Αρχικά να ορίσουμε το TLDR: Βγαίνει από το Too long; didn’t read (και το βρίσκουμε σαν tl;dr αλλά και tldr;). Αν χρησιμοποιείτε κάποια διανομή Linux, η αναζήτηση στο διαδίκτυο για διάφορα σφάλματα ή επεξηγήσεις σας είναι γνωστή. Επίσης γνωστές σας είναι οι “man pages” (από το manual).
Οι συγκεκριμένες σελίδες παρέχουν οδηγίες χρήσης, αλλά πολύ συχνά περιέχουν ένα σωρό λεπτομέρειες. Πολλές φορές είναι δύσκολες στην κατανόηση και στερούνται παραδειγμάτων που μπορούν να σας βοηθήσουν να λύσετε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
Το TLDR είναι ένας άλλος τρόπος να διαβάζετε τα manuals. Αντί να σας εμφανιστεί ένας περιεκτικός οδηγός, με το συγκεκριμένο εργαλείο θα βλέπετε μόνο ότι είναι άκρως απαραίτητο, και με παραδείγματα παρακαλώ. Έτσι θα μπορείτε να επικεντρώνεστε μόνο στις πρακτικές οδηγίες που σας ενδιαφέρουν.
Το wget, για παράδειγμα. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη λήψη αρχείων από το Internet. Για ένα τόσο απλό και καθημερινό βοηθητικό πρόγραμμα του Unix, το wget διαθέτει μια πολύ περίπλοκη σελίδα με οδηγίες.
Με την εντολή TLDR, από την άλλη πλευρά, οι οδηγίες συνοψίζονται σε μερικές προτάσεις, όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα:
Για όσους βιάζονται ή δεν θέλουν να διαβάζουν, το TLDR είναι φοβερό. Θα πρέπει να αναφέρουμε όμως ότι για ορισμένες εφαρμογές, οι οδηγίες είναι εξαιρετικά ασαφείς.
Το TLDR για το Git, για παράδειγμα, δεν αναφέρει σχεδόν τίποτα για το πώς να το χρησιμοποιήσετε, εκτός από τον έλεγχο της έκδοσης και τον τρόπο εμφάνισης των σελίδων βοήθειας του Git.
Αυτά τα ελαττώματα συγχωρούνται εύκολα όμως, ειδικά όταν θα γλυτώσετε αναζητήσεις στην Google για να καταλάβετε πώς λειτουργεί κάτι.
Εάν θέλετε να το δοκιμάσετε, μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του project ΤLDR. Η σελίδα περιλαμβάνει οδηγίες εγκατάστασης και πληροφορίες για τον τρόπο που ίσως μπορείτε να βοηθήσετε το project.