Η Σελήνη δεν είναι τόσο μακριά από τη γη, αν σκεφτείτε την απόσταση της Γης από άλλους πλανήτες. Ωστόσο, η λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας της Σελήνης από τη Γη ήταν πάντα μια πρόκληση, ακόμη και με σύγχρονο εξοπλισμό.
Μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα πρωτότυπο σύστημα radar που κατέγραψε την εικόνα της Σελήνης με την υψηλότερη ανάλυση που έχει ληφθεί ποτέ από τη γη. Η τεχνολογία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο σύστημα παρατήρησης που θα μπορούσε να μελετήσει πλανήτες, φεγγάρια και αστεροειδείς στο Ηλιακό Σύστημα.
Το πρωτότυπο, δημιουργήθηκε από μια “ομάδα επιστημόνων και μηχανικών που χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Green Bank (GBT) και το Very Long Baseline Array (VLBA) του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος” και έχει αποστολή τη δημιουργία ενός “επόμενης γενιάς πλανητικού συστήματος radar υψηλής ισχύος” για το τηλεσκόπιο Green Bank.
Το πρωτότυπο είναι ήδη σε λειτουργία και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή “μερικών από τις υψηλότερης ανάλυσης πλανητικές εικόνες που έχουν καταγραφεί από ραντάρ ποτέ από τη Γη”.
Χρησιμοποιεί έναν πομπό χαμηλής ισχύος που λειτουργεί “με ισχύ εξόδου έως και 700 watt στα 13,9 GHz”. Η ομάδα ερευνητών το δοκίμασε στοχεύοντας την επιφάνεια του φεγγαριού.
Οι κεραίες VLBA μήκους 25 μέτρων του Εθνικού Ραδιοαστρονομικού Παρατηρητηρίου τράβηξαν μια εικόνα του κρατήρα Tycho της Σελήνης που καταγράφηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία με ανάλυση 5 μέτρων.
Οι εργασίες για το κύριο σύστημα έχουν ήδη ξεκινήσει. Θα έχει σχεδόν 1000 φορές την ισχύ εξόδου και αρκετές φορές το εύρος ζώνης κυματομορφής από το πρωτότυπο. Το εμβληματικό σύστημα θα είναι ένα πλανητικό ραντάρ 500 κιλοβάτ για το Παρατηρητήριο Green Bank που χρησιμοποιεί σαν δέκτες το VLBA και τη μελλοντική σειρά Next Generation Very Large Array.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μόλις λειτουργήσει το σύστημα, θα γίνει η πρώτη γραμμή της πλανητικής άμυνας, καθώς θα είναι “σε θέση να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να χαρακτηρίζει δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα” που θα μπορούσαν να πέσουν με τη Γη.