Η τεχνολογία κάνει άλματα. Πλέον μπορούμε να δούμε και να μιλήσουμε με κάποιον από την άλλη άκρη του κόσμου. Μπορούμε να παραγγείλουμε τα πάντα, με λίγα κλικ. Σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία, ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο να συνδεθείς και να καταναλώσεις ταυτόχρονα.
Στο επίκεντρο των σύγχρονων εξελίξεων βρίσκεται πια και η τεχνητή νοημοσύνη.
Table of Contents
Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI από το Artificial Intelligence);
Πίσω από κάθε τύπο τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται ένας αλγόριθμος, ένας προγραμματισμένος κώδικας που προορίζεται να προσομοιώνει την ανθρώπινη νοημοσύνη σε μηχανές. Μερικές από τις πιο κοινές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν την επεξεργασία της φυσικής γλώσσας, την αναγνώριση ομιλίας και την όραση των μηχανών. Από πρακτική άποψη, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τα προϊόντα τους, να διαχειριστούν τα αποθέματά τους ή/και τα λογιστικά τους.
Σε γενικές γραμμές, η τεχνητή νοημοσύνη αναπαράγει ενέργειες που θα απαιτούσαν συνήθως έναν άνθρωπο με ένα βαθμό τεχνογνωσίας να πραγματοποιηθούν. Έτσι η πρόθεση της τεχνητής νοημοσύνης είναι σχεδόν πάντα να επιτύχει μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων.
Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργεί πάντα ηθικά.
Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους προγραμματιστές που “γράφουν” τους αλγόριθμους της τεχνητής νοημοσύνης δεν λαμβάνουν υπόψη τους το ηθικό κομμάτι. Άλλωστε, είναι προγραμματιστές και όχι φιλόσοφοι. Είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι ο κώδικας που έγραψαν εξοικονομεί χρόνο, χρήμα και προσπάθεια για τους εργοδότες τους.
Μέχρι σήμερα και από πολλές απόψεις, μετά βίας έχουμε ακουμπήσει την επιφάνεια της τεχνητής νοημοσύνης. Τον τελευταίο καιρό, έχουμε δει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναδείξει ηθικά διλήμματα.
Ρατσισμός & Ανισότητα
Στην τεχνητή νοημοσύνη, ο ρατσισμός εμφανίζεται σαν ακούσια συνέπεια της βελτιστοποίησης. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη αντικατοπτρίζει τους υπάρχοντες μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και των διαδικασιών σκέψης.
Στην πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν προωθεί μόνο την προνομιακή μεταχείριση ορισμένων ατόμων στην κοινωνία, αλλά την επιδεινώνει επίσης. Στο φάσμα των προνομίων, οι περισσότερες καταναλωτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης τείνουν να στρέφονται προς το όφελος των πλουσίων, των λευκών, των ανδρών και των ικανών.
Για παράδειγμα, το Facebook έχει μια μακρά ιστορία ρατσισμού, και σεξισμού ενσωματωμένη στον αλγόριθμό του για την προβολή διαφημίσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρήθηκαν αγγελίες για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που προβλήθηκαν κυρίως σε άτομα ισπανικής καταγωγής ή διαφορές στις τιμές των κατοικιών με βάση το αν ένα άτομο είναι αφροαμερικανικής καταγωγής.
Εκτός από αυτό, πολλοί από τους υπάρχοντες αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις μη δυτικές προφορές, και να διαφοροποιήσουν τα ασιατικά πρόσωπα.
Αυτοματισμός και Ανεργία
Οι λάτρεις της τεχνητής νοημοσύνης διαφημίζουν εδώ και καιρό πώς θα απαλλάξει τους ανθρώπους από τη μονότονη εργασία. Δεν αναφέρουν όμως τις συνέπειες.
Πολλές θέσεις εργασίας θα είναι πια απαρχαιωμένες λόγω της αυτοματοποίησης, ωστόσο αυτό θα έχει αντίκτυπο στους φτωχούς που θα πληγούν δυσανάλογα πρώτοι.
Ένα μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου εξακολουθεί να βασίζεται στην χειρωνακτική εργασία για τα προς το ζην. Συχνά ένα σύμπτωμα ανισότητας, ή και η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση καθιστούν περισσότερες τεχνικές εργασίες απρόσιτες σε πάρα πολλά άτομα.
Όταν η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει τις θέσεις εργασίας που κατέχουν οι παραδοσιακά εργαζόμενοι χαμηλού εισοδήματος, θα είναι οι πρώτοι που θα χάσουν το εισόδημά τους και οι τελευταίοι που επωφεληθούν από τον “επαναστατικό αλγόριθμο”.
Όπλα
Δεν είναι μυστικό ότι μεγάλο μέρος της εμπορικής τεχνολογίας που απολαμβάνουμε σήμερα προέρχεται από έρευνες και πειράματα που έχουν γίνει στον στρατό. Όπως το επερχόμενο delivery με drone. Αν μη τι άλλο, η προετοιμασία για πόλεμο πάντα παρότρυνε τα κράτη να επενδύουν σε διάφορους τύπους τεχνολογίας. Μια από αυτές είναι και η τεχνητή νοημοσύνη.
Στην πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευλογία αλλά και κατάρα ταυτόχρονα. Από τη μία, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει επιτρέψει σε κυβερνήσεις να εντοπίζουν γρήγορα τους τρομοκράτες ακόμα και πέρα από τα διεθνή σύνορα. Ωστόσο, η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και για να εντοπίσει διαδηλωτές και ακτιβιστές σε ασταθείς χώρες.
Επιπλέον, έχουν ήδη γίνει μελέτες περιπτώσεων με drones και σκύλους ρομπότ που χρησιμοποιούνται σαν όπλα. Αν κάτι τέτοιο αφεθεί ανεξέλεγκτο, θα ανοίξει την πιθανότητα στοχευμένων δολοφονιών και επιθέσεων. Ας μην αναφέρουμε την χρήση των οπλισμένων drones από την Αμερική και τις παράπλευρες απώλειες.
Ρομπότ και sex
Για το sex χρησιμοποιείται πια τεχνολογία αφής, εικονική πραγματικότητα ακόμα και ο ερεθισμός της γλώσσας, για την προσομοίωση της σεξουαλικής πράξης με μηχανές.
Στην πραγματικότητα, το sex με ρομπότ έχει οφέλη, όπως η έλλειψη κινδύνου για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα . Επιπλέον, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιθανή μείωση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Ωστόσο, ανοίγει ένα νέο κουτί της Πανδώρας.
Σε ένα κόσμο που μας διαβρώνει ολοένα και περισσότερο τις αξίες των ανθρώπινων όντων, η χρήση των ρομπότ του sex μπορεί να θολώσει όλο και περισσότερο τα όρια της συναίνεσης. Ένα ρομπότ δεν θα πει ποτέ όχι…
Κλείσιμο
Όλα τα παραπάνω ηθικά διλήμματα θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς επηρεάζουν ανθρώπους και κοινωνίες.
Είναι σημαντικό για τους παγκόσμιους ηγέτες και τους καινοτόμους της τεχνολογίας να συνεργαστούν για να προχωρήσουν με ένα ρυθμό που δεν θα θυσιάζει την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια. Αυτό μπορεί να είναι ουτοπικό, γιατί όποιος αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία, δεν πρόκειται να συνεργαστεί και να μοιραστεί την ιδέα του με άλλους.
Όπως όλοι οι τύποι της τεχνολογίας, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει τον κόσμο μας.
Προς το παρόν έχουμε τη δύναμη να επιλέξουμε αν αυτή η αλλαγή είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.