Ποια είναι η ιδανική γραφική ανάλυση για τα PC Games; Ρωτήστε τους περισσότερους παίκτες και θα σας απαντήσουν αμέσως, «όσο πιο πολύ μπορεί να υποστηρίξει η οθόνη». Αυτή φυσικά είναι η προφανής απάντηση δεν θα ήταν λογικό να ορίσετε τα γραφικά σας σε μία υψηλότερη ανάλυση από ό,τι μπορεί ο εξοπλισμός σας να υποστηρίξει και τα μάτια σας να δούνε…Σωστά?
Ίσως όχι.
Τώρα που οι προγραμματιστές PC Games έχουν γίνει ειδικοί στο να κάνουν τα παιχνίδια τους να τρέχουν στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ακόμα και για μεσαίας ποιότητας υλικό, ακόμη και για κάρτες γραφικών αξίας κάτω από 200 ευρώ, υπάρχει μια νέα τεχνική που κάνει τα παιχνίδια φαίνονται καλύτερα.
Ονομάζεται «υπερ-δειγματοληψία» (supersampling), αν και έχει και άλλα ονόματα, και η βασική τεχνική της είναι ότι καθιστά τα γραφικά του παιχνιδιού σε υψηλότερη ανάλυση από αυτή που μπορεί να εμφανίσει η οθόνη. Υπήρχαν και παλαιότερα διάφορες λύσεις λογισμικού πάνω σε αυτό, όπως το anti-aliasing, αλλά τώρα οι graphics cards είναι αρκετά ισχυρές ώστε να τις πρεσάρετε σε αυτή την τεχνική, σε παιχνίδια που δεν το υποστηρίζουν εγγενώς.
Το όφελος είναι ότι θα «βλέπετε» τα γραφικά σε πολύ υψηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας, αποφεύγοντας κάποιες βασικές παγίδες, όπως ψεύτικες ακμές σε πολύγωνα και τερατουργήματα στο φωτισμό.
Χρησιμοποιείτε, κατά βάση, την γραφική δύναμη της GPU σας για να καταστήσετε τις εικόνες σε πολύ υψηλότερη ανάλυση από ότι μπορούν τα μάτια σας να δουν στην οθόνη, προκαλώντας διάφορες λεπτές, αλλά ευχάριστες βελτιώσεις στον τρόπο που εμφανίζονται οι πολυγωνικές ακμές και τα εφέ φωτισμού.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους και με πιο σύνθετες τεχνικές anti-aliasing, αλλά οι GPUs έχουν πλέον αρκετή δύναμη για να κάνουν καλύτερα τα γραφικά.
Το μειονέκτημα, βέβαια, είναι ότι η κάρτα γραφικών σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να επεξεργαστεί τα υπερ-υψηλής ανάλυσης γραφικά και στη συνέχεια να ταιριάξει στην οθόνη σας … γεγονός που μπορεί να κάνει το παιχνίδι να τρέχει κάτω από 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (ή όποιο ρυθμό ανανέωσης έχετε ορίσει στην οθόνης σας), δίνοντάς σας φθίνουσες αποδόσεις όσον αφορά την οπτική απόδοση.
Παραπάνω μπορείτε να δείτε ένα χαρακτήρα του παιχνιδιού Overwatch που στα αριστερά φαίνεται πως αποδίδεται με την πρότυπη ανάλυση σύμφωνα με την οθόνη, και δεξιά με μια τεχνική σούπερ δειγματοληψίας κατά 200%.
Και οι δύο εμφανίζουν σε μία οθόνη 1080p, τη μέγιστη ανάλυση πολλών συνηθισμένων οθονών. Αλλά η εικόνα στα αριστερά είναι σε απόδοση από τη μηχανή του παιχνιδιού σε 1080p, ενώ η εικόνα στα αριστερά είναι απόδοση σε 4K (3840 × 2160).
Παρατηρήστε τις ομαλότερες, λιγότερο ακανόνιστες γραμμές στις άκρες των αντικειμένων, όπως στα γυαλιά και την πιο ομαλή μετάβαση των σκιών επάνω στο δέρμα.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής τεχνικών υπερ-δειγματοληψίας μπορεί να ποικίλει από σύστημα σε σύστημα, και ακόμη από παιχνίδι σε παιχνίδι. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να επιτευχθεί η υπερ-δειγματοληψία: μέσω του προγράμματος οδήγησης της κάρτας γραφικών σας, ή μέσα από το ίδιο το παιχνίδι. Σημειώστε ότι μόνο μερικά παιχνίδια υποστηρίζουν την τελευταία επιλογή αυτή τη στιγμή. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και τα δύο αν τα διαθέτετε.
Επιλογή 1: Ενεργοποίηση υπερδειγματοληψίας μέσω της κάρτας γραφικών
Η μέθοδος αυτή θα αναγκάσει τα Windows για να εμφανίσουν τις εικόνες σε μεγαλύτερη ανάλυση από ό,τι κανονικά θα ήταν δυνατή.
NVIDIA κάρτες γραφικών
Οι ιδιοκτήτες των καρτών GPU NVIDIA, θα πρέπει να ανοίξουν τον Πίνακα Ελέγχου NVIDIA, και να κάνουν κλικ στο “Ρύθμιση μεγέθους και θέσης επιφάνειας εργασίας”. Στην οθόνη δεξιά βεβαιωθείτε ότι η επιλογή «Παράκαμψη της λειτουργίας κλιμάκωσης που έχει οριστεί από τα παιχνίδια και τα προγράμματα» είναι τσεκαρισμένη.
Τώρα κάντε κλικ στο «Αλλαγή ανάλυσης» στη στήλη «Οθόνη» στην αριστερή πλευρά. Κάντε κλικ στο «Προσαρμογή» και στη συνέχεια «Δημιουργία προσαρμοσμένης ανάλυσης».
Θέλετε να ρυθμίσετε μια νέα κλίμακα ανάλυσης που να είναι υψηλότερη από τη μητρική, αλλά να κλιμακώνεται με την αντίστοιχη αναλογία της οθόνης σας 16:9 για τις περισσότερες οθόνες widescreen, 16:10 για μερικές σπανιότερες «pro» οθόνες, και 4:3 για τις ηλικιωμένους LCD και CRT οθόνες.
Έτσι, για παράδειγμα, αν κανονική ανάλυση στην οθόνη σας είναι 1920×1080 pixels (η οποία είναι μια αναλογία 16:9), μπορείτε να προσθέσετε μία νέα ανάλυση 2560×1440, ή αν θέλετε σε μία πλήρες 4K ανάλυση 3840×2160 (που και οι δύο είναι έχουν 16:9 αναλογία).
Κάντε κλικ στο «Δοκιμή» για να δείτε αν η οθόνη σας θα δεχτεί την νέα ανάλυση, και αν δεν την δεχθεί απλά θα εμφανίσει ένα κενό μήνυμα στην οθόνη ή ένα μήνυμα λάθους. Αν αυτή είναι η περίπτωση, είστε μάλλον άτυχοι και θα πρέπει να προχωρήσετε στην δεύτερη λύση στην πιο κάτω ενότητα, που αφορά την ρύθμιση στα παιχνίδια.
Εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, θα έχετε πλέον μια νέα επιλογή ανάλυσης στις Ρυθμίσεις οθόνης των Windows (δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή «Ρυθμίσεις οθόνης).
Μπορείτε απλά να ρυθμίσετε την μεγαλύτερη ανάλυση πριν από την έναρξη του παιχνιδιού σας και να ρυθμίσετε την ανάλυση απόδοσης ανάλογα με τις ανάγκες. Να σημειωθεί ότι με τον Πίνακα Ελέγχου της NVIDIA, είναι δυνατό να προσθέσετε πολλαπλές προσαρμοσμένες αναλύσεις στα Windows.
AMD Κάρτες Γραφικών
Η εφαρμογή της AMD για αυτές τις τεχνικές ονομάζεται «Virtual Super Resolution». Η VSR υποστηρίζεται σε Radeon HD 7790 GPUs και νεότερες, σε διάφορες υπερυψηλές αναλύσεις που βασίζονται στη διαθέσιμη ισχύ της κάρτας Radeon R9 η οποία μπορεί να χειριστεί εικονική ανάλυση έως και 4K.
Δείτε το παρακάτω σχετικό βίντεο.
Η εφαρμογή της AMD είναι λίγο πιο φιλική προς το χρήστη από ότι της NVIDIA:
Απλά ανοίξτε το πρόγραμμα ρυθμίσεων της Radeon, κάντε κλικ στο κουμπί «Display», στη συνέχεια, θέστε στην επιλογή «Virtual Super Resolution» στο «On». Τα παιχνίδια θα πρέπει πλέον να είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις υψηλότερες αναλύσεις σε σχέση με την μέγιστη ανάλυση των Windows, χωρίς να επηρεάζουν τις πραγματικές ρυθμίσεις του συστήματος.
Είναι πιθανόν να μπορείτε να θέσετε διαφορετικές αναλύσεις τις οποίες θα μπορούν να δουν και τα Windows ακόμα και για μη υποστηριζόμενες Radeon κάρτες, αλλά η διαδικασία είναι πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα, και απαιτεί αλλαγές απευθείας στο μητρώο των Windows. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα σχετικό οδηγό, αλλά φροντίστε να προχωρήσετε με προσοχή.
Επιλογή 2: Ενεργοποίηση υπερδειγματοληψίας In-Game
Μερικά πρόσφατα games επιτρέπουν την απόδοση των στοιχείων του παιχνιδιού σε υψηλότερη ανάλυση από τη φυσική μέγιστη. Η ακριβής ρύθμιση διαφέρει από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά είναι γενικά στην ενότητα «Γραφικά» ή στην «Οθόνη» κλπ.
Δείτε το παιχνίδι Shadow of Mordor:
Και στο Overwatch την ρύθμιση της υπερ-δειγματοληψίας, κάτω από την καρτέλα «Advanced»:
Και στο Batman: Arkham Knight.
Σημειώνεται ότι και τα τρία παραπάνω παραδείγματα τρέχουν σε μία οθόνη με μέγιστη ανάλυση 2560×1440. Αν το παιχνίδι σας αρνείται να εμφανιστεί πάνω από τη μέγιστη ανάλυση της οθόνης σας (χωρίς να έχετε πειράξει τις ρυθμίσεις στην κάρτα γραφικών όπως περιγράφηκαν στην παραπάνω ενότητα), τότε δεν υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία.