Η Nasa δήλωσε επίσημα νεκρό το Rover Opportunity στον Άρη

Το ρομπότ Opportunity της που ήταν στην Άρη από το 2004, είναι επίσημα νεκρό,  σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Opportunity

Η NASA έχασε την επαφή της με τo Opportunity Rover στις 10 Ιουνίου του , αφού το ρομπότ πιάστηκε σε μια γιγαντιαία καταιγίδα με σκόνη. Έκτοτε, οι υπεύθυνοι της αποστολής στο εργαστήριο Jet Propulsion, έχουν κάνει πάνω από 835 προσπάθειες για την αποκατάσταση της επικοινωνίας. Η τελευταία κλήση προς το ρομπότ στάλθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, ώρα Ειρηνικού. Το Rover Opportunity ή η Oppy, όπως το φωνάζουν χαριτολογώντας, δεν ανταποκρίθηκε.

Και έτσι η Nasa ανακοίνωσε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις ET και επισήμως το τέλος της αποστολής Opportunity, και επομένως της αποστολής MER.

Στα 15 χρόνια του στον Άρη, το Oppy οδήγησε 45,16 χιλιόμετρα στην περιοχή Meridiani Planum κοντά στον ισημερινό του πλανήτη, τη μακρύτερη απόσταση οποιουδήποτε οχήματος εδάφους. (Το σοβιετικό Lunokhod 2 Moon rover είναι δεύτερο με 38,6 χλμ.) Είναι το μόνο ρομπότ που “έτρεξε” απόσταση μαραθωνίου σε έναν άλλο κόσμο.

  Ανορθολογισμός κ ψευδοεπιστήμη: Ένα μάθημα για τον πολίτη του καιρού μας (δωρεάν)

Το Opportunity ξεπέρασε την 90 ημερών προγραμματισμένη διάρκεια της αποστολής του κατά 55 φορές, διακρίνοντάς το ως έναν από τους πιο ανθεκτικούς και παραγωγικούς διαπλανητικούς εξερευνητές της NASA.

Εδώ μπορείτε να δείτε το πλήρες ταξίδι του Oppy, με το περίγραμμα της Washington DC δίπλα, για σύγκριση μεγέθους

Το Oppy και το δίδυμο του ρομπότ Spirit ξεκίνησαν από την Γη τον Ιούλιο του 2003, στο πλαίσιο του προγράμματος Exploration Rover (MER) της NASA. Το Spirit έφτασε πρώτο στον Άρη και προσγειώθηκε στον κρατήρα του Άρη Gusev στις 4 Ιανουαρίου 2004. Το Opportunity άγγιξε την άλλη πλευρά του πλανήτη, τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου.

Το Spirit ακινητοποιήθηκε από μια παγίδα άμμου το 2009, και η τελευταία επαφή με το rover έγινε στις 22 Μαρτίου . Αποσύρθηκε επισήμως το .

Το Oppy πέρασε τη ζωή του στον Άρη, φέρνοντας σημαντικές ανακαλύψεις και στέλνοντας “σπιτικές” εκπληκτικές εικόνες από το ταξίδι του πάνω από πεδιάδες και κρατήρες.

Το 2005, το rover ανακάλυψε έναν μετεωρίτη μεγέθους μπάσκετ. Ήταν ο πρώτος μετεωρίτης που βρέθηκε ποτέ σε άλλο πλανήτη, αν και δύο από αυτά τα διαστημικά πετρώματα είχαν ανακαλυφθεί στο φεγγάρι.

  Blender 3.2.2 δωρεάν πρόγραμμα σχεδίασης 3D

Το Rover συνάντησε επίσης μια πληθώρα μικροσκοπικών σφαιρικών αντικειμένων που ονομάστηκαν Αρειανικά σφαιρίδια, με το παρατσούκλι “βατόμουρα”, που δημιουργήθηκαν από πολλαπλές διεργασίες, όπως ηφαιστειακές εκρήξεις, επιπτώσεις μετεωριτών και επαφή με νερό.

Τα πειράματα και οι παρατηρήσεις του Opportunity επιβεβαίωσαν επίσης ότι η πεδιάδα Meridiani Planum είχε νερό, δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο Άρης ήταν σε υγρή φάση. Αυτή η λεπτομέρεια έδωσε σημαντικές πληροφορίες για μία πιθανή κατοίκηση του αρχαίου Άρη, η οποία με τη σειρά της συμπεραίνει για πιθανότητα εξωγήινης ζωής αλλού στο σύμπαν.

Τελικά, χρειάστηκε μία από τις πιο έντονες καταιγίδες σκόνης που παρατηρήθηκε ποτέ στον Άρη, μία θύελλα που περιβάλλει ολόκληρο τον πλανήτη, για να σταματήσει το Rover στις διαδρομές του. Ο τελευταίος χώρος ανάπαυσης βρίσκεται στην άκρη της κοιλάδας Perseverance, και έχει σκεπαστεί από σκόνη.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).