Θερινή Ώρα: Το Ιστορικό και η κατάργηση

Εδώ και χρόνια δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνε τα ρολόγια τους μία ώρα μπροστά ή πίσω, αν και υπάρχουν θύλακες αντίστασης.

– “Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News τον Μάρτιο του 2022, το 46% των Αμερικανών προτίμησε τη μόνιμη , ενώ το 33% προτιμά τη μόνιμη χειμερινή ώρα. Το υπόλοιπο 21% απλώς αποδέχεται το status quo.”

– “Εξαιρέσεις από αυτόν τον εγκεκριμένο κανόνα περιλαμβάνουν τους κατοίκους της Χαβάης και το μεγαλύτερο μέρος της Αριζόνα, όπου η τυπική ώρα είναι μόνιμη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.”

daylight saving time

Η θερινή ώρα (αγγλικά: Daylight Saving Time ή DST που σημαίνει Ώρα Οικονομίας Ηλιακού Φωτός) είναι η αλλαγή της ώρας που επιλέγει να υιοθετήσει ένα κράτος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή γενικά είναι μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα.

Στην Ελλάδα, ρυθμίζουμε τον δείκτη μια ώρα πίσω τον Οκτώβριο και μια ώρα μπροστά τον Μάρτιο, την τελευταία Κυριακή των μηνών. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε για τη χώρα μας το 1975.

Το 1784, ο Benjamin Franklin σε ένα άρθρο του σε γαλλική εφημερίδα πρότεινε να ξυπνάμε μία ώρα νωρίτερα. Έρευνες που έγιναν κυρίως στις Η.Π.Α επιβεβαίωσαν τη θεωρία του Benjamin Franklin και έδειξαν ότι έτσι εξοικονομείται μεγάλο ποσοστό ενέργειας.

Η πρώτη δοκιμή στην Ελλάδα έγινε το 1932, χωρίς επιτυχία. Ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας δεν ήταν και τόσο ευχαριστημένος με τις αλλαγές που προκαλούσε η αλλαγή της ώρας.

“Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί”, δήλωσε το 2018 ο τότε επικεφαλής της Commission Jean-Claude Juncker, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 84% όσων πήραν μέρος είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021.
2023 λοιπόν και η αλλαγή ώρας συνεχίζει να υφίσταται. Όπως φαίνεται η απόφαση της ΕΕ για την αλλαγή δεν αναμένεται σύντομα.

Η πρόταση της Ε.Ε. ήταν ότι η αλλαγή ώρας έπρεπε να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες που ήθελαν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα. Αντίστοιχα για κράτη-μέλη που επιθυμούσαν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή έπρεπε να γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αντίστοιχα δεν έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις, λόγω σημαντικών γεγονότων όπως το Brexit και η πανδημία Covid-19. Οι προτιμήσεις για χειμερινή ή θερινή ώρα αλλάζουν ανάλογα με τη χώρα, όπως αποτυπώνονται σε δημοσκοπήσεις, με μια τάση ως προς μόνιμη θερινή ώρα.

Ενδεικτικά:

 ΧειμερινήΚαλοκαιρινή 
Φινλανδία52%48% 
Γαλλία37%59% 
Ιρλανδία19%81% 
Σουηδία29%37% 
Πολωνία26%74% 
Βρετανία22%59% 
Βουλγαρία48%32% 
Βέλγιο50%45% 
Ολλανδία38%44% 
Ισπανία14%65% 
Γερμανία42%51% 
Ιταλία31%69% 

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

θερινή ώρα

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Εγώ απλα θα παραθέσω αυτο που πολλοί, οπως κ εγώ που σχετίζονται με το ΙΤ σημειώσαμε στο site της Ε.Ε.
    Να αλλάξουμε μια και καλη την ώρα και τις εκ περιτροπής αλλαγες αυτής, Πολύ ωραίο, σωστό και ορθό!
    ΑΛΛΑ τι θα γίνει με παρωχημενα συστήματα σε κρισιμες υποδομές που δεν θα γνωρίζουν απο αυτη την αλλαγη, τα οποια δεν επιδέχονται updates και service packs.
    Τι θα γίνει με συσκευές/ενεργο εξοπλισμό δικτυακό κ μη που πλέον είναι eol/eos.
    Υπάρχει μεριμνα για όλα αυτά, υπάρχει κάποια επίβλεψη, καταγραφη, κάποιο guideline ίσως για την ομαλή μετάβαση και παγιωση της αλλαγής ή απλά πάμε για την καθολική μόνιμη αλλαγή και βοήθεια μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).