Social Media : αυξημένη χρήση – μειωμένη ικανοποίηση από την ζωή

Η συγχρονική , η οποία τιτλοφορείται “Παράθυρα αναπτυξιακής ευαισθησίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης” (Windows of developmental sensitivity to social media), διερευνά τη σχέση μεταξύ της διάρκειας χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της αίσθησης ικανοποίησης του ατόμου με το πώς πηγαίνει η ζωή του.

social media

Είναι ενδιαφέρον ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκδηλώνονται σε διαφορετική ηλικία με βάση το φύλο. Για τα κορίτσια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ικανοποίηση από τη ζωή δημιουργούν έναν αρνητικό δεσμό μεταξύ τους στις ηλικίες 11 έως 13. Για τα αγόρια, βρέθηκε να εμφανίζεται κάπου στις ηλικίες 14 και 15 ετών.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων πίσω από την έρευνα αποδίδει τη διαφορά στο γεγονός ότι οι αναπτυξιακές αλλαγές που σχετίζονται με τη δομή του εγκεφάλου και την εφηβεία συμβαίνουν νωρίτερα στα κορίτσια από ότι στα αγόρια.

Ωστόσο, η ηλικία των 19 ετών βρέθηκε να είναι ένας κοινός σύνδεσμος μεταξύ των φύλων, καθώς η παρατεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πυροδότησε αρνητικά συναισθήματα ικανοποίησης από τη ζωή και στις δύο περιπτώσεις.

Η μη ελεγμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι επικίνδυνη

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 80.000 εθελοντές μεταξύ 10 και 80 ετών, μπόρεσε να δημιουργήσει μια μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μιας φτωχότερης αίσθησης ευεξίας.
Η μελέτη έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ένα χρόνο μετά την έναρξη της αξιολόγησης, κάτι που είναι καλό λόγω της μεγάλης έκτασης της έρευνας. Όμως υπάρχει και ένα μειονέκτημα, καθώς εκείνο το χρονικό διάστημα μπορούν να επηρεάσουν πολλοί άλλοι παράγοντες την ψυχική ευεξία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χρήστες που περνούσαν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν γενικά χαμηλότερο αίσθημα ικανοποίησης από την ζωή τους.

Από την άλλη πλευρά, όσοι ένιωθαν δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους κατέληγαν να περνούν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τα χρησιμοποιούσαν σαν ένα μηχανισμό αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, σαν μια απόδραση από τη λιγότερο ικανοποιητική ζωή τους. Αυτή η συμπεριφορά δεν συνδέθηκε με κάποιο συγκεκριμένο φύλο.

Εδώ να αναφέρουμε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αναλυθεί ο πιθανός ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη γενική αίσθηση της δυσαρέσκειας με τη ζωή μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Επιπλέον, είναι ακόμα πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η ηλικία στην οποία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τον χειρότερο αντίκτυπο στην ψυχική , ειδικά στους εφήβους.

Πέρα από αυτά, η ποσοτικοποίηση του αντίκτυπου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο σύνολό του έχει δείξει μικτά αποτελέσματα σε παλαιότερες έρευνες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2006, για παράδειγμα, βρήκε μια έμμεση σχέση μεταξύ της ς χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της αυτοεκτίμησης, αλλά οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας αναφέρουν ότι αυτό που επηρεάζει πραγματικά την ζωή μας, είναι το μοτίβο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Από την άλλη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προσφέρουν και κάποια οφέλη, τουλάχιστον σύμφωνα με το Harvard.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).