Shadow Internet: Διαδίκτυο για περίπτωση ανάγκης

Υπάρχει μία εφαρμογή με το όνομα Shadow η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε μία κατάσταση ανάγκης. Αλλά, ας δούμε ένα υποτιθέμενο σενάριο…..

shadow

Φανταστείτε ότι είστε ένας διαδηλωτής που ζείτε σε μια χώρα όπου υπάρχει ένα πραξικόπημα σε εξέλιξη, η αστυνομία συγκρούεται στους δρόμους με τους διαδηλωτές και η όποια κυβέρνηση ή πραξικοπηματίες έχουν κλείσει ή περιορίσει τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου της χώρας καθώς και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Είστε στο δρόμο, αντιστέκεστε στην κατάλυση του συντάγματος της χώρας σας και από το κινητό σας τηλέφωνο παίρνετε σε βίντεο πλάνα από τις συγκρούσεις και από τι συμβαίνει κάθε στιγμή στην χώρα σας. Αλλά πώς θα επικοινωνήσετε και θα μοιραστείτε τα βίντεο με τον έξω κόσμο?

Το πρόβλημα φαίνεται αξεπέραστο αλλά υπάρχει μία λύση με το Shadow Internet που λειτουργεί ως εξής: Κάθε κινητό τηλέφωνο που έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή shadow internet γίνεται κόμβος (node) σε ένα offline πλέγμα δικτύωσης (mesh network), ένα -to-phone δίκτυο που υπάρχει έξω από την υπάρχουσα υποδομή. Όλα τα βίντεο ή εικόνες που οι διαδηλωτές θέλουν να μοιραστούν με τον έξω κόσμο, μπορούν να κρυπτογραφηθούν και να αποσταλούν σε ένα δίκτυο peer-to-peer δίκτυο αποτελούμενο από κινητά τηλέφωνα, έως ότου βρεθεί ένα τηλέφωνο με απευθείας σύνδεση με το διαδίκτυο.

Αλλά αν το δίκτυο internet είναι εκτός , πώς μπορεί ένας νέος χρήστης να λάβει την εφαρμογή Shadow Internet; Και πώς μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα λειτουργήσει στο τηλέφωνό του; Όχι μόνο η εφαρμογή μπορεί να μοιράσει τον εαυτό της με τη χρήση Bluetooth από τηλέφωνο σε τηλέφωνο, αλλά μπορεί επίσης και να μεταλλαχθεί ώστε να εργάζεται σε κινητά τηλέφωνα με διαφορετικές εκδόσεις λογισμικού και υλικού.

Όμως, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εφαρμογή που να μπορεί να κάνει όλα αυτά τα πράγματα, αλλά οι Paul Brusse και Johan Pouwelse, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Delft στην Ολλανδία, εργάζονται πάνω σε αυτή την ιδέα.

Το project shadow internet είναι προς το παρόν κομματισμένο. Οι ερευνητές κοινοποίησαν την Τρίτη ένα έγγραφο για την μέχρι τώρα εργασία τους.

Μέχρι στιγμής, οι Brusse και Pouwelse έχουν αναπτύξει μια εφαρμογή για Android που ονομάζεται Shadow Internet και μπορεί να μοιράσει τον εαυτό της στα άλλα τηλέφωνα μέσω Bluetooth και μέσω near-field communication (NFC).

Η αυτο-μετάλλαξη της εφαρμογής ανάλογα τον τύπο του τηλεφώνου βρίσκεται επί του παρόντος στο GitHub σαν ένα ξεχωριστό κομμάτι της εφαρμογής. Μπορεί να -compile και να μεταβάλλεται αναλόγως ώστε να συνεργαστεί με διαφορετικά τηλέφωνα.

Η κρυπτογράφηση θα προέλθει από το project Tribler, το οποίο είναι ένα peer-to-peer δίκτυο χτισμένο σε BitTorrent όπως με Tor onion routing.

Στην πράξη, συνολικά η εφαρμογή θα μπορούσε να λειτουργήσει περίπου έτσι: κάποιος παίρνει ένα βίντεο από ένα σημαντικό γεγονός, αλλά δεν διαθέτει σύνδεση στο internet για να μοιραστεί το βίντεο με τους άλλους σε απευθείας σύνδεση. Έτσι μεταμφιέζουν το βίντεο μέσα από την εφαρμογή των Brusse και Pouwelse σε κάτι που να μοιάζει λιγότερο ενδιαφέρον, μια αριθμομηχανή για παράδειγμα. Μετά, η εφαρμογή συνδέεται με άλλα τηλέφωνα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και χρησιμοποιεί την υπηρεσία κοινής χρήσης αρχείων.

Αντί να χρειάζεται να μεταφέρετε το βίντεο μεταξύ των χρηστών χειροκίνητα από τηλέφωνο σε τηλέφωνο, η εφαρμογή χειρίζεται από μόνη της όλη αυτή την διαδικασία, μέχρι να φτάσει σε ένα τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένο με το internet. Από εκεί και πέρα το βίντεο θα μπορούσε να αναρτηθεί παντού.

Βέβαια η ιδέα των Brusse και Pouwelse για μια εφαρμογή που μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες χωρίς σύνδεση δεν είναι πρωτόγνωρη. Το FireChat, που αναπτύχθηκε από την Open Garden, ήταν δημοφιλές μεταξύ των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ πέρυσι, γιατί τους επέτρεψε να επικοινωνούν μεταξύ τους, μέσω σημάτων WiFi και Bluetooth. Η διαφορά όμως είναι ότι οι Brusse και Pouwelse προσπαθούν να εξαλείψουν την ανάγκη να έχει κάποιος προεγκαταστήσει την εν λόγω εφαρμογή στο κινητό του.

Προς το παρόν υπάρχουν όλα τα συστατικά μέρη της εφαρμογής Shadow Internet. Το μόνο που μένει είναι να τα συνδυάσουν όλα μαζί με έναν τρόπο που λειτουργεί κατανοητά για τον μέσο χρήστη. Υπάρχει επίσης το ζήτημα του πώς να αποτρέψουν κάποιον να μεταλλάξει την εφαρμογή σε ένα και να μετατρέψει ουσιαστικά ένα εργαλείο σε ένα ανίκητο spyware.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).