Κάθε φορά που ανεβάζετε μια φωτογραφία στο Facebook ή σε κάποια άλλη από τις υπηρεσίες της εταιρείας, προστίθενται αυτόματα ετικέτες ή tags. Ένας από τους λόγους για αυτή την προσθήκη είναι ότι τα tags μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης να κατανοήσουν φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο Facebook (σύμφωνα με την εταιρεία).
Όμως το γεγονός δείχνει και πόσο έχουν αναπτύξει τον αλγόριθμο στο Facebook. Περιττό να πούμε ότι κάθε tag ή ετικέτα προστίθεται αυτόματα στα big data του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου.
Και ενώ ο αλγόριθμος αναγνώρισης εικόνων του Faceboοk συνεχίζει να εξελίσσεται για να βελτιώσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες, όπως την αναζήτηση ή το να διασφαλίσει ότι οι εικόνες δεν παραβιάζουν τις πολιτικές του κοινωνικού δικτύου, μπορεί και να προσθέσει πληροφορίες που δεν είναι μέρος των μεταδεδομένων της εικόνας.
Ο αλγόριθμος που αναλύει τις εικόνες στο Faceboοk προσθέτει μάλλον βασικές ετικέτες, όπως ουρανός, δέντρο, γάτα, και άλλες λέξεις που καθορίζουν την εικόνα.
Από τον Απρίλιο του 2016 το Faceboοk προσθέτει αυτόματα τις alt ετικέτες στις εικόνες που ανεβάζετε και έτσι είναι γεμάτες με λέξεις-κλειδιά που αντιπροσωπεύουν το περιεχόμενο των εικόνων σας. Η επισήμανση των εικόνων σας γίνεται από το Deep ConvNet που αναπτύχθηκε από την ομάδα FAIR του Faceboοk.
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε πως και ποιες ετικέτες προσθέτει το Faceboοk στις φωτογραφίες που κυκλοφορούν μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα browser add-on που τις αποκαλύπτει.
Το Show Facebook Computer Vision Tags είναι ένα browser add-on για τον Chrome και τον Firefox. Μετά την εγκατάσταση το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το Facebook. Θα παρατηρήσετε ότι στις φωτογραφίες που υπάρχουν στο κοινωνικό δίκτυο βλέπετε και τις ετικέτες στην επάνω δεξιά γωνία.
Τα tags υπάρχουν μόνο στις φωτογραφίες που ανέβασε κάποιος και όχι στις εικόνες που προστέθηκαν με κάποιο link.
Οι εικόνες που βλέπετε και δεν έχουν ετικέτες, υπάρχουν γιατί ο αλγόριθμος αναγνώρισης εικόνας του Faceboοk είχε προβλήματα στον εντοπισμό της εικόνας.
Φαίνεται ότι ο αλγόριθμος δεν λειτουργεί σωστά για όλες τις εικόνες και σίγουρα κρατάει τους τεχνικούς του Faceboοk απασχολημένους. Όμως όπως θα παρατηρήσετε κάνει πολύ καλά τη δουλειά του για τις περισσότερες φωτογραφίες στην ιστοσελίδα.