Ransomware πάνω από το 60% των επιθέσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Γνωρίζατε ότι αν κλείσουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ΑΕΠ και οι παγκόσμιες οικονομίες θα κατέρρεαν; Οι ΜΜΕ αποτελούν θεμελιώδες μέρος της καρδιάς και της οικονομικής μηχανής της κοινωνίας μας, αντιπροσωπεύοντας το 90% όλων των επιχειρήσεων παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Statista, οι περίπου 332,9 εκατομμύρια επιχειρήσεις, συνεισφέρουν έως και το 40% του εθνικού εισοδήματος (ΑΕΠ) στις αναδυόμενες οικονομίες, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο και προσθέτοντας αξία σε κάθε τομέα της οικονομίας.

Η Check Point® Software Technologies Ltd. πάροχος κυβερνος, δημοσιεύει την πρόσφατη έρευνα που αναφέρει ότι οι ΜΜΕ είναι ένας από τους πλέον επαναλαμβανόμενους στόχους κυβερνοεπιθέσεων, με το ransomware να αποτελεί ήδη σημαντική απειλή για περισσότερο από το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

ransomware jpg

Ωστόσο, οι επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια εξακολουθούν να είναι από τις σημαντικότερες ανάγκες σε εκκρεμότητα για αυτές τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Check Point Software’s SMB Report 2022 από μια έρευνα σε περισσότερες από 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σιγκαπούρη, διαπιστώθηκε ότι δύο από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις που έχουν οι κυβερνοεπιθέσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τα χαμένα έσοδα (28%) και την απώλεια της εμπιστοσύνης των πελατών (16%).

Στην πραγματικότητα, όμως, η ζημιά δεν περιορίζεται πάντα, αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις κυβερνοεπιθέσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται, προκαλώντας τις λεγόμενες επιθέσεις double and triple extortion ransomware, στις οποίες, μετά την απ της παραβιασμένης εταιρείας και την κράτηση για λύτρα, οι χρήστες που επηρεάζονται από την παραβίαση έρχονται σε επαφή ξανά και τους ζητούν περισσότερα χρήματα .

Για αυτόν τον λόγο, η Check Point Software θέλει να διασφαλίσει ότι οι ΜΜΕ γνωρίζουν τους τρέχοντες κινδύνους στο δίκτυο, καθώς και να τις βοηθήσει να επιτύχουν ψηφιακή ανθεκτικότητα που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ασφάλεια, προσφέροντας τους μερικές συμβουλές όπως:

  • Τακτικά αντίγραφα ασφαλείας: ένας από τους κύριους στόχους του ransomware είναι να απενεργοποιήσει την πρόσβαση στα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο, και μερικές φορές με την πρόσθετη απειλή διαγραφής, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν πληρωμές λύτρων από τα θύματά τους. Η δημιουργία και η αποθήκευση αυτοματοποιημένων αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων επιτρέπει στις εταιρείες να ανακάμψουν γρήγορα από αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις, ελαχιστοποιώντας τη αυτών των επιθέσεων.
  • Ενημέρωση συσκευών σε επαναλαμβανόμενη βάση: υπάρχουν πολλές ΜΜΕ και χρήστες που δεν προχωρούν σε ενημερώσεις αμέσως μόλις λάβουν μια ή την αφήνουν για αργότερα, κάτι που είναι τρομερό λάθος. Ο σκοπός της εφαρμογής ενημερώσεων κώδικα και updates είναι να συνδέσει ή να διορθώσει οποιαδήποτε ευπάθεια υπάρχει στη συσκευή ή την εφαρμογή, αποτελώντας ένα κρίσιμο στοιχείο στην άμυνα έναντι επιθέσεων ransomware. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να επωφεληθούν από τις πλέον πρόσφατες προς εκμετάλλευση που ανακάλυψαν, στοχεύοντας τις επιθέσεις τους σε συστήματα που εξακολουθούν να είναι ευάλωτα.
  • Έλεγχος ταυτότητας χρήστη: όπως δεν μοιραζόμαστε τους κωδικούς πρόσβασης ή ακόμα και τα κλειδιά του σπιτιού μας, είναι εξίσου σημαντικό για τις εταιρείες να διασφαλίζουν ότι μόνο τα κατάλληλα άτομα έχουν την απαραίτητη πρόσβαση. Ένας επαναλαμβανόμενος τύπος κυβερνοεπίθεσης εστιάζει στην πρόσβαση RDP (Remote Desktop Protocol) με κλεμμένα διαπιστευτήρια χρήστη. Η χρήση ενός ελέγχου ταυτότητας χρήστη δύο παραγόντων προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο άμυνας για να αποτρέψει τους εισβολείς από τη χρήση αυτών των παραβιασμένων κωδικών πρόσβασης ή λογαριασμών.
  • Μείωση της επιφάνειας επίθεσης: δεδομένου του υψηλού δυνητικού κόστους μιας μόλυνσης ransomware, η καλύτερη στρατηγική είναι να εστιάσετε σε μια στρατηγική πρόληψης, αποτρέποντας τις επιθέσεις πριν από την ανάπτυξη τους και όχι στην τρέχουσα παραδοσιακή ανίχνευση (που σημαίνει ότι ο οργανισμός επιτρέπει στην επίθεση να λαμβάνει χώρα και μετά βιάζεται να μετριάσει το αντίκτυπό της).
  • Ανάπτυξη μιας λύσης κατά του ransomware: δεδομένης της μεθοδολογίας κρυπτογράφησης δεδομένων, το ransomware αφήνει ένα μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα όταν εκτελείται σε ένα . Οι λύσεις κατά του ransomware έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν αυτά τα ίχνη και να εντοπίζουν αυτές τις επιθέσεις πιο αποτελεσματικά.
  • Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για την κυβερνοασφάλεια: Τα περισσότερα κακόβουλα προγράμματα που στοχεύουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδίδονται συχνά μέσω email ηλεκτρονικού ψαρέματος και ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα είναι συχνά οι εργαζόμενοι. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Threat Intelligence Report της Check Point, το 97% του κακόβουλου λογισμικού μηνιαίως τους τελευταίους 6 μήνες προέρχονταν από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης και αποφυγής πιθανών απειλών αυτού του τύπου με εκπαίδευση και υποστήριξη σχετικών εργαλείων ασφαλείας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















newsbot

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).