Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε ένα νόμο που ουσιαστικά απαγορεύει το ανώνυμο web surfing στην χώρα του.
Στην πραγματικότητα, με ισχύ την 1η Νοεμβρίου, απαγορεύει τις μορφές της τεχνολογίας που επιτρέπουν την ανώνυμη πρόσβαση σε απαγορευμένες ιστοσελίδες στη Ρωσία. Η απαγόρευση αυτή καλύπτει τις υπηρεσίες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ανώνυμα, όπως εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VCPN) και proxies, και επιβάλει στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να μπλοκάρουν τις ιστοσελίδες που φιλοξενούν αυτές τις υπηρεσίες.
Ο Leonid Levin, Ρώσος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πολιτική πληροφόρησης και επικοινωνίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι ο νόμος «περιλαμβάνει μόνο τον περιορισμό της πρόσβασης στις πληροφορίες που ήδη απαγορεύονται από το νόμο ή από δικαστική απόφαση».
Η μαύρη λίστα ιστοσελίδων της Ρωσίας, που εισήχθη το 2012, προοριζόταν αρχικά να εφαρμοστεί σε ιστοσελίδες που είχαν περιεχόμενο με παράνομα ναρκωτικά, παιδική πορνογραφία, και αυτοκτονίες, αλλά το 2013 επεκτάθηκε σε οποιοδήποτε περιεχόμενο «ύποπτο εξτρεμισμού». Η τροποποίηση επιτρέπει την ευέλικτη ερμηνεία, και αφήσει τη Ρωσία να απαγορεύσει κάθε υλικό που επικρίνει τις απόψεις του εκάστοτε κυβερνήτη ή φαίνεται να αποδυναμώνει την εξουσία της κυβέρνησης.
Το 2015, για παράδειγμα, η Ρωσία απαγόρευσε εν συντομία τη Reddit και τη Wikipedia μαζί με σελίδες που έχουν περιεχόμενο για χρήση ναρκωτικών. Εκείνη την εποχή, ο Νικολάι Kononov, editor-in-chief του ψηφιακού περιοδικού SecretMag.ru είπε ότι οι κινήσεις αυτές ήταν λιγότερο σχετικές με το περιεχόμενο των ιστοσελίδων και περισσότερο έγιναν για να επιδείξουν ότι μπορούν να απαγορεύσουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν. Είναι μια παράσταση εκφοβισμού».
Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που απαγόρευσε εργαλεία για ανώνυμο web surfing, όπως τα VPNs. Αυτόν τον μήνα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα θέσει περιορισμούς σε μη εξουσιοδοτημένα VPNs, και πρόσφατα, όλες οι εφαρμογές VPN απομακρύνθηκαν από την έκδοση του App Store της Apple στην Κίνα.