Η Κίνα καταδίκασε το επιστήμονα He Jiankui σε τρία χρόνια φυλακή, για τα πειράματα που έκανε σε γενετικά τροποποιημένα μωρά. Το δικαστήριο δήλωσε ότι η ομάδα του Jiankui “ξεπέρασε το κατώτατο όριο ηθικής”.
Κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε τον επιστήμονα He Jiankui σε τρία χρόνια φυλάκιση και σε πρόστιμο 3 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 430.000 δολάρια) για τα πειράματα που έκανε σε τροποποιημένα γονίδια μωρών.
Μαζί του καταδικάστηκαν και δύο συνάδελφοί του, που αποτελούσαν ομάδα. Στον πρώτο συνάδελφό του, Zhang Renli επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου γιουάν (περίπου 143.000 δολάρια) και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ στον δεύτερο, Qin Jinzhou, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 500.000 γιουάν (περίπου 71.000 δολάρια) και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή δύο ετών.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, “οι τρεις κατηγορούμενοι δεν είχαν την κατάλληλη πιστοποίηση για την άσκηση της ιατρικής και, επιδιώκοντας τη φήμη και τον πλούτο, παραβίασαν σκόπιμα τις εθνικές κανονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και της ιατρικής περίθαλψης”.
Ο Jiankui έγινε διάσημος όταν ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2018 ότι έκανε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στον κόσμο, τα δίδυμα κορίτσια Lula και Nana, χρησιμοποιώντας το εργαλείο CRISPR / Cas9 για την επεξεργασία γονιδίων. Αυτό το είδος εργασίας απαγορεύεται στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες λόγω των ηθικών ανησυχιών του χειρισμού των ανθρώπινων εμβρύων, καθώς και του κινδύνου που δημιουργεί αφού μπορεί να δημιουργήσει ακούσιες παρενέργειες που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις μελλοντικές γενιές.
Η επιστημονική ομάδα στην Κίνα, επικρίθηκε έντονα για το έργο, και στη συνέχεια απολύθηκε από τις θέσεις που κατείχε στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Νότου, στο Shenzhen.
Το πείραμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στόχευε να παράσχει στα μωρά ανοσία στον ιό HIV, μεταβάλλοντας το γονίδιο CCR5, το οποίο πιστεύεται ότι επηρεάζει την αντίσταση στο HIV. Αν και όλοι έχουν δύο αντίγραφα από κάθε γονίδιο (ένας από κάθε γονέα), οι ερευνητές επεσήμαναν ότι επεξεργάστηκε μόνο το ένα αντίγραφο του γονιδίου.