SCARF: Κάμερα που τραβάει 156,3 τρισεκατομμύρια καρέ ανά δευτερόλεπτο

Επιστήμονες εφεύραν μία κάμερα που μπορεί να τραβήξει 156,3 τρισεκατομμύρια καρέ ανά δευτερόλεπτο και χαρακτηρίζεται πλέον ως η ταχύτερη κάμερα στον κόσμο.

scarf camera 1

Μια κάμερα προηγμένης τεχνολογίας μπορεί να τραβήξει πάνω από 100 καρέ ανά δευτερόλεπτο (FPS), αλλά ωχριά μπροστά στο σύστημα κάμερας που έχουν κατασκευάσει ερευνητές στον Καναδά και που μπορεί να τραβήξει έως και 156,3 τρισεκατομμύρια FPS.

Η φωτογραφική μηχανή ονομάζεται SCARF, από το ακρωνύμιο Swept-Coded Aperture Real-time Femtophotography. Κατασκευάστηκε για εργαστήρια που μελετούν μικροσυμβάντα (γεγονότα που συμβαίνουν πολύ γρήγορα για τους υπάρχοντες αισθητήρες). Για παράδειγμα, το SCARF έχει καταγράψει εξαιρετικά γρήγορα γεγονότα όπως κρουστικά κύματα που κινούνται μέσα στην ύλη ή ο απομαγνητισμός ενός κράματος μετάλλου.

Το SCARF διαφέρει από τα προηγούμενα υπερταχή συστήματα κάμερας που έπαιρναν μεμονωμένα καρέ, ένα προς ένα και στη συνέχεια τα έκαναν ταινία για να αναδημιουργήσουν αυτό που είχε γίνει.

Αντίθετα, η ομάδα του Énergie Matériaux Télé στο Research Centre de la Recherche scientifique (INRS) στο Κεμπέκ του Καναδά, χρησιμοποίησε μία παθητική απεικόνιση femtosecond, η οποία μπορεί και λειτουργεί με το σύστημα T-CUP (Trillion-frame-per-second compressed ultrafast ) και μπορεί να καταγράψει τρισεκατομμύρια καρέ ανά δευτερόλεπτο.

scarf camera 2

Της έρευνας ηγήθηκε ο καθηγητής Jinyang Liang, ένας πρωτοπόρος στην υπερταχεία απεικόνιση, του οποίου η ανακάλυψη το 2018 ήταν η βάση για αυτό το τελευταίο έργο του.

Το SCARF λειτουργεί εκτοξεύοντας πρώτα έναν υπερβραχύ παλμό φωτός λέιζερ, ο οποίος διέρχεται μέσα από το συμβάν ή το αντικείμενο που απεικονίζεται. Αν φανταστούμε το φως ως ουράνιο τόξο, τα κόκκινα μήκη κύματος θα καταγράψουν πρώτα το γεγονός, ακολουθούμενα από το πορτοκαλί, το κίτρινο και όλο το φάσμα μέχρι το ιώδες. Επειδή το γεγονός συμβαίνει τόσο γρήγορα, μέχρι να φτάσει κάθε διαδοχικό “χρώμα”, φαίνεται διαφορετικό, επιτρέποντας στον παλμό να καταγράψει το όλο συμβάν να αλλάζει σε ένα απίστευτα σύντομο χρονικό .

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Nature και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.
scarf,camera

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).