Το CNN αναφέρει μια εκπληκτική ανακάλυψη. Μεταλλικοί βράχοι παρήγαγαν οξυγόνο στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου δεν μπορεί να διεισδύσει φως.
“Η αρχική έρευνα έδειχνε οζίδια μεγέθους πατάτας πλούσια σε μέταλλα, που βρέθηκαν κυρίως στα 4.000 μέτρα στη ζώνη Clarion-Clipperton, και απελευθέρωναν ηλεκτρικό φορτίο, διασπώντας το θαλασσινό νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης”.
Το πρωτοφανές φυσικό φαινόμενο αμφισβητεί την ιδέα ότι το οξυγόνο μπορεί να παραχθεί μόνο από το ηλιακό φως μέσω της φωτοσύνθεσης.
Ο Andrew Sweetman, καθηγητής στη Σκωτσέζικη Ένωση για τη Θαλάσσια Επιστήμη του Ηνωμένου Βασιλείου που βρισκόταν πίσω από το εύρημα, ξεκινά ένα τριετές έργο για να διερευνήσει περαιτέρω την παραγωγή του “σκοτεινού” οξυγόνου…
Η αποκάλυψη του σκοτεινού οξυγόνου αποκάλυψε πόσο λίγα είναι γνωστά για τον βαθύ ωκεανό, και τη ζώνη Clarion-Clipperton, ή CCZ, ειδικότερα. Η περιοχή διερευνάται για την εξόρυξη σπάνιων μετάλλων στα βαθιά νερά που περιέχονται στα οζίδια των βράχων. Σχηματίζονται εδώ και εκατομμύρια χρόνια και τα συγκεκριμένα μέταλλα παίζουν βασικό ρόλο στις νέες και πράσινες τεχνολογίες…
Η καλύτερη κατανόηση του φαινομένου θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες του Διαστήματος να βρουν ζωή πέρα από τη Γη. Οι αξιωματούχοι της NASA ενδιαφέρονται για την έρευνα της παραγωγής σκοτεινού οξυγόνου επειδή θα μπορούσε να βελτιώσει την επιστημονική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ζωή μπορεί να διατηρηθεί σε άλλους πλανήτες χωρίς να υπάρχει άμεσος φωτισμός από τον ήλιο. Η διαστημική υπηρεσία θέλει να πραγματοποιήσει πειράματα για να κατανοήσει την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την πιθανή παραγωγή οξυγόνου σε υψηλότερες πιέσεις που συμβαίνουν στον Εγκέλαδο και την Ευρώπη, τα παγωμένα φεγγάρια του Κρόνου και του Δία, αντίστοιχα. Αυτά τα φεγγάρια είναι μεταξύ των στόχων για τη διερεύνηση της πιθανότητας ζωής.
Οι εταιρείες εξόρυξης βαθέων υδάτων στοχεύουν στην εξόρυξη κοβαλτίου, νικελίου, χαλκού, λιθίου και μαγγανίου που περιέχονται στα οζίδια για χρήση σε ηλιακούς συλλέκτες, μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή άλλη πράσινη τεχνολογία.
Ορισμένες εταιρείες διαφωνούν με την έρευνα του Sweetman. Οι επικριτές λένε ότι η εξόρυξη των βαθέων υδάτων θα μπορούσε να βλάψει αμετάκλητα το παρθένο υποθαλάσσιο περιβάλλον και ότι θα μπορούσε να διαταράξει τον τρόπο αποθήκευσης του άνθρακα στον ωκεανό, συμβάλλοντας στην κλιματική κρίση.
Το άρθρο του CNN αναφέρει επίσης και τον μικροβιολόγο της Μασαχουσέτης Emil Ruff, ο οποίος βρήκε οξυγόνο πολύ κάτω από το καναδικό έδαφος σε νερό απομονωμένο από την ατμόσφαιρα για περισσότερα από 40.000 χρόνια.
“Η φύση συνεχίζει να μας εκπλήσσει”, ανέφερε
https://doi.org/10.1038/s41561-024-01480-8