Ρωσία: πολιτικοί δορυφόροι κανονικοί στρατιωτικοί στόχοι

Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι πολιτικοί δορυφόροι θα μπορούσαν να είναι κανονικοί στρατιωτικοί στόχοι. Η δήλωση του φαίνεται να αναφέρεται στο Starlink που παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στην Ουκρανία.

Οι μη στρατιωτικοί δορυφόροι “μπορεί να γίνουν στρατιωτικός στόχος για αντίποινα”, δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος στην ανοιχτή εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των διαστημικών απειλών.

satellite

Το απόσπασμα προέρχεται από μια ανεπίσημη αγγλική μετάφραση της δήλωσης του Konstantin Vorontsov, επικεφαλή της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ομάδα εργασίας του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Αφοπλισμού (UNODA). Το γεγονός έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο Vorontsov ανέφερε:

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση που ξεπερνά την αβλαβή χρήση των τεχνολογιών του διαστήματος και έχει γίνει εμφανής κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Ουκρανία. Δηλαδή, την χρήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους μη στρατιωτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών υποδομών στο διάστημα για στρατιωτικούς σκοπούς. Φαίνεται ότι οι συνάδελφοί μας δεν αντιλαμβάνονται ότι τέτοιες ενέργειες στην πραγματικότητα συνιστούν έμμεση εμπλοκή σε στρατιωτικές συγκρούσεις. Οι μη στρατιωτικές υποδομές μπορεί να γίνουν νόμιμος στόχος αντιποίνων.

Το τμήμα Starlink της SpaceX έστειλε δορυφορικούς τερματικούς σταθμούς στην Ουκρανία, όταν μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα διακόπηκαν τα ευρυζωνικά δίκτυα, με τις ΗΠΑ να παρέχουν χρηματοδότηση στην προσπάθεια. Η δορυφορική πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι χρήσιμη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η δήλωση του Vorontsov συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η χρήση πολιτικών δορυφόρων μπορεί να παραβιάζει τη Συν για το Διάστημα:

Οι ενέργειες των δυτικών χωρών θέτουν άσκοπα σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ειρηνικών διαστημικών δραστηριοτήτων, καθώς και πολυάριθμες κοινωνικές και οικονομικές διαδικασίες στη Γη που επηρεάζουν την ευημερία των ανθρώπων, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τουλάχιστον, αυτή η προκλητική χρήση μη στρατιωτικών δορυφόρων είναι αμφισβητήσιμη βάσει της Συνθήκης για το Διάστημα, η οποία προβλέπει την αποκλειστικά ειρηνική χρήση του διαστήματος, και θα πρέπει να καταδικαστεί σθεναρά από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, προειδοποίησε τον Μάρτιο για το ότι υπήρχε “μεγάλη” πιθανότητα να επιτεθεί η Ρωσία στον Starlink της Ουκρανίας, αν και αναφερόταν στα τερματικά των χρηστών στο έδαφος και όχι στους δορυφόρους στο διάστημα. Μια ρωσική κυβερνοεπίθεση μπόρεσε να διακόψει προσωρινά την δορυφορική υπηρεσία που παρείχε η Viasat όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Από την άλλη, η Ρωσία διεξήγαγε μια δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου τον Νοέμβριο του 2021. Στη συνέχεια, αξιωματούχοι των ΗΠΑ καταδίκασαν την πράξη της κατάρριψης του δύο τόνων δορυφόρου σε ύψος κάτω από 500 km, το οποίο είναι αρκετά υψηλό ώστε τα συντρίμμια θα παραμείνουν σε τροχιά τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, αλλά μπορούν να απειλήσουν άλλους δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ένα άρθρο του Space.com σήμερα σχετικά με την παρατήρηση του Vorontsov αναφέρει ότι “η δήλωση της Ρωσίας στο UN OEWG για τις διαστημικές απειλές έρχεται μόλις μία ημέρα αφού δύο ακόμη έθνη, η Γερμανία και η Ιαπωνία, υποσχέθηκαν να μην πραγματοποιήσουν καταστροφικές αντιδορυφορικές δοκιμές (ASAT), προσπαθώντας να μειώσουν τα διαστημικά σκουπίδια μετά από μια ρωσική δοκιμή τον Νοέμβριο του 2021 που προκάλεσε ευρεία διεθνή καταδίκη. Η Ρωσία δεν έχει υποσχεθεί τίποτα.”

Το άρθρο του Space.com αναφέρει ότι η Starlink δεν ήταν ο μόνος πάροχος δορυφόρων στον πόλεμο της Ρωσίας – Ουκρανίας.

“Εκτός από το Starlink, άλλες εμπορικές δορυφορικές εταιρείες όπως οι Planet, Maxar και BlackSky παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες τραβώντας φωτογραφίες της ένοπλης σύγκρουσης από ψηλά και κοινοποιώντας τις ανοιχτά, παίζοντας έναν απροσδόκητα σημαντικό ρόλο σε όλη τη ρωσική εισβολή”, αναφέρει το άρθρο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.084 εγγεγραμμένους.
satellite,Ρωσία,Ουκρανία,Starlink,SpaceX,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).