Tips για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών

Με τον όγκο των προσωπικών πληροφοριών που μοιράζονται στο διαδίκτυο, είναι εύκολο να πέσουν ευαίσθητες πληροφορίες σε λάθος χέρια. Από τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τις ηλεκτρονικές εργασίες των μαθημάτων, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι μαθητές μπορούν να θέσουν εν αγνοία τους σε κίνδυνο τα προσωπικά τους δεδομένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μαθητές πρέπει να είναι προληπτικοί με την προστασία των πληροφοριών τους. Σε αυτό το άρθρο, θα δώσουμε κάποιες συμβουλές για την προστασία των δεδομένων των μαθητών.

data

 

Χρήση ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους με τους οποίους οι χάκερ αποκτούν πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες είναι οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης. Για την προστασία του απορρήτου των δεδομένων των μαθητών, είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείτε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 8 χαρακτήρων και να περιλαμβάνει συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων.

Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε έναν από τους λογαριασμούς σας, ώστε να αποτρέψετε την παραβίαση όλων των λογαριασμών σας σε περίπτωση που ανακαλυφθεί ένας κωδικός πρόσβασης. Η χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία και αποθήκευση ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης. Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης είναι ένα εργαλείο που αποθηκεύει με ασφάλεια τους κωδικούς σας και δημιουργεί ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για εσάς, διευκολύνοντας τη χρήση μοναδικών κωδικών πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας χωρίς να χρειάζεται να τους θυμάστε όλους.

Ενεργοποίηση ταυτότητας δύο παραγόντων

Εκτός από τη χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης, η του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) στους λογαριασμούς σας, μπορεί να προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Το 2FA απαιτεί να παρέχετε μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης, όπως έναν κωδικό που αποστέλλεται στο τηλέφωνό σας, εκτός από τον κωδικό πρόσβασής σας κατά τη σύνδεση σε έναν λογαριασμό. Αυτό συμβάλλει στην αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, ακόμη και αν κάποιος έχει αποκτήσει τον κωδικό πρόσβασής σας. Πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες προσφέρουν 2FA ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, οπότε φροντίστε να το ενεργοποιήσετε σε όσους λογαριασμούς το προσφέρουν. Η ενεργοποίησή του είναι μια απλή διαδικασία και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην προστασία των δεδομένων σας.

Να είστε προσεκτικοί με τις προσωπικές σας πληροφορίες που δημοσιεύεται

Όταν μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να είστε επιλεκτικοί ως προς το τι μοιράζεστε και με ποιον το μοιράζεστε. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε να διαβάσετε χρήσιμα ερευνητικά κείμενα στην Washington City Paper, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα δώσετε εμπιστευτικά δεδομένα. Εξετάστε τις απορρήτου στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φροντίστε να μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες μόνο με έμπιστους φίλους και συγγενείς. Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί όταν παρέχετε προσωπικές πληροφορίες σε ιστότοπους ή , καθώς οι πληροφορίες αυτές μπορεί να πωληθούν ή να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη διαφήμιση. Φροντίστε πάντα να διαβάζετε τις πολιτικές απορρήτου οποιουδήποτε ιστότοπου ή εταιρείας πριν δώσετε προσωπικές σας πληροφορίες. Είναι επίσης καλή αναγκαίο να επανεξετάζετε τις προσωπικές σας πληροφορίες που είναι δημοσίως διαθέσιμες για εσάς στο διαδίκτυο, όπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, και να αφαιρείτε τυχόν πληροφορίες που δεν θέλετε να είναι δημοσίως διαθέσιμες.

Χρησιμοποιήστε VPN

Το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) είναι ένα εργαλείο που κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο και αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σας, καθιστώντας πιο δύσκολο για άλλους να παρακολουθούν τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα και να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες. Τα VPN είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi, καθώς αυτά τα δίκτυα είναι συχνά μη ασφαλή και μπορεί να σας αφήσουν ευάλωτους σε κυβερνοεπιθέσεις. Ως εκ τούτου, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να διατηρήσετε την ιδιωτικότητά σας ασφαλή. Ένα VPN μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προστατεύσετε το διαδικτυακό σας απόρρητο όταν χρησιμοποιείτε μια κοινή συσκευή, όπως έναν υπολογιστή σε μια βιβλιοθήκη ή ένα εργαστήριο υπολογιστών. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές VPN και είναι σημαντικό να κάνετε κάποια έρευνα και να επιλέξετε έναν αξιόπιστο πάροχο.

Προσοχή στις απάτες phishing

Οι απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες. Αυτές οι απάτες συχνά έχουν τη μορφή ψεύτικων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ιστότοπων που φαίνονται νόμιμοι, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να σας εξαπατήσουν ώστε να δώσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες. Για να προστατευτείτε από απάτες phishing, να είστε επιφυλακτικοί σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνδέσμους από άγνωστες πηγές και να ελέγχετε δύο φορές τη διεύθυνση URL ενός ιστότοπου πριν εισαγάγετε προσωπικές σας πληροφορίες. Είναι επίσης πρέπον να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αποκλείσετε τα μηνύματα “ψαρέματος” του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου.

Χρησιμοποιείστε κάποιο Antivirus

Η εγκατάσταση μιας εφαρμογής προστασίας από ιούς στον υπολογιστή μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να έχουν ισχυρή προστασία στον υπολογιστή της σχολής τους και να τον διαφυλάξουν από ιούς και άλλες μορφές επιβλαβούς λογισμικού που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το απόρρητο των δεδομένων τους. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι πάντα ενημερωμένο και ότι πραγματοποιείτε τακτικά σαρώσεις στο μηχάνημά σας για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή. Επιπλέον, είναι σημαντικό να κατεβάζετε λογισμικό και εφαρμογές μόνο από αξιόπιστες πηγές.

Χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων

Για να διατηρήσετε την επικοινωνία σας ιδιωτική, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση end-to-end, πράγμα που σημαίνει ότι τα μηνύματα που στέλνετε μπορούν να διαβαστούν μόνο από τον παραλήπτη στον οποίο απευθύνεστε και όχι από οποιονδήποτε άλλον, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της εφαρμογής. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μαθητές που συζητούν για ευαίσθητα θέματα ή μοιράζονται προσωπικές τους πληροφορίες. Ορισμένες δημοφιλείς εφαρμογές κρυπτογραφημένων μηνυμάτων είναι οι εξής:

  • Signal
  • Telegram
  • Wired
  • Keybase

Χρησιμοποιήστε ένα μοτίβο οθόνης στη συσκευή σας

Όταν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα ιδιωτικό προστατευτικό οθόνης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους μαθητές που χρησιμοποιούν τις συσκευές τους σε πολυσύχναστους χώρους, όπως σε ένα λεωφορείο ή σε μια βιβλιοθήκη, όπου συχνά υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι γύρο σας. Ένα προστατευτικό οθόνης απορρήτου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του απορρήτου των δεδομένων σας, εμποδίζοντας τη θέα σε ανθρώπους που διαφορετικά θα μπορούσαν να δουν ευαίσθητες πληροφορίες που εμφανίζονται στην οθόνη σας.

Ενημερωθείτε για τη νομοθεσία περί διαδικτυακού απορρήτου

Είναι σημαντικό να έχετε μια καλή γνώση των νόμων περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των μαθητών και των κανόνων που διέπουν το πρωτόκολλο δεδομένων του διαδικτύου, καθώς και των δικαιωμάτων που έχετε ως χρήστης. Αυτό περιλαμβάνει τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Νόμο για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA) στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι στοχεύουν στην προστασία των προσωπικών πληροφοριών και δίνουν στους χρήστες τον έλεγχο του τρόπου χρήσης των δεδομένων τους. Και οι δύο αυτοί νόμοι δημιουργήθηκαν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των μαθητών κατά τη χρήση του διαδικτύου. Η γνώση αυτών των κανονισμών μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας ως χρήστης και να σας βοηθήσει να κάνετε τεκμηριωμένες επιλογές σχετικά με την προστασία του διαδικτυακού σας απορρήτου.

Συμπέρασμα

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, οι μαθητές μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για την προστασία του απορρήτου των δεδομένων τους και να διατηρήσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες ασφαλείς. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνετε μέτρα για την προστασία σας, καθώς η αξιοπιστία των δεδομένων αποτελεί συνεχή ανησυχία στην ψηφιακή εποχή. Λαμβάνοντας απλές προφυλάξεις και επαγρυπνώντας, η προστασία της ιδιωτικής σας ζωής μπορεί να κάνει τις πληροφορίες των μαθητών απαραβίαστες και οι μαθητές να απολαμβάνουν τα οφέλη της τεχνολογίας χωρίς να ανησυχούν για την παραβίαση των προσωπικών τους πληροφοριών.

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).