ΕΕ Sophie In’t Veld Τα αποτελέσματα της έρευνας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο που ερευνά τη χρήση spyware στην Ευρώπη σήμερα επέκρινε ορισμένους από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Ευρώπης και ανέφερε ότι μοιράζονται την ευθύνη της εισβολής σε τηλέφωνα με κακόβουλο λογισμικό.

europe

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρασαν μήνες ερευνώντας μια σειρά σκανδάλων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία σχετικά με το πώς κατέληξαν spyware σε τηλέφωνα προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων. Τα αποτελέσματα της έρευνας “είναι σοκαριστικά και θα πρέπει να ανησυχήσουν κάθε Ευρωπαίο πολίτη”, ανέφερε ένα προσχέδιο (draft) της έκθεσης της Ολλανδέζας Sophie In’t Veld.

Η Ολλανέζα βουλευτής ανέφερε σε μια συνέντευξή της στο Politico ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους spyware, είτε το παραδέχονται είτε όχι.

“Η χειραγώγηση των εθνικών εκλογών με τη χρήση spyware, επηρεάζει άμεσα τη σύνθεση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και την πολιτική ισορροπία στα όργανα διακυβέρνησης της ΕΕ. Οι τέσσερις ή πέντε κυβερνήσεις, που κατηγορούνται για κατάχρηση λογισμικού κατασκοπείας, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ, επομένως έχουν σημαντικό βάρος στο Συμβούλιο”, αναφέρει η έκθεσή της.

“Ανησυχούμε πολύ για την αμερικανική δημοκρατία, ανησυχούμε για τη δημοκρατία στη Βραζιλία… Γιατί ανησυχούμε για τόσα πολλά πράγματα εκτός από τη δημοκρατία εντός της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;” αναρωτήθηκε η Sophie In’t Veld στη συνέντευξη.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δύο ηγέτες στο κέντρο εθνικών συζητήσεων σχετικά με τη χρήση spyware από τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας. Στην Ουγγαρία και την Πολωνία, η αντιπολίτευση έχει επίσης επιτεθεί στην ηγεσία της κυβέρνησης μετά από αποκαλύψεις ότι χρησιμοποιήθηκε spyware για πολιτικούς σκοπούς.

Η Sophie In’t Veld ζητά τώρα από την Επιτροπή να ξεκινήσει μια πλήρη έρευνα για όλους αυτούς τους ισχυρισμούς και τις υποψίες χρήσης spyware εναντίον αξιωματούχων της Επιτροπής και τη συνεδρίαση όλων των αρχηγών κρατών, και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να αφιερώσει μια σύνοδο κορυφής για το θέμα.

Μέλη του κοινοβουλίου που διερευνούσαν το θέμα επισκέφθηκαν χώρες που είχαν περιστατικά με spyware τους τελευταίους μήνες. Επισκέφτηκαν την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα και την Κύπρο, την Πολωνία και το Ισραήλ πριν από αυτές.

Το draft περιλαμβάνει τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας. Οι ερευνητές θα στραφούν στη σύσταση πολιτικών μέτρων για τον περιορισμό της κατάχρησης του spyware και αναμένεται να δημοσιεύσουν μια τελική έκθεση το επόμενο έτος.

Η In’t Veld ζητά επίσης ένα μορατόριουμ στα spyware έως ότου η ΕΕ καθορίσει κοινούς κανόνες για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού.

Αναφέρει ότι το μορατόριουμ θα μπορεί να αρθεί ανά χώρα εάν οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν ένα πλαίσιο για την υπεύθυνη χρήση παρεμβατικών εργαλείων hacking, εάν συναινέσουν στην επίβλεψη της ΕΕ και εάν καταργήσουν αμέσως τις άδειες εξαγωγής για λογισμικό που δεν πληροί τα κριτήρια της ΕΕ.

Το σχέδιο του Κοινοβουλίου δεν θα απαιτεί την απαγόρευση του spyware στην Ευρώπη, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις όπου τα spyware μπορεί να είναι χρήσιμα, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται εντός των ορίων του νόμου, ανέφερε η In’t Veld.

Σύμφωνα με την In’t Veld, “ειλικρινά, καταχράται όλη η έννοια της εθνικής ασφάλειας… Μόλις γίνει επίκληση της εθνικής ασφάλειας, η διαφάνεια δεν ισχύει πλέον, τα δικαιώματα των πολιτών δεν ισχύουν πια. Ο κοινοβουλευτικός ή δικαστικός έλεγχος δεν ισχύει πλέον. Είναι βασικά ένας τομέας ανομίας”.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).