Συμβουλές ψηφιακής ασφάλειας για τους ταξιδιώτες των γιορτών

Μια κατηγορία χρηστών τεχνολογίας που είναι σημαντικά εκτεθειμένοι σε κινδύνους από κακόβουλες καμπάνιες είναι οι ταξιδιώτες. Όσο μετακινούνται από ένα μέρος σε ένα άλλο χωρίς να χρησιμοποιούν ασφαλείς και ιδιωτικές συνδέσεις, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και των online λογαριασμών τους απειλείται. Καθώς την περίοδο των γιορτών οι μετακινήσεις αυξάνονται, η ESET συγκέντρωσε τις βασικές οδηγίες προς ταξιδιώτες για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών, των λογαριασμών και των συσκευών τους.

ταξιδιώτες

1. Περιορίστε την πρόσβαση τρίτων στις συσκευές σας. Χρησιμοποιείτε πάντα
σύνθετα PIN και κωδικούς πρόσβασης για όλες τις ηλεκτρονικές σας συσκευές. Αν είναι δυνατόν, εγκαταστήστε μια λύση ασφαλείας, που σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε απομακρυσμένα τη συσκευή σας και, σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας, να την κλειδώσετε ή να την απενεργοποιήσετε από απόσταση. Προσπαθήστε επίσης να κρυπτογραφήσετε μονάδες αποθήκευσης όπως εξωτερικούς ή σκληρούς δίσκους και χρησιμοποιήστε USB Shield, ειδικά αν έχετε δανείσει τη μονάδα αποθήκευσης σε άλλα άτομα. Προσοχή χρειάζεται και στους σταθμούς φόρτισης USB , τους οποίους μπορείτε να βρείτε συνήθως σε αεροδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους.

2. Προστατέψτε τα δεδομένα σας. Η σύνδεση σε δημόσια δίκτυα ενέχει κινδύνους, γι’ αυτό προτείνεται αρχικά η χρήση μίας υπηρεσίας VPN, που μπορεί να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας κατά τη μεταφοράς των δεδομένων, ακόμη κι αν υπάρχουν αναξιόπιστες συνδέσεις. Αφού αποσυνδεθείτε, διαγράψτε τα δίκτυα που είχατε συνδεθεί. Μην παραλείπετε να ενημερώνετε τα λειτουργικά συστήματα και τις εφαρμογές και θυμηθείτε να απενεργοποιείτε το Bluetooth και το WiFi των συσκευών σας αν δεν τα χρησιμοποιείτε. Τέλος, να είστε προσεκτικοί όταν δημιουργείτε προσωπικό WiFi hotspot με το κινητό σας, να χρησιμοποιείτε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης και να το απενεργοποιείτε όταν πλέον δεν το χρησιμοποιείτε.

  Facebook: Νέα σελίδα Τα βασικά για το απόρρητο

3. Ενισχύστε τον έλεγχο ταυτότητας των online λογαριασμών σας. Η ενεργοποίηση -της πιστοποίησης δύο παραγόντων (2FA) μπορεί να εμποδίσει επίδοξους εισβολείς από το να παραβιάσουν το λογαριασμό σας, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα αυτή τη λειτουργία. Ελέγχετε τακτικά αν υπάρχουν ασυνήθιστες κινήσεις στους λογαριασμούς σας τόσο στις τράπεζες όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να είστε σε εγρήγορση για ειδοποιήσεις ασφαλείας. Μη διστάσετε να αλλάξετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσης αν υποψιαστείτε ότι έχουν παραβιαστεί οι λογαριασμοί σας, δημιουργώντας ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης με τη βοήθεια κάποιου ειδικού εργαλείου, Password Manager.

4. Προστατέψτε την ιδιωτική σας ζωή, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Σε πολλά δημόσια δίκτυα Wi-Fi ζητούνται προσωπικά δεδομένα για να επιτραπεί η σύνδεση, π.χ. ένα email ή ακόμη και να δημιουργήσετε ειδικό λογαριασμό. Ο γενικός κανόνας είναι να μην μοιράζεστε τα πραγματικά δεδομένα σας και να διατηρείτε ένα ξεχωριστό λογαριασμό με μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις. Ελέγχετε επίσης την πολιτική απορρήτου σχετικά με τη χρήση δεδομένων. Να είστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που δημοσιεύετε στα κοινωνικά μέσα, δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς. Όταν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γνωρίζουν πού βρίσκεστε κάθε στιγμή, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για να επικοινωνήσουν με την οικογένειά σας επικαλούμενοι απαγωγή ή να εισβάλλουν στο σπίτι σας όσο είναι άδειο. Η δημοσίευση φωτογραφιών αεροπορικών εισιτηρίων, όπου φαίνονται όλες οι πληροφορίες και οι γραμμικοί κώδικες, αποτελεί επίσης μία πολύ επικίνδυνη πρακτική.

  Η Microsoft ανακοίνωσε το Patch της Τρίτης

5. Προστατεύστε τις online αγορές σας. Προτιμήστε η αγορά εισιτηρίων και οι κρατήσεις των ξενοδοχείων να γίνονται με πιστωτική αντί για χρεωστική κάρτα, διότι εάν η πιστωτική σας κάρτα κλαπεί, είναι πολύ πιο εύκολο να αναφέρετε το συμβάν και να διορθώσετε την κατάσταση από ό, τι με μια χρεωστική κάρτα, ενώ επιπλέον, δεν κινδυνεύετε να βρεθείτε στο μέσο του ταξιδιού σας με έναν άδειο τραπεζικό λογαριασμό. Προσέξτε όταν βγάζετε χρήματα από ΑΤΜ και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εύκολα αποσπώμενα μέρη στις ταινίες ανάγνωσης καρτών όπου εισάγετε την τραπεζική σας κάρτα. Αν η κάρτα σας διαθέτει τσιπ RFID, μπορείτε να την προστατέψετε με το ειδικό κάλυμμα που εμποδίζει το σήμα.

6. Προσοχή στα scams ειδικά για ταξιδιώτες. Οι ταξιδιώτες αποτελούν συνηθισμένους στόχους για scams με δελεαστικές ταξιδιωτικές προσφορές, τα οποία στέλνονται σε email ή εμφανίζονται στις ενημερώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για να διαπιστώσετε ότι πρόκειται πράγματι για προσφορές, ελέγξτε ότι ο σύνδεσμος που πατάτε οδηγεί σε αυθεντικό ιστότοπο. Αν χρειαστεί να στείλετε εμπιστευτικές πληροφορίες, βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση είναι κρυπτογραφημένη με HTTPS. Χρησιμοποιήστε άλλα κανάλια (τηλέφωνο ή επικοινωνία μέσω επαληθευμένων προφίλ κοινωνικών μέσων) για να έρθετε σε επαφή με το φορέα, που υποτιθέμενα έχει ετοιμάσει την προσφορά, και να εξακριβώσετε ότι είναι αληθινή. Τέλος, χρησιμοποιείτε πάντα μια ισχυρή λύση ασφάλειας, που μπορεί να ανιχνεύσει απόπειρες εκτέλεσης κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή σας.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


4  +  1  =