Ο κατάλογος των αντικειμένων που μπορούν να εκτυπώνονται μεγαλώνει και γίνεται ολοένα και πιο εντυπωσιακός
Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης αναπτύσσεται με… τρισδιάστατη ταχύτητα. Καθημερινά η λίστα των αντικειμένων που μπορούν να εκτυπώνονται μεγαλώνει και γίνεται ολοένα και πιο εντυπωσιακή. Η βιομηχανία του
3D printing ξεκίνησε δειλά πριν από μερικά χρόνια να παρουσιάζει μικρά αντικείμενα και σήμερα φτάσαμε στο σημείο να εκτυπώνονται από τεχνητά ανθρώπινα όργανα ως και ολόκληρες κατοικίες!
Εκτύπωσε το… σπίτι σου
Ενας 3D εκτυπωτής κατασκευάζει τμήματα κατοικίας στην ΟλλανδίαΠριν από λίγες ημέρες μια ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε στο Αμστερνταμ την κατασκευή ενός ολόκληρου σπιτιού τα μέρη του οποίου θα έχουν εκτυπωθεί στο σύνολό τους από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Αν το καταφέρει, θα πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά.
Παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη φημισμένη αρχιτεκτονική εταιρεία Foster&Partners για την κατασκευή μικρών οικημάτων στη Σελήνη. Οπως υποστηρίζουν τα στελέχη της ESA, η πρόοδος στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) θα επιτρέψει τη δημιουργία μικρών οικημάτων που θα είναι φτιαγμένα από τα υλικά του εδάφους του φυσικού μας δορυφόρου. Τα πρώτα σχέδια που έδωσε στη δημοσιότητα η αρχιτεκτονική εταιρεία δείχνουν οικήματα στα οποία θα υπάρχει η δυνατότητα παραμονής τεσσάρων ατόμων.
Οι σεληνιακές κατοικίες-βάσεις θα κατασκευάζονται από αυτόνομα ρομπότ, θα έχουν σχήμα θόλου και θα προστατεύουν πλήρως τους ανθρώπους από τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, τη βλαβερή κοσμική ακτινοβολία αλλά και την πτώση μετεωριτών. Το 90% των οικημάτων θα κατασκευάζεται από σεληνιακά υλικά. Τα υλικά αυτά θα γίνονται πρώτα ένας πολτός. Ο πολτός αυτός θα εισάγεται στο μηχάνημα της εκτύπωσης το οποίο μέσω ψεκασμού θα εκτυπώνει στερεά δομικά υλικά που θα χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του οικήματος.Με δεδομένο ότι ελάχιστα μέρη των οικημάτων θα πρέπει να μεταφερθούν από τη Γη, οι επιτελείς της ESA πιστεύουν ότι τα οικήματα αυτά είναι εφικτό να είναι έτοιμα να υποδεχθούν κατοίκους κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 40 έτη.
Ετσι οραματίζεται τις πρώτες κατοικίες στη Σελήνη η εταιρεία Foster&Partners
Εκτύπωσαν τεχνητό αφτί! Ερευνητές στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό ανθρώπινο αφτί που μοιάζει και λειτουργεί όπως το φυσικό. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που θεωρείται πολύ σημαντικό αφού, αν τελικά αυτό το τεχνητό αφτί αποδειχθεί λειτουργικό, θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε παιδιά με εκ γενετής δυσμορφίες στα αφτιά, όπως π.χ. η μικρωτία (πρόκειται για μια γενετική ανωμαλία στην οποία το πτερύγιο του αφτιού δεν αναπτύσσεται πλήρως).
Τεχνητά προσθετικά μέλη κατασκευάζονται με τη μέθοδο του 3D printing
3D γύψος
Πτυχιούχος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στη Νέα Ζηλανδία χρησιμοποίησε την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης με την οποία κατάφερε να κατασκευάσει έναν «έξυπνο» επίδεσμο που λειτουργεί ως γύψος για αποκατάσταση σπασμένων οστών. Ο Cortex, όπως ονομάζεται ο επίδεσμος, ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «εξωσκελετών», αποτελείται από πολύ ελαφρά υλικά και τοποθετείται ως γάντι στο χέρι ή στο πόδι που έχει υποστεί βλάβη. Τον εξωσκελετό δημιούργησε ο Τζέικ Εβιλ, απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου Βικτόρια.
Ακτίνες Χ και τρισδιάστατες σαρώσεις βοηθούν στο να δημιουργηθεί ένα 3D μοντέλο του σημείου στο οποίο έχει υποστεί τραυματισμό το οστό. Στη συνέχεια «τυπώνεται» ο εξωσκελετός ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στα ανατομικά
χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.
Ο Cortex είναι πολύ ελαφρύς, έχει ανοίγματα για να αερίζεται η περιοχή στην οποία τοποθετείται και επιπλέον μπορεί να καθαριστεί με νερό. Ο Εβιλ αναζητεί τώρα χρηματοδότες για να προχωρήσει στην εμπορική αξιοποίηση του εξωσκελετού που δημιούργησε.
O 3D γύψοςΚαι οδοντόβουρτσα
Η εταιρεία Blizzident, η οποία συνεργάζεται με ειδικούς σε όλον τον κόσμο, παρουσίασε μια νέα επαναστατική οδοντόβουρτσα. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει αρχικά να πάει σε εργαστήριο για να σκανάρει την οδοντοστοιχία του σε σαρωτή 3D. Το
αρχείο που δημιουργείται παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος το αποστέλλει στην εταιρεία η οποία αναλαμβάνει να το τυπώσει σε 3D εκτυπωτή.Δημιουργείται έτσι τελικά μια οδοντόβουρτσα που έχει το σχήμα της οδοντοστοιχίας του ενδιαφερομένου και ταιριάζει τέλεια στα δόντια του. Η οδοντόβουρτσα-μασέλα διαθέτει 400 πολύ λεπτές και μαλακές τρίχες. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, μπορεί να καθαρίζει τέλεια τα δόντια σε μόλις έξι δευτερόλεπτα.
Ζωγραφική 3D
Μια
συσκευή σαν στυλό επιτρέπει στον χρήστη να «ζωγραφίζει» στον αέρα και να δημιουργεί τρισδιάστατα σχήματα από πλαστικό ταχείας πήξης.Το 3Doodler (λογοπαίγνιο με τον όρο «3D» και τη λέξη «doodle», που σημαίνει πρόχειρο σχέδιο ή μουντζούρα) αναπτύχθηκε από τη νεοσύστατη αμερικανική εταιρεία WobbleWorks, η οποία ελπίζει να το λανσάρει στην αγορά αργότερα
εφέτος. Το στυλό συνδέεται στην πρίζα και φέρει στην άκρη του ένα θερμαντικό στοιχείο που λιώνει μια ράβδο γαλάζιου πλαστικού. Το λιωμένο πλαστικό ρέει προς το ακροφύσιο, όπου ψύχεται απότομα από έναν ενσωματωμένο μικρό ανεμιστήρα. Στερεοποιείται έτσι σχεδόν αμέσως μετά την έξοδό του επιτρέποντας στον χρήστη να «ζωγραφίζει» ακόμη και κατακόρυφα.
Ερχεται και το 4D
Η Ερευνητική Υπηρεσία του αμερικανικού στρατού χρηματοδοτεί με 855.000 δολάρια το Χάρβαρντ και δύο ακόμη πανεπιστήμια για την ανάπτυξη τεχνολογιών εκτύπωσης τεσσάρων διαστάσεων, οι οποίες θα επέτρεπαν την παραγωγή αντικειμένων που αλλάζουν σχήμα ή ιδιότητες στην πορεία του χρόνου (ο οποίος είναι η τέταρτη διάσταση).
Ενας από τους περιορισμούς των 3D εκτυπωτών, οι οποίοι «τυπώνουν» αντικείμενα από αλλεπάλληλα στρώματα ενός υλικού που στερεοποιείται, είναι ότι τα παραγόμενα εξαρτήματα συχνά απαιτούν συναρμολόγηση. H 4D εκτύπωση θα μπορούσε μεταξύ άλλων να δώσει αντικείμενα που κυριολεκτικά αυτοσυναρμολογούνται. Στο συνέδριο RED ο αρχιτέκτονας Σκάιλαρ Τίμπιτς του ΜΙΤ παρουσίασε έναν κύβο που παίρνει αυτόματα το τελικό σχήμα του όταν βυθιστεί στο νερό.
Ο κύβος που σχηματοποιείται μόνος του μέσα στο νερό
Πηγή: tovima.gr