Τι σημαίνουν τα 720p, 1080p, 1440p, 2K, 4K; Τι είναι η αναλογία διαστάσεων

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνουν οι αναλύσεις ενός βίντεο ή μίας κάμερας 720p, 1080p, 1440p, 2K, 4K; Ξέρετε τι είναι η αναλογία διαστάσεων εικόνας; Γνωρίζετε τι έχετε στο σας τηλέφωνο;

Όταν η τεχνολογία ήταν ακόμα στα σπάργανα, στην δεκαετία του 80, η ανάλυση της ς δεν ήταν θέμα προς συζήτηση. Τα τότε Windows είχαν μερικές προκαθορισμένες επιλογές και, για αν έχετε υψηλότερη ανάλυση, απλά θα βλέπατε τον κένσορα λίγο πιο καθαρό, να αναβοσβήνει σε ένα μαύρο φόντο.

Όσο περνούσε ο καιρός η τεχνολογία έκανε άλματα, εμφανίστηκαν τα χρώματα, και μπορούσατε να επιλέξετε καλύτερες κάρτες βίντεο και καλύτερες οθόνες. Σήμερα έχετε μία πληθώρα επιλογών όσον αφορά τις οθόνες, τις κάρτες γραφικών, την ποιότητά τους και τις υποστηριζόμενες αναλύσεις.

Σε αυτό το άρθρο, σας αφηγούμαστε την ιστορία της ανάλυσης βίντεο, εξηγούμε όλες τις βασικές έννοιες, συμπεριλαμβανομένων κοινών ακρωνύμιων για αναλύσεις οθόνης, όπως 1080p, 2K, QHD ή 4K. Ας αρχίσουμε:

Όλα ξεκίνησαν με την IBM και την CGA

Η τεχνολογία έγχρωμων γραφικών αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από την IBM. Πρώτα έφερε την CGA (Color Graphics Adapter) και ακολούθησαν η EGA (Enhanced Graphics Adapter) και μετά η VGA (Video Graphics Array). Ανεξάρτητα από τις δυνατότητες της οθόνης σας, θα έπρεπε να επιλέξετε μία από τις λίγες επιλογές που είναι διαθέσιμες τότε, μέσω των προγραμμάτων οδήγησης της κάρτας γραφικών σας. Αν νιώθετε νοσταλγία για την παιδική σας ηλικία, δείτε στην παρακάτω φωτογραφία πώς ήταν τα πράγματα σε μια κάποτε γνωστή οθόνη CGA, με την επαναστατική ανάλυση των 4 χρωμάτων.

cga screen

Με την έλευση του βίντεο υψηλής ευκρίνειας και την αυξημένη δημοτικότητα του λόγου διάστασης 16:9 (εξηγούμε παρακάτω για τους λόγους διαστάσεων), η ανάλυσης οθόνης δεν είναι η απλή υπόθεση που ήταν κάποτε. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες επιλογές για να διαλέξετε, και επίσης ότι υπάρχει κάτι που ταιριάζει σχεδόν στις προτιμήσεις των περισσοτέρων των χρηστών. Ας δούμε όμως, ποια είναι η σημερινή ορολογία και τι σημαίνει:

Τι σημαίνει η ανάλυση οθόνης

Ο όρος “ανάλυση” (resolution) δεν είναι σωστός όταν ται για να αναφέρεται στον αριθμό των pixel σε μια οθόνη. Αυτό δεν λέει τίποτα για το πόσο πυκνά είναι συγκεντρωμένα τα pixel. Ουσιαστικά η πυκνότητα των pixels καλύπτεται από μια άλλη μέτρηση, που ονομάζεται PPI (Pixels Per Inch) ή στα Ελληνικά “εικονοστοιχεία ανά ίντσα“.

Η “ανάλυση” είναι τεχνικά ο αριθμός των εικονοστοιχείων ανά μονάδα επιφάνειας και όχι ο συνολικός αριθμός των εικονοστοιχείων. Σε αυτό το άρθρο, χρησιμοποιούμε τον όρο όπως είναι συνήθως κατανοητό, αντί για την απολύτως τεχνολογικά σωστή χρήση. Από την αρχή, η ανάλυση περιγράφεται (με ακρίβεια ή όχι) από τον αριθμό των εικονοστοιχείων που είναι τοποθετημένα οριζόντια και κάθετα σε μια οθόνη.  Για παράδειγμα, 640 x 480 pixels = 307200 pixel.

ppi screen

Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε την διαφορά της σωστής ορολογίας, αν έχετε ένα ψηφιακό βίντεο ανάλυσης 720p που αυτό σημαίνει ότι είναι ανάλυσης 1280Χ720 pixels και προσπαθήσετε να το δείτε πρώτα στην οθόνη του υπολογιστή σας που είναι  21” και μετά στη τηλεόραση σας που είναι 50”. Στον υπολογιστή θα έχετε πολύ καλύτερη εικόνα γιατί απλά εκεί έχετε μεγαλύτερο ppi, άρα καθαρότερη εικόνα.

Οι διαθέσιμες επιλογές ανάλυσης οθόνης καθορίζονται από την ικανότητα της κάρτας βίντεο που διαθέτετε και διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.

Οι ενσωματωμένες αναλύσεις στα παλαιότερα Windows ήταν περιορισμένες, επομένως, αν δεν είχατε το πρόγραμμα οδήγησης για την κάρτα γραφικών σας, θα είχατε κολλήσει σε μία οθόνη χαμηλότερης ανάλυσης, εξαιτίας των Windows.

Εάν είχατε παρακολουθήσει την διαδικασία εγκατάστασης των παλαιών Windows ή έχετε εγκαταστήσει μια νεότερη έκδοση ενός προγράμματος οδήγησης βίντεο, μπορεί να έχετε δει για μία ή δύο στιγμές την οθόνη χαμηλής ανάλυσης 640 x 480. Ήταν άσχημο, αλλά αυτή ήταν η προεπιλογή των Windows.

Καθώς η ποιότητα της οθόνης βελτιωνόταν, τα Windows άρχισαν να προσφέρουν μερικές ακόμη ενσωματωμένες επιλογές, αλλά το βάρος ήταν ακόμα κυρίως στους κατασκευαστές των καρτών γραφικών, ειδικά αν θέλετε μια οθόνη πραγματικά υψηλής ανάλυσης.

Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows μπορούν να εντοπίσουν την προεπιλεγμένη ανάλυση οθόνης για την οθόνη και την κάρτα γραφικών σας και να προσαρμόσουν ανάλογα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που επιλέγουν τα Windows είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, αλλά λειτουργεί μια χαρά και μπορείτε να το αλλάξετε, εάν θέλετε. Εάν χρειάζεστε καθοδήγηση, διαβάστε το “Πώς να τρέχετε PC Games σε υψηλότερη ανάλυση από την οθόνη σας”  .

Προσέξτε τα p και τα i στις αναλύσεις οθόνης

Μπορεί να έχετε δει την ανάλυση της οθόνης να περιγράφεται ως κάτι σαν 720p, 1080i ή 1080p. Τι σημαίνει αυτό? Αρχικά, τα γράμματα σας λένε πώς “ζωγραφίζεται” η εικόνα στην οθόνη. Το “p” σημαίνει progressive (προοδευτικά), και το “i” σημαίνει interlaced (πλεγμένα).

Η interlaced scan (πλεγμένη σάρωση) μας έρχεται από την τηλεόραση και τις πρώιμες οθόνες CRT. Η οθόνη έχει γραμμές εικονοστοιχείων (pixels) διατεταγμένες οριζόντια, κατά μήκος της. Οι γραμμές ήταν σχετικά εύκολο να φανούν αν στις παλιές οθόνες ή τηλεοράσεις φτάνατε πάρα πολύ κοντά και κοιτάγατε το γυαλί της, αλλά σήμερα τα pixel στην οθόνη είναι τόσο μικρά που είναι δύσκολο να τα δείτε ακόμα και με μεγέθυνση.

Τα ηλεκτρονικά της οθόνης «ζωγραφίζουν» κάθε οθόνη, γραμμή προς γραμμή, πολύ γρήγορα για να το δει το μάτι. Μια πλεγμένη οθόνη ζωγραφίζει πρώτα όλες τις περιττές γραμμές και μετά όλες τις ζυγές γραμμές.

Δεδομένου ότι η οθόνη παίρνει μορφή σε εναλλασσόμενες γραμμές, το τρεμόπαιγμα ήταν πάντα πρόβλημα με τις πλεγμένες σαρώσεις. Οι κατασκευαστές προσπάθησαν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα με διάφορους τρόπους. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να αυξήσετε τον αριθμό των φορών (συχνότητα) που ζωγραφίζεται μια ολόκληρη οθόνη σε ένα δευτερόλεπτο, αυτό που ονομάζεται “ρυθμός ανανέωσης” (refresh rate).

Ο πιο συνηθισμένος ρυθμός ανανέωσης ήταν 60 φορές ανά δευτερόλεπτο, κάτι που είναι αποδεκτό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί λίγο για να απαλλαγούμε από το τρεμόπαιγμα, που κάποιοι χρήστες εξακολουθούσαν να αντιλαμβάνονται.

progressive vs interlaced screen

Καθώς οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις παλαιότερες οθόνες CRT, η ορολογία άλλαξε από ρυθμό ανανέωσης (refresh rate) σε ρυθμό καρέ (frame rate), λόγω της διαφοράς στον τρόπο λειτουργίας μιας οθόνης LED. Ο ρυθμός καρέ είναι η ταχύτητα με την οποία η οθόνη εμφανίζει κάθε ξεχωριστή εικόνα (καρέ) δεδομένων.

Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows ορίζουν τον ρυθμό καρέ στα 60 Hertz ή 60 κύκλους ανά δευτερόλεπτο και οι οθόνες LED δεν τρεμοπαίζουν. Επιπλέον, το σύστημα άλλαξε από interlaved σάρωση σε progressive σάρωση, γιατί οι νέες ψηφιακές οθόνες είναι πολύ πιο γρήγορες.

Σε μια progressive σάρωση (προοδευτική),  οι γραμμές ζωγραφίζονται στην οθόνη με τη σειρά και όχι πρώτα οι μονές γραμμές και μετά οι ζυγές γραμμές. Εάν θέλετε να μεταφράσετε, το 1080p, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για οθόνες που χαρακτηρίζονται από 1080 οριζόντιες γραμμές και προοδευτική σάρωση.

Τι γίνεται με τους αριθμούς: 720p, 1080p, 1440p, 2K, 4K και 8K;

Όταν οι τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας έγιναν ο κανόνας, οι κατασκευαστές ανέπτυξαν μια στενογραφία για να εξηγήσουν την ανάλυση της οθόνης τους. Οι πιο συνηθισμένοι αριθμοί που βλέπετε είναι 720p, 1080p, 1140p ή 4K. Όπως είδαμε, το “p” και το “i” σας λένε εάν πρόκειται για οθόνη με prograssive scan ή interlaced scan.

Επιπλέον, αυτοί οι συντομογραφικοί αριθμοί χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να περιγράψουν και οθόνες υπολογιστών, παρόλο που γενικά μια οθόνη υπολογιστή μπορεί να εμφανίσει υψηλότερη ευκρίνεια από μια τηλεόραση. Ο μοναδικός αριθμός αναφέρεται πάντα στον αριθμό των οριζόντιων γραμμών στην οθόνη.

Δείτε πώς μεταφράζεται η συντομογραφία:

  • 720p = 1280 x 720 – είναι συνήθως γνωστή ως ανάλυση HD ή “HD Ready”
  • 1080p = 1920 x 1080 – είναι συνήθως γνωστή ως ανάλυση FHD ή “Full HD”
  • 1440p = 2560 x 1440 – είναι κοινώς γνωστή ως ανάλυση QHD ή Quad HD και εμφανίζεται συνήθως σε οθόνες παιχνιδιών και σε smartphone υψηλής τεχνολογίας. Τα 1440p είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την ανάλυση 720p HD ή “HD Ready”. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο μπερδεμένα, πολλά premium smartphone διαθέτουν τη λεγόμενη ανάλυση 2960×1440 Quad HD+, η οποία εξακολουθεί να ταιριάζει στην 1440p.
  • 4K ή 2160p = 3840 x 2160 – είναι κοινώς γνωστή ως ανάλυση 4K , UHD ή Ultra HD. Έχει τεράστια ανάλυση οθόνης και βρίσκεται σε τηλεοράσεις premium και οθόνες υπολογιστών. Το 2160p ονομάζεται 4K επειδή το πλάτος (οι κάθετες γραμμές) είναι κοντά στα 4000 pixel. Με άλλα λόγια, προσφέρει τετραπλάσια pixel από 1080p FHD ή “Full HD”.
  • 8K ή 4320p = 7680 x 4320 – είναι γνωστό ως 8K και προσφέρει 16 φορές περισσότερα pixel από την κανονική ανάλυση 1080p FHD ή “Full HD”. Προς το παρόν, βλέπετε 8K μόνο σε ακριβές τηλεοράσεις από τη Samsung και την LG. Ωστόσο, μπορείτε να ελέγξετε εάν ο υπολογιστής σας μπορεί να αποδώσει τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων χρησιμοποιώντας αυτό το δείγμα βίντεο 8K:

Το πρόβλημα με το 2K είναι ότι δεν υπάρχει για καταναλωτικές συσκευές

Στην κινηματογραφία υπάρχει η ανάλυση 2Κ, και αναφέρεται σε 2048 × 1080. Ωστόσο, στην καταναλωτική αγορά θα θεωρούνταν 1080p. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ορισμένοι κατασκευαστές οθονών χρησιμοποιούν τον όρο 2K για αναλύσεις όπως 2560×1440, επειδή οι οθόνες τους έχουν οριζόντια ανάλυση κάτι λίγο παραπάνω από 2000 pixel. Δυστυχώς, αυτό είναι λάθος, καθώς αυτή η ανάλυση είναι 1440p ή Quad HD και όχι 2K.

Cinema

Επομένως, όταν ακούτε για τηλεόραση, οθόνη υπολογιστή, smartphone ή tablet με ανάλυση 2K, αυτή η δήλωση είναι εσφαλμένη. Η πραγματική ανάλυση είναι πιθανό να είναι κάτι σαν 1440p ή Quad HD.

Μπορείτε να δείτε βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνες χαμηλότερης ανάλυσης;

Ίσως αναρωτιέστε αν μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο υψηλής ανάλυσης σε μια οθόνη μικρότερης ανάλυσης. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε μια τηλεόραση 720p για να παρακολουθήσετε ένα βίντεο 1080p; Η απάντηση είναι ναι!

Ανεξάρτητα από την ανάλυση της οθόνης σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε οποιοδήποτε βίντεο σε αυτή, ανεξάρτητα από την ανάλυση του βίντεο (υψηλότερη ή χαμηλότερη). Ωστόσο, εάν το βίντεο που θέλετε να παρακολουθήσετε έχει υψηλότερη ανάλυση από αυτή της οθόνης σας, η συσκευή σας μετατρέπει την ανάλυση του βίντεο σε αυτή που ταιριάζει στην ανάλυση της οθόνης σας. Αυτό ονομάζεται downsampling.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο με ανάλυση 4K σε οθόνη 720p, αυτό το βίντεο εμφανίζεται σε ανάλυση 720p, επειδή αυτό είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει η οθόνη σας.

Πυκνότητα pixel

Η πυκνότητα εικονοστοιχείων είναι ο αριθμός των εικονοστοιχείων που είναι συσκευασμένα σε μία ίντσα της οθόνης και μετράται σε εικονοστοιχεία ανά ίντσα (PPI). Είναι σημαντικό μια μεγάλη οθόνη να έχει υψηλότερη ανάλυση, έτσι ώστε η πυκνότητα των pixel να είναι αρκετά υψηλή για να προβάλλει εικόνες καλής ποιότητας.

Για παράδειγμα, μια τηλεόραση 65 ιντσών με ανάλυση 4K έχει ppi περίπου 67. Συγκρίνετε αυτήν με μια τηλεόραση 24 ιντσών με ανάλυση 1080p, η οποία έχει υψηλότερο ppi περίπου 91. Παρόλο που η τηλεόραση 65 ιντσών έχει υψηλότερη ανάλυση, οι εικόνες θα εμφανίζονται πιο καθαρές στην τηλεόραση 24 ιντσών λόγω της υψηλότερης πυκνότητας pixel.

ppi screen

Αν αγοράζετε τηλεόραση, ένα ppi 90-110 θεωρείται το γλυκό σημείο. Για μια οθόνη, θα πρέπει να στοχεύσετε σε υψηλότερο ppi περίπου 200-250 ή περισσότερο, ανάλογα με την απόσταση θέασής σας. Όσο πιο κοντά κάθεστε σε μια οθόνη, τόσο μεγαλύτερο ppi χρειάζεστε.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία διαδικτυακή αριθμομηχανή ppi για σύγκριση οθονών με διαφορετικά μεγέθη και αναλύσεις.

Τι είναι ο λόγος διαστάσεων;

Ο όρος “λόγος διαστάσεων” (aspect ratio) χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε κινηματογραφικές ταινίες, υποδεικνύοντας πόσο ευρεία ήταν η εικόνα σε σχέση με το ύψος της. Οι ταινίες είχαν αρχικά αναλογία διαστάσεων 4:3, και αυτό μεταφέρθηκε στην τηλεόραση και στις πρώτες οθόνες υπολογιστών.

Ο λόγος διαστάσεων της κινηματογραφικής ταινίας άλλαξε πολύ πιο γρήγορα σε μια ευρύτερη οθόνη, πράγμα που σήμαινε ότι, όταν προβάλλονταν ταινίες στην τηλεόραση, έπρεπε να περικοπούν ή η εικόνα έπρεπε να τροποποιηθεί με άλλους τρόπους για να ταιριάζει στην οθόνη της τηλεόρασης.

aspect ratio

Καθώς η τεχνολογία της οθόνης βελτιωνόταν, οι κατασκευαστές τηλεοράσεων και οθονών άρχισαν να κινούνται και προς τις οθόνες ευρείας οθόνης. Αρχικά η “ευρεία οθόνη” αναφερόταν σε οτιδήποτε ευρύτερο από την τυπική οθόνη 4:3, αλλά γρήγορα κατέληξε να σημαίνει αναλογία 16:10 και αργότερα 16:9. Σήμερα, σχεδόν όλες οι οθόνες υπολογιστών και οι τηλεοράσεις είναι διαθέσιμες μόνο σε ευρεία οθόνη και οι τηλεοπτικές εκπομπές και οι ιστοσελίδες έχουν προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζουν.

Μέχρι το 2010, η αναλογία 16:10 ήταν ο πιο δημοφιλής λόγος διαστάσεων για οθόνες υπολογιστών ευρείας οθόνης. Ωστόσο, με την αύξηση της δημοτικότητας των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες χρησιμοποιούσαν αναλύσεις υψηλής ευκρίνειας όπως 720p και 1080p και έκαναν αυτούς τους όρους συνώνυμους με την υψηλή ευκρίνεια, το 16:9 έγινε ο τυπικός λόγος διαστάσεων υψηλής ευκρίνειας.

Ανάλογα με τον λόγο διαστάσεων της οθόνης σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο αναλύσεις που είναι συγκεκριμένες για το πλάτος και το ύψος της. Μερικές από τις πιο κοινές αναλύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε λόγο διαστάσεων είναι οι ακόλουθες:

  • Αναλύσεις λόγου διαστάσεων 4:3: 640×480, 800×600, 960×720, 1024×768, 1280×960, 1400×1050, 1440×1080, 1600×1080, 1600×1200, 1600×1200, 1,4×2, 1,0×2, 1,0×2, 185×1, 4×2, 185×1. 1536.
  • Αναλύσεις λόγου διαστάσεων 16:10: 1280×800, 1440×900, 1680×1050, 1920×1200 και 2560×1600.
  • Αναλύσεις λόγου διαστάσεων 16:9: 1024×576, 1152×648, 1280×720 (HD), 1366×768, 1600×900, 1920×1080 (FHD), 2560×1440 (QHD×2) 134 , και 7680 x 4320 (8K).

Υπάρχει σχέση μεταξύ του λόγου διαστάσεων και του προσανατολισμού της οθόνης;

Ο προσανατολισμός της οθόνης αναφέρεται στο πώς βλέπετε μια οθόνη: οι πιο συνηθισμένοι προσανατολισμοί οθόνης που χρησιμοποιούνται είναι οριζόντιος και κατακόρυφος . Οριζόντιος προσανατολισμός σημαίνει ότι το πλάτος της οθόνης είναι μεγαλύτερο από το ύψος της, ενώ ο κατακόρυφος προσανατολισμός σημαίνει το αντίθετο.

Οι περισσότερες μεγάλες οθόνες, όπως αυτές που χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές, τους φορητούς υπολογιστές ή τις τηλεοράσεις μας, χρησιμοποιούν οριζόντιο προσανατολισμό. Οι μικρότερες οθόνες, όπως αυτές των smartphone μας, χρησιμοποιούνται συνήθως σε κατακόρυφη λειτουργία, αλλά, επειδή το μέγεθός τους σας επιτρέπει να τις περιστρέφετε εύκολα, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε οριζόντια λειτουργία.

Ο λόγος διαστάσεων της οθόνης καθορίζει την αναλογία της μακρύτερης πλευράς της προς τη μικρότερη πλευρά της. Κατά συνέπεια, αυτό σημαίνει ότι ο λόγος διαστάσεων της οθόνης σας λέει την αναλογία του πλάτους προς το ύψος, όταν την κοιτάτε σε οριζόντια λειτουργία . Ο λόγος διαστάσεων δεν χρησιμοποιείται για την περιγραφή οθονών (ή οποιωνδήποτε ορθογώνιων σχημάτων) σε κατακόρυφη λειτουργία.

progressive vs interlaced screen

Με άλλα λόγια, θα μπορούσατε να πείτε ότι ένας λόγος διαστάσεων 16×9 είναι ο ίδιος με το 9×16, αλλά το τελευταίο δεν είναι αποδεκτή μορφή αναφοράς σε λόγο διαστάσεων. Ωστόσο, μπορείτε να ανατρέξετε στην ανάλυση της οθόνης και με τους δύο τρόπους. Για παράδειγμα, μια ανάλυση 1920×1080 pixel είναι ίδια με 1080×1920 pixel, απλά διαφέρει ο προσανατολισμός .

Πώς το μέγεθος της οθόνης επηρεάζει την ανάλυση;

Αν και μια τηλεόραση 4:3 μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εμφανίζει μαύρες γραμμές στο επάνω και στο κάτω μέρος της οθόνης, ενώ προβάλλεται μια ταινία ευρείας οθόνης, αυτό δεν έχει νόημα με μια οθόνη υπολογιστή, επομένως τα Windows δεν σας προσφέρουν καν προβολή ευρείας οθόνης ως επιλογή. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ταινίες με μαύρες γραμμές σαν να παρακολουθείτε οθόνη τηλεόρασης, αλλά αυτό γίνεται από τη συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων σας και όχι από τα Windows.

Το πιο σημαντικό σε ένα υπολογιστή δεν είναι το μέγεθος της οθόνης, αλλά η ικανότητά της να εμφανίζει εικόνες υψηλότερης ανάλυσης. Όσο υψηλότερη ορίζετε την ανάλυση (resolution), τόσο μικρότερες είναι οι εικόνες στην οθόνη και έρχεται ένα σημείο στο οποίο το κείμενο στην οθόνη γίνεται τόσο μικρό που δεν είναι αναγνώσιμο.

Σε μια μεγαλύτερη οθόνη είναι δυνατό να ωθήσετε την ανάλυση πολύ ψηλά, αλλά εάν η πυκνότητα pixel αυτής της οθόνης δεν είναι αντίστοιχη με την ανάλυση που του δίνετε, δεν θα έχετε τη μέγιστη δυνατή ανάλυση προτού η εικόνα γίνει δυσανάγνωστη.

Σε πολλές περιπτώσεις, η οθόνη δεν εμφανίζει απολύτως τίποτα εάν πείτε στα Windows να χρησιμοποιήσουν μια ανάλυση που η οθόνη δεν μπορεί να χειριστεί. Με άλλα λόγια, μην περιμένετε θαύματα από μια φτηνή οθόνη. Όταν πρόκειται για οθόνες υψηλής ευκρίνειας, σίγουρα παίρνετε αυτό που πληρώνετε.

Έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με τις αναλύσεις οθόνης;

Εάν δεν είστε τεχνικοί, είναι πιθανό να σας μπερδεύουν τόσες πολλές τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τις οθόνες και τις αναλύσεις. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο κατάφερε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μιας οθόνης: λόγος διαστάσεων, αναλύσεις ή τύπο αναλύσεων, πυκνότητα pixels.

Αν έχετε απορίες μπορείτε να ρωτήσετε στα του άρθρου.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Τι ρόλο παίζουν τα Mbit/sec σε αρχείο video. Ποια η διαφορά ενός αρχείου 8000 με 16000 ή 50000 Mbit

    • Προφανώς μιλάτε για το bitrate ενός βίντεο ή στα Ελληνικά ρυθμός ροής. Με λίγα λόγια:
      Κάθε δευτερόλεπτο του βίντεο είναι γεμάτο με ψηφιακές πληροφορίες εικόνας και ήχου. Άλλες φορές είναι πολλές όπως σε ένα βίντεο 4Κ, και άλλες λίγες, όπως σε ζωντανή ροή βίντεο στο Facebook. Αυτοί οι δύο τύποι βίντεο έχουν πολύ διαφορετικό όγκο δεδομένων. Η ποσότητα πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο στο βίντεο είναι γνωστή ως bitrate και μετριέται σε Μbit/sec (στον ήχο συνήθως μετράμε σε Kbit/sec).

      Ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων (bitrate) διαφέρει από τις άλλες μετρήσεις ποιότητας βίντεο, όπως ο ρυθμός καρέ, η ανάλυση ή η μορφή (κωδικοποίηση) του βίντεο. Αυτοί οι παράγοντες αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα πράγματα σχετικά με τη φύση του πλάνου, όπως πόσα καρέ περνάνε στην οθόνη ανά δευτερόλεπτο ή πόσο μεγάλη είναι η εικόνα, τι είδους συμπίεση έχει υποστεί. Το bitrate είναι πιο θεμελιώδες.

      Ένα βίντεο 4Κ, με συγκεκριμένο αριθμό καρέ και με ίδιο ήχο μπορεί να έχει διαφορετικό bitrate λόγω διαφορετικής συμπίεσης (mp4 ή avi ή mov κλπ). Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός μετάδοσης bit, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του βίντεο, αλλά και τόσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του αρχείου. Επίσης αν μιλάτε για ροή βίντεο, για streaming δηλαδή, το bitrate θα πρέπει να είναι λίγο μικρότερο από την σύνδεσή σας, αλλιώς η εικόνα θα “κολλάει”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).