Ρωσία – Ουκρανία ποιοι hackers τις υποστηρίζουν;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συμβαίνει online και offline, συνδυάζοντας τη φυσική καταστροφή με την κλιμάκωση του ψηφιακού πολέμου. Συμμορίες ransomware και άλλες ομάδες hacker αναφέρουν στα social media, ποια χώρα υποστηρίζουν.

war ukr
Εικόνα: reuters.com

Πολλές από τις ανακοινώσεις των ομάδων περιέχουν και απειλές κατά κρίσιμων κυβερνητικών υποδομών. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες χρηματοδοτούνται από το κράτος, ενώ άλλες είναι αυτόνομες. Όλες όμως είναι σε θέση να ρίξουν συστήματα υπολογιστών και να παραβιάσουν οργανισμούς.

“Είναι πλέον αναπόφευκτο οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης να εμπλέκονται και οι λεγόμενοι “Κυβερνοπατριώτες” με τον αντιληπτό εχθρό είτε με τη δική τους ελεύθερη βούληση είτε με την καθοδήγηση της κυβέρνησής τους. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες, όπως οι Anonymous που εξαπολύουν επιθέσεις DDoS, δεν προκαλούν παρά μικρές ενοχλήσεις, αλλά υπάρχουν άλλες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές”, δήλωσε ο Allan Liska, ειδικός ransomware στο Recorded Future.

“Οι ομάδες ransomware, για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσουν να επικεντρωθούν σε επιθέσεις στους εχθρούς της χώρας τους για να δημιουργήσουν μεγάλη αναστάτωση. Οι πιο εξειδικευμένες ομάδες μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερες ζημιές”.

Ο Liska προειδοποίησε ότι οι ομάδες Sandworm και UNC1151 προκαλούν ανησυχίες καθώς έχουν ιδιαίτερες ικανότητες.

Συμμαχούν με την Ουκρανία

Anonymous Ανακοίνωσαν “επισήμως κυβερνοπόλεμο κατά της Ρωσικής κυβέρνησης”. Η ομάδα αργότερα ανακοίνωσε στο Twitter ότι στόχευε το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο RT που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος και “κατέστρεψε τον ιστότοπο του ρωσικού προπαγανδιστικού σταθμού RT News”.

Ghostsec – Ανακοίνωσαν επίσης την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Η ομάδα είναι γνωστή και σαν Ghost Security. Θεωρεί τον εαυτό της μια ομάδα “επαγρύπνησης” και δημιουργήθηκε αρχικά για να στοχεύσει ιστοσελίδες του ISIS που κηρύττουν τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Η Ghostsec αναφέρεται συνήθως σαν παρακλάδι των Anonymous.

Συμμαχούν με τη Ρωσία

Conti – Πλήρης υποστήριξη στην Ρωσία “Εάν κάποιος αποφασίσει να οργανώσει μια κυβερνοεπίθεση ή οποιεσδήποτε πολεμική δραστηριότητα κατά της Ρωσίας, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους δυνατούς πόρους μας για να χτυπήσουμε τις κρίσιμες υποδομές του εχθρού”. Η συμμορία ransomware Conti είναι εξαιρετικά εξελιγμένη και γνωστή σαν την πρώτη ομάδα που χρησιμοποίησε την ευπάθεια Log4Shell.

Η ομάδα “UNC1151” με έδρα το Μινσκ υποστηρίζει την Ρωσία. Η ομάδα θεωρείται ότι χρηματοδοτείται από την Λευκορωσία και μέλη της ομάδας είναι αξιωματικοί του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.

SandWorm – Υποστηρίζει την Ρωσία. Η ομάδα, γνωστή για το πρόσφατο κακόβουλο λογισμικό της Cyclops Blinks, αποτελείται από Ρώσους hackers που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

The Red Bandits – Υποστηρίζει την Ρωσία. Στις 22 Φεβρουαρίου, η ομάδα έγραψε στο Twitter: “Καταλάβαμε τις @UkrainePolice Dashcams και τις παρακολουθούμε. Εάν η Ουκρανία δεν κάνει αυτό που θέλει η #Ρωσία, θα κλιμακώσουμε τις επιθέσεις μας για να προκαλέσουμε πανικό”.

Η ομάδα χαρακτηρίζεται σαν μια ομάδα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο από τη Ρωσία, αλλά εικάζεται ότι στην πραγματικότητα είναι η Ρώσικη υπηρεσία πληροφοριών.

https://twitter.com/RedBanditsRU/status/1495986961760370689

Coomingproject – Συμμαχεί με τη Ρωσία. Η διεθνής ομάδα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα βοηθήσει την Ρώσικη κυβέρνηση σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων εναντίον της Ρωσίας.

Το φαινόμενο ντόμινο των ανακοινώσεων των hacker ώθησε το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας να στείλει ένα μήνυμα στην ουκρανική κοινότητα hacker. Το μήνυμα ήταν μια έκκληση για δράση που ενθάρρυνε τους Ουκρανούς hacker να συγκεντρωθούν σε μια αποστολή προστασίας των κρίσιμων υποδομών του έθνους.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).