κιλών. Η έκδοση του κυκλομέτρου του 21ου αιώνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σαλόνι του καθηγητή του Evans, Tim Flack, λέκτορα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο οποίος διεξάγει κάποια έρευνα.
Ακριβώς όπως και το πρωτότυπο, το cyclometer του Evans μπορεί να δημιουργήσει έναν τεράστιο κατάλογο με όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους ένα απλό κείμενο θα μπορούσε να μεταφραστεί από ένα κείμενο κρυπτογράφησης του Enigma, την τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί. Το μηχάνημα ημι-αυτοματοποιεί τη διαδικασία αναγνώρισης των αποτελεσμάτων κάθε δυνατής λύσης του κώδικα Enigma.
Καθώς έδειχνε πώς λειτουργεί το μηχάνημα από το Zoom, ο Flack ανέφερε ότι το κύκλομετρο ήταν ένα πρώιμο παράδειγμα κρυπτογραφικής ιδιοφυΐας και ότι έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη του Bombe από τον Alan Turing, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για το “σπάσιμο” του γερμανικού κώδικα του Enigma κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.
“Το Bombe του Turing ήλθε σε ένα σημείο όπου οι πολωνικές μέθοδοι δεν ήταν πλέον επαρκείς επειδή οι Γερμανοί είχαν αυξήσει την ασφάλεια σε τέτοιο βαθμό που δεν λειτουργούσαν πλέον. Όμως οι άνθρωποι του Bletchley Park δεν θα μπορούσαν να είχαν κάνει αυτό που έκαναν χωρίς τις πληροφορίες από τους Πολωνούς κρυπτογράφους.”
Το αρχικό πολωνικό κύκλομετρο κατασκευάστηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον κρυπτολόγο Marian Rejewski τη δεκαετία του 1930, σαν απάντηση στην απειλή του πρώτου πολέμου με τη Γερμανία. Εκείνη την εποχή, οι Γερμανοί χρησιμοποιούν ήδη τη μηχανή Enigma για να επικοινωνούν κωδικοποιημένα με ραδιοφωνικά μηνύματα.
Το πρωτόκολλο Enigma βασίστηκε σε έναν μηχανισμό που περιείχε τα 26 γράμματα του αλφαβήτου. Ένας αποστολέας εισάγει το κείμενο στο μηχάνημα, με κάθε γράμμα να ενεργοποιεί ένα άλλο για να λειτουργήσει ένα διαφορετικό πληκτρολόγιο. Το νέο κείμενο αποτελείτο από τυχαίους χαρακτήρες και μπορούσε να πληκτρολογηθεί στο μηχάνημα του δέκτη, για να μετατρέψει το κείμενο κρυπτογράφησης σε αναγνώσιμο απλό κείμενο.
Ο μηχανισμός που μετέτρεψε το απλό κείμενο σε κρυπτογραφημένο κείμενο αποτελούνταν από ένα πολύπλοκο σύστημα στροφείων, ανακλαστήρων και πινάκων. Ένα μηχάνημα Enigma συνήθως περιέχει ένα σύνολο τριών στροφείων, καθένα από τα οποία μπορεί να ρυθμιστεί σε ένα από τα 26 γράμματα του αλφαβήτου. Ο τρόπος με τον οποίο ρυθμιζόταν οι ρότορες, καθόριζαν ποιο φως θα ανάβει για να δημιουργήσει το κείμενο κρυπτογράφησης.
Συνολικά, υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες τρόποι με τους οποίους μπορούσε κανείς να ρυθμίσει το μηχάνημα πριν στείλει ένα μήνυμα. Αυτή η ρύθμιση αποτελούσε το κλειδί του μηνύματος και κοινοποιούνταν από τον αποστολέα στον παραλήπτη για την αποκρυπτογράφηση των επικοινωνιών. Για να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα, οι Γερμανοί θα άλλαζαν πολύ συχνά το κλειδί, κάνοντας τις επικοινωνίες μέσω του Enigma πολύ ισχυρές.