Επίσημη συνάντηση των Επικεφαλής των Εθνικών Τμημάτων S.I.RE.N.E. (SIRENE) πραγματοποιείται στη χώρα μας το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου
Η συνάντηση υλοποιείται στο πλαίσιο ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Επίσημη συνάντηση των Επικεφαλής των Εθνικών Τμημάτων Γραφείων SIRENE (Supplementary Information Request at the National Entries) πραγματοποιείται το διήμερο 19 έως 20 Ιουνίου 2014 στο Ζάππειο Μέγαρο. Η συνάντηση υλοποιείται και συντονίζεται από τη χώρα μας, στο πλαίσιο ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος οι Επικεφαλής των Τμημάτων SIRENE από είκοσι οκτώ (28) Κράτη –Μέλη της Συνθήκης Schengen , καθώς και Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων θα συζητηθούν και αποφασιστούν βέλτιστες πρακτικές λειτουργίας των Τμημάτων S.I.RE.N.E., ενώ θα συζητηθούν διάφορα νομικά, διαδικαστικά ή και τεχνικά θέματα αρμοδιότητας τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που τα διέπει.
Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης πραγματοποίησε σήμερα ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, ο οποίος σε ομιλία του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Από την έναρξη εφαρμογής της Συνθήκης Schengen στη χώρα μας, η Ελληνική Αστυνομία προσέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη λειτουργία του Τμήματος S.I.RE.N.E. το οποίο λειτουργεί ως ενιαίο σημείο επαφής για την ανταλλαγή συμπληρωματικών πληροφοριών σχετικά με δεδομένα του συστήματος SIS II και υποστηρίζει το σύνολο των Υπηρεσιών επιβολής του Νόμου σε θέματα αρμοδιότητας του.
Ιδιαίτερα κατά την έναρξη επιχειρησιακής λειτουργίας του Συστήματος Schengen Δεύτερης Γενιάς (SIS II) από τις 09 Απριλίου του 2013, οι Τελικοί Χρήστες του Συστήματος Schengen , έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν επιπρόσθετες κατηγορίες αντικειμένων όπως Σκάφη, Μηχανές Σκαφών, Αεροπλάνα, Βιομηχανικό Εξοπλισμό κ.α.
Αυτό αύξησε τον όγκο εργασίας των Τμημάτων SIRENE πλην όμως προσέφερε προστιθέμενη αξία στην πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος. Επίσης η δυνατότητα ανάρτησης των Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης και φωτογραφιών στο Σύστημα, υποβοήθησε ιδιαίτερα το έργο σας και μείωσε χαρακτηριστικά το χρόνο απόκρισης των Υπηρεσιών επιβολής του Νόμου.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας αναφέρω ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Τμήματος SIRENE για το 2013, που αποδεικνύουν τη σημαντικότητα του έργου που παράγεται, όπως αντίστοιχα θεωρώ ότι συμβαίνει και στα Τμήματα S.I.RE.N.E. των Κρατών-Μελών που αντιπροσωπεύετε.
-
Συνελήφθησαν στη χώρα μας με Ευρωπαϊκό ένταλμα Σύλληψης 196 διωκόμενοι,
-
Συνελήφθησαν στο χώρο Schengen, βάσει ελληνικών Ε.Ε.Σ., 53 διωκόμενοι, έναντι 39 το 2012 (Αύξηση 35,89 %)
-
Κατά το έτος 2013, το 3ο Τμήμα SIRENE διαχειρίστηκε συνολικά 3.785 θετικές αναζητήσεις
-
Διακινήθηκαν συνολικά 44.717 μηνύματα
-
Κατά το έτος 2013, ο συνολικός αριθμός των πληκτρολογήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το έτος 2012, από 28.270.694 σε 29.204.616 (3,30% αύξηση)
Αυτά τα στατιστικά αποτελέσματα ευελπιστούμε να τα βελτιώσουμε και να τα ενισχύσουμε μέσω στοχευόμενων δράσεων και επαναληπτικών εκπαιδεύσεων του συνόλου του προσωπικού.
Στα πλαίσια δε του πρόσφατα ψηφισμένου Νόμου περί αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, η χώρα μας αποφάσισε τη δημιουργία ενός Μοναδικού και Ενιαίου Κέντρου Επαφής (Single Point Of Contact), που θα απαρτίζεται από το σύνολο των Εθνικών Μονάδων Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (όπως το S. I.RE.N.E., η Interpol και η EUROPOL ).
Κύριος στόχος είναι η ενίσχυση των διαδικασιών ανταλλαγής πληροφοριών αλλά κυρίως με γνώμονα την εξάλειψη του φαινομένου της πολυδιάσπασης και της απώλειας σημαντικών πληροφοριών που απασχολούν της Υπηρεσίες επιβολής του Νόμου.
Η εφαρμογή του μοντέλου αυτού, αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες και φρονούμε ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και αναβάθμιση της ανταλλαγής πληροφοριών στην Ελληνική Αστυνομία».
Σημειώνεται ότι τα Τμήματα S.I.RE.N.E. είναι η υπεύθυνη Εθνική Αρχή κάθε Κράτους – Μέλους της Συνθήκης SCHENGEN, που εξασφαλίζει την ανταλλαγή κάθε συμπληρωματικής πληροφορίας για καταχωρήσεις που υφίστανται στο Εθνικό Σύστημα Πληροφοριών Schengen Δεύτερης Γενιάς (SIS II), ενώ παράλληλα συντονίζουν τον έλεγχο της ποιότητας των πληροφοριών που εισάγονται στο προαναφερόμενο σύστημα.