Tim Berners-Lee δεν θέλει το Web3 και προτείνει Web 3.0

Ο , ο Βρετανός επιστήμονας στον οποίο πιστώνεται η εφεύρεση του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web ή www) το 1989, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν βλέπει το blockchain σαν μια βιώσιμη λύση για την οικοδόμηση της επόμενης ς του Διαδικτύου.

big data

Έχει το δικό του έργο αποκέντρωσης ιστού που ονομάζεται Solid. “Είναι σημαντικό να το διευκρινίσουμε για να συζητήσουμε τις επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας”, είπε ο Berners-Lee, μιλώντας επί σκηνής στην εκδήλωση Web Summit στη Λισαβόνα.

“Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν πραγματικά οι όροι που συζητάμε. Είναι πραγματικά κρίμα που το πραγματικό όνομα Web3 χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους του Ethereum για πράγματα που κάνουν με το blockchain. Στην πραγματικότητα, το Web3 δεν είναι καθόλου Web”, είπε.

Το Web3 είναι ένας θολός όρος στον κόσμο της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια υποθετική μελλοντική έκδοση του Διαδικτύου που θα είναι πιο αποκεντρωμένη από ό,τι είναι σήμερα και δεν κυριαρχείται από μερικές ισχυρές εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

Περιλαμβάνει μερικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων blockchain, cryptocurrencies και μη ανταλλάξιμων token.

Αν και η απομάκρυνση των προσωπικών μας δεδομένων από τα νύχια των μεγάλων εταιρειών είναι μια φιλοδοξία που συμμερίζεται ο Berners-Lee, δεν είναι πεπεισμένος ότι το blockchain, η τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής που στηρίζει τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, θα είναι η λύση.

“Τα πρωτόκολλα blockchain μπορεί να είναι καλά για ορισμένα πράγματα, αλλά δεν είναι καλά για το Solid”, είπε ένα έργο αποκέντρωσης Ιστού που ετοιμάζει ο ίδιος Berners-Lee με συνεργάτες. “Είναι πολύ αργά, πολύ ακριβά και πολύ δημόσια. Τα stores προσωπικών δεδομένων πρέπει να είναι γρήγορα, φθηνά και ιδιωτικά”.

“Αγνοήστε το περιεχόμενο του Web3, το τυχαίο Web3 που δημιουργήθηκε σε blockchain”, πρόσθεσε. “Δεν το χρησιμοποιούμε για το Solid”.

Ο Berners-Lee δήλωσε ότι οι άνθρωποι πολύ συχνά συγχέουν το Web3 με το “Web 3.0”, τη δική του πρόταση για την αναμόρφωση του Διαδικτύου. Η νέα του startup, η Inrupt, στοχεύει να δώσει στους χρήστες τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πρόσβασης και αποθήκευσης τους. Η εταιρεία συγκέντρωσε 30 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης τον Δεκέμβριο, όπως ανέφερε το TechCrunch.

Η Berners-Lee λέει ότι τα προσωπικά μας δεδομένα διατηρούνται από εταιρείες όπως η Google και το Facebook, που τα χρησιμοποιούν για να “μας κλειδώνουν στις πλατφόρμες τους”.

“Το αποτέλεσμα ήταν ένας αγώνας δρόμου για big data, όπου νικητής είναι η μία εταιρεία που ελέγχει τα περισσότερα δεδομένα και χαμένοι όλοι οι άλλοι”.

Η νέα του startup στοχεύει να αντιμετωπίσει τα παραπάνω με τρεις τρόπους:

  • Μια παγκόσμια λειτουργία “single sign-on” που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να συνδεθεί από οπουδήποτε.
  • Αναγνωριστικά ς που επιτρέπουν στους χρήστες να μοιράζονται τα δεδομένα τους με άλλους.
  • Ένα “κοινό καθολικό API” ή application programming interface, που επιτρέπει στις εφαρμογές να αντλούν δεδομένα από οποιαδήποτε πηγή.

Ο Berners-Lee δεν είναι ο μόνος τεχνολόγος με αμφιβολίες για το Web3. Το project δεν το είδαν καλά από την αρχή πολλοί ηγέτες στη Silicon Valley, όπως ο συνιδρυτής του Twitter Jack Dorsey και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk.

Οι επικριτές λένε ότι το web3 είναι επιρρεπές στα ίδια ζητήματα που έχουν τα κρυπτονομίσματα, όπως η απάτη και τα ελαττώματα .

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).