Έρχεται η εποχή των smartphones των 20 δολαρίων

Η εταιρεία σχεδίασης επεξεργαστών για φορητές συσκευές ARM, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Tech Day, προβλέπει ότι το κόστος των μονοπύρηνων smartphones θα κατέβει σύντομα στο επίπεδο των 20 δολαρίων.

smartphones

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα AnandTech, η πρόβλεψη αφορά μοντέλα που πιθανώς θα χρησιμοποιούν τον επεξεργαστή μονού πυρήνα Cortex A5. Μάλιστα, η ARM θεωρεί ότι μία τέτοιου επιπέδου πτώση τιμής θα πραγματοποιηθεί μέσα στους λίγους επόμενους μήνες.

Συσκευές smartphones αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να περιορίσουν δραστικά την εγκατεστημένη μνήμη RAM και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, ώστε να περιορίσουν και την τιμή διάθεσης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ίδια η ARM, ένας σημερινός μονοπύρηνος επεξεργαστής όπως ο Cortex A5 είναι σαφώς ταχύτερος από τον ARM11 ο οποίος εξόπλισε την πρώτη γενιά iPhone το 2007 που κόστιζε 599 δολάρια.

Γενικότερα, η ARM προβλέπει ότι η αγορά της κινητής τηλεφωνίας θα στραφεί σταδιακά από το επίπεδο των high end συσκευών προς αυτές με χαρακτηριστικά mid-range και entry level, δηλαδή προς τις συσκευές με μεσαία και χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Η εταιρεία υπολογίζει ότι έως το 2018 θα πωλούνται πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές entry level, δηλαδή κόστους έως 150 δολάρια. Η πρόβλεψη αυτή σημαίνει διπλασιασμό, σε σχέση με τις συσκευές της κατηγορίας που πωλούνται σήμερα.

Τέλος, η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα και μια σειρά από εκτιμήσεις σχετικά με την απόδοση των επερχόμενων επεξεργαστών αρχιτεκτονικής Cortex A53 και A57 στα 64-bit. Οι επεξεργαστές που θα βασίζονται στις εν λόγω αρχιτεκτονικές θα είναι ταχύτεροι έως και 1,5 φορά σε σχέση με τα μοντέλα αρχιτεκτονικής Cortex A7 και A15. Τα πρώτα μοντέλα βασισμένα στις αρχιτεκτονικές Cortex A53 και A57 θα κάνουν την εμφάνισή τους εντός του 2014.

 

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).