SKA δείτε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο

Η κοινοπραξία Square Kilometre Array (SKA) από την Αυστραλία, με επικεφαλής τον Κοινοπολιτειακό Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIRO από το Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) σε συνεργασία με την βιομηχανία Aurecon Australia, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του σχεδιασμού υποδομής για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο παγκοσμίως.

SKA

Η ομάδα, αποτελούμενη από μηχανικούς και επιστήμονες της Αυστραλίας, σχεδίασε τα πάντα από εγκαταστάσεις υπερυπολογιστών, κτίρια, δρόμους μέχρι και την διανομή ενέργειας και δεδομένων που χρειάζονται για να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στο παρατηρητήριο ραδιοαστρονομίας Murchison στην Δυτική Αυστραλία .

Το SKA θα είναι το μεγαλύτερο και πιο ικανό ραδιοτηλεσκόπο που κατασκευάστηκε ποτέ και θα καλύπτει πάνω από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα.

Το SKA είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που θα αποτελείται από χιλιάδες κεραίες εγκατεστημένες σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους κεντρικούς πυρήνες λειτουργίας να βρίσκονται στη Νότιο Αφρική και τη Δυτική Αυστραλία.

“Θέτουμε το έδαφος για να φιλοξενήσουμε 132.000 κεραίες SKA χαμηλής συχνότητας στην Αυστραλία, οι οποίες θα λαμβάνουν εντυπωσιακά ποσά δεδομένων,” ανέφερε ο διευθυντής της Κοινοπραξίας CSIRO Antony Schinckel.

“Οι ροές δεδομένων θα είναι στην κλίμακα των petabits, ή εκατομμυρίων δισεκατομμυρίων bits ανά δευτερόλεπτο – περισσότερο από το παγκόσμιο ποσοστό του διαδικτύου σήμερα. Όλα αυτά θα κινούνται σε ένα μόνο κτίριο στο Murchison.

  Go Kart με τουρμπίνες Jet...

“Για να πάρουμε αυτά τα δεδομένα από τις κεραίες στις προσαρμοσμένες εγκαταστάσεις υπερυπολογιστών του τηλεσκοπίου, θα πρέπει να βάλουμε 65.000 καλώδια οπτικών ινών”.

Το τηλεσκόπιο SKA θα εξερευνήσει το σύμπαν με πρωτοφανείς λεπτομέρειες, αναφέρει η CSIRO, κάνοντας το εκατοντάδες φορές ταχύτερα από οποιαδήποτε υπάρχουσα εγκατάσταση. Μόνο ο κεντρικός υπολογιστής που θα χρησιμοποιηθεί θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας περίπου 100 εκατομμυρίων υπολογιστών.

Σύμφωνα με την CSIRO, το τηλεσκόπιο SKA θα είναι τόσο ευαίσθητο που θα μπορούσε να ανιχνεύσει ένα ραντάρ αεροδρομίου σε κάποιον άλλο πλανήτη που βρίσκεται δέκα χρόνια φωτός μακριά.

“Αυτή η ευαισθησία θα φέρει την επανάσταση στην κατανόηση του σύμπαντος και των νόμων της θεμελιώδους φυσικής”, αναφέρει η οργάνωση στο blog της.

“Οι αστρονόμοι θα μπορούν να εντοπίσουν την ανάπτυξη εκατομμυρίων γαλαξιών στον κοσμικό χρόνο, και ίσως τελικά να εντοπίσουν τη φύση της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας. Έτσι θα μπορούν να ανιχνεύσουν τα γιγαντιαία μαγνητικά πεδία που τρέχουν μέσα στο σύμπαν, και τι τα δημιουργεί.”

“Οι αστρονόμοι ελπίζουν επίσης ότι το SKA θα βρει κάτι που ήδη ψάχνουν δεκαετίες: ένα πάλσαρ που περιστρέφεται γύρω από μια μαύρη τρύπα. Μια τέτοια ανακάλυψη θα τους επέτρεπε να κάνουν ακόμα πιο απαιτητικές δοκιμές της θεωρίας του Αϊνστάιν”.

  antiX 19.2 νέα ISO: Η Ελληνική φιλική διανομή

Οι μηχανικοί της CSIRO και της Aurecon είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν για το σχεδιασμό της υποδομής του τηλεσκοπίου SKA Pathfinder της Αυστραλίας, ένα ραδιοτηλεσκόπιο 36 ιντσών της CSIRO, που λειτουργεί ήδη στο Παρατηρητήριο ραδιοαστρονομίας του Murchison.

Ο ανώτερος μηχανικός του project της Aurecon, Shandip Abeywickrema, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της ομάδας σχεδιασμού ήταν η ελαχιστοποίηση του ραδιοφωνικού “θορύβου” που δημιουργήθηκε από τα συστήματα που τοποθετήθηκαν στο παρατηρητήριο αστρονομίας υψηλής τεχνολογίας. Ανέφερε επίσης ότι ήταν απαραίτητο να αποφευχθεί ο “πνιγμός” των ελαφρών σημάτων από το διάστημα κάτι που το τηλεσκόπιο έχει σχεδιαστεί να ανιχνεύει.

“Η προσθήκη των παρεμβολών που δημιουργούνται από τα δικά μας συστήματα υπολογιστών και της ενέργειας είναι απίστευτες”, δήλωσε ο Abeywickrema. “Προσπαθούμε να μειώσουμε το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών κατά παράγοντες δισεκατομμυρίων.”

Το project του σχεδίου χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατασκευή του SKA αναμένεται να ξεκινήσει το 2020.

_____________________

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


43  +    =  52