Τι σημαίνει το PWNED

Κανείς δεν θέλει να είναι PWNED. Αλλά τι σημαίνει αυτό και γιατί θα πρέπει να του δώσετε σημασία αν ακούσετε ότι σας αφορά.

Στην πληροφορική υπάρχουν απίθανες ορολογίες. Μάλιστα μερικές από αυτές στην Ελληνική απόδοσή τους ξεπερνούν κάθε φαντασία. Υπάρχουν όμως και μερικές αγγλικές ορολογίες που δεν μπορούν να μεταφραστούν στα Ελληνικά, γιατί απλά είναι αργκό. Μία τέτοια είναι και η λέξη PWNED. Αν και πρωτοεμφανίστηκε στο παιχνίδι Warcraft, ο όρος αυτός στο διαδίκτυο έχει μία πολύ συγκεκριμένη σημασία τώρα. Και, δεν είναι για καλό.

Τι είναι το PWNED;
Σύμφωνα με το Urban Dictionary, το PWNED είναι «παραφθορά» της αγγλικής λέξης «» (σημαίνει ανήκει) και υπήρχε στο πρώτο στο διαδικτυακό παιχνίδι Warcraft. Ήταν το αποτέλεσμα ενός σχεδιαστή ενός χάρτη του παιχνιδιού, που έγραψε λάθος τη λέξη “owned”. Όταν ο υπολογιστής νικούσε ένα παίκτη υποτίθεται ότι έλεγε “so-and-so, has been owned”. Αντί για αυτό έλεγε “so-and-so, has been pwned”.

Άλλωστε τα γράμματα o και p είναι δίπλα δίπλα στο πληκτρολόγιο. Μην παραξενεύστε για την γλώσσα του παιχνιδιού Warcraft. Σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν μία δικιά τους ορολογία και αργκό, που αν την ακούσετε θα νομίζετε ότι μιλάνε συνθηματικά για να μην καταλαβαίνετε τι λένε.

Έτσι η προέλευση της λέξης “PWNED” είναι από την κουλτούρα των βιντεοπαιχνιδιών, που δεν άργησε να κάνει αυτό το λάθος ευρέως γνωστό ( στα αγγλικά). Στη αργκό των gamer είναι μια λανθασμένη ορθογραφία του “owned” και που σήμαινε ότι ένα άτομο κυριαρχείται πλήρως από έναν αντίπαλο.

pwned

Τα τελευταία χρόνια, το PWNED σημαίνει ότι ορισμένα από τα προσωπικά σας δεδομένα στο διαδίκτυο έχουν παραβιαστεί. Αυτός ο δευτερεύον ορισμός προέρχεται από τους χάκερ και την κοινότητα προγραμματισμού, που χρησιμοποίησαν τη ανορθόγραφη λέξη για να περιγράψουν την μη εξουσιοδοτημένου ελέγχου του υπολογιστή κάποιου άλλου ή αν θέλετε, την πλήρη κατάκτησή του.

Τα τελευταία χρόνια, ίσως έχετε ακούσει για τον ιστότοπο Have I Been Pwned ή “HIBP”. Χρησιμεύει ως μία καταπληκτική πηγή για τους χρήστες στο διαδίκτυο, για να ελέγξουν εάν υπάρχουν παραβιάσεις δεδομένων στα προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να εγγραφούν με το email τους για να λαμβάνουν ειδοποιήσεις κάθε φορά που προκύπτει νέα παραβίαση.

Δημιουργήθηκε το 2013 από τον ερευνητή ασφάλειας Troy Hunt, και εξετάζει παραβιάσεις δεδομένων, χωρίς κόστος ή εγγραφή. Οι επισκέπτες στον ιστότοπο μπορούν να ελέγξουν εάν το email τους ή ο αριθμός τηλεφώνου τους αποτελεί μέρος μιας τρέχουσας ή ιστορικής παραβίασης. Αν όντως έχουν παραβιαστεί θα δείτε μια λίστα με τον τύπο δεδομένων που παραβιάστηκε.

Εκτός από το email και τους αριθμούς τηλεφώνου, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ημερομηνίες γέννησης, φύλα, γεωγραφικές τοποθεσίες, διευθύνσεις IP, ονόματα, κωδικούς ς, προφίλ κοινωνικών μέσων, διευθύνσεις URL ιστότοπων χρηστών, ονόματα χρήστη και άλλα. Το HIBP παραθέτει επίσης την ημερομηνία παραβίασης, όταν προστέθηκε στον ιστότοπο του, και τον αριθμό των λογαριασμών που παραβιάστηκαν για κάθε παραβίαση δεδομένων.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).