Η Σουηδία λέει όχι στα μετρητά και δοκιμάζει το δικό της κρυπτονόμισμα

Η Σουηδία ξεκινά την μετάβαση στο κρυπτονόμισμα e-Krona, καθώς από το 2023 τα μετρητά δεν θα είναι αποδεκτά ως μέσο πληρωμής.

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας δοκιμάζει το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας στον κόσμο. Το κρυπτονόμισμα e-krona θα είναι απλό και φιλικό προς το χρήστη και θα δοκιμαστεί σε ένα απομονωμένο περιβάλλον. Έτσι, το e-Krona αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από τις 24 Μαρτίου 2023, τα μετρητά δεν θα είναι αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στη Σουηδία. Φυσικά τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα δεν θα εξαφανιστούν, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και θα καταλήξουν ως συλλεκτικά κομμάτια σε συλλογές μουσείων.

Στη Σουηδία η πληρωμή μέσω καρτών κατέχει το 58% των αλλαγών, και μόνο το 6% πραγματοποιούνται με μετρητά. Το 80% των Σουηδών έχουν μία κάρτα στην κατοχή τους, αφού οι τράπεζες εκδίδουν χρεωστικές σε πολίτες άνω των επτά ετών, φυσικά με γονική συναίνεση.

Η Σουηδία χρησιμοποιεί σαν φυσικό νόμισμα την κορόνα και όχι το ευρώ. Η διαχείριση μετρητών είναι εξαιρετικά δαπανηρή για την χώρα, λόγω των συστημάτων υψηλής ασφάλειας. Ταυτόχρονα το σύνολο του πληθυσμού της Σουηδίας έχει κινητή κάλυψη και τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλες οι αγορές γίνονται ηλεκτρονικά: μέσω χρεωστικής / πιστωτικής κάρτας χρησιμοποιώντας chip και Pin και μέσω της τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών.

Η στόχευση προς τις κάρτες, ως το αποκλειστικό μέσο συναλλαγών παρατηρείται και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως την Φινλανδία, την Νορβηγία, την Δανία και την Ισλανδία. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τους πολίτες να υιοθετήσουν την οικονομία χωρίς μετρητά.

Ένας ακόμη λόγος που η Σουηδία προχωρά στην κατάργηση των μετρητών είναι η διαπίστωση ότι μειώνονται σημαντικά οι τραπεζικές ληστείες, η αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών και όπλων καθώς και άλλες παράνομες συναλλαγές.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).