Το διεθνές «παιχνίδι» των αλληλοκατηγοριών για τις κυβερνοεπιθέσεις

Τις ρωσικές κατηγόρησε ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, για την πρόσφατη κυβερνο εναντίον ιστοσελίδων της γερμανικής κυβέρνησης.

Germany_Grunge_Flag_by_think02

Η ρωσόφιλη ομάδα CyberBerkut έχει αναλάβει ήδη ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο πρόκειται για την πρώτη φορά που υποδεικνύεται η ρωσική κυβέρνηση ως αυτουργός.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Γιατσενιούκ προέβη στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς εν όψει συνάντησης με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ- ωστόσο το κατά πόσον υπάρχουν για αυτό αποτελεί ερωτηματικό.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της υπόθεσης στοχεύθηκε η ιστοσελίδα της Μέρκελ και το site της γερμανικής βουλής, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Η σχετική δήλωση του Γιατσενιούκ ήταν ότι «θα πρότεινα η ρωσική μυστική υπηρεσία να σταματήσει να ξοδεύει τα λεφτά των φορολογουμένων για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Μπούντεσταγκ και του γραφείου της καγκελαρίου Μέρκελ».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του BBC, οι αλληλοκατηγορίες όσον αφορά σε τέτοια περιστατικά γίνονται όλο και πιο κοινό φαινόμενο, αν και (ή ίσως ακριβώς επειδή) είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί από πού ακριβώς προέρχεται μια τέτοια επίθεση.

Ο καθηγητής Άλαν Γούντγουορντ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, χαρακτήρισε «ενδιαφέρον» το ότι χώρες τείνουν να αλληλοκατηγορούνται για κυβερνοεπιθέσεις, αν και οι πληροφορίες που δημοσιοποιούν δεν  υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς.

«Η διεθνής κοινότητα φαίνεται πολύ βιαστική στο να κατηγορήσει, βασιζόμενη στην ισορροπία των πιθανοτήτων, που δεν μου φαίνεται επαρκής» σημείωσε.

Συμπληρώνεται πως μέσα στην εβδομάδα το FBI φάνηκε να ενισχύει περαιτέρω τη θεωρία του ότι η Βόρεια Κορέα ήταν πίσω από τις επιθέσεις κατά της Sony Pictures τον Νοέμβριο, αναφέροντας ότι διευθύνσεις ΙΡ που συνδέθηκαν με αυτές χρησιμοποιούνται από την απομονωμένη χώρα. Ωστόσο, ο Γούντγουορντ το αμφισβητεί αυτό, καθώς «ουδεμία εξ αυτών των διευθύνσεων ήταν πραγματικά στη Βόρεια Κορέα. Βρίσκονταν στη Σιγκαπούρη, την και αλλού».

Ο ίδιος θεωρεί πως το κυβερνοέγκλημα γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της πολιτικής ατζέντας. «Είναι ενδιαφέρον το ότι όλη η ρητορική δείχνει να προέρχεται από χώρες μεταξύ των οποίων υπάρχουν ήδη εντάσεις. Χρησιμοποιούν συγκεκριμένες κυβερνοεπιθέσεις για να κερδίζουν πολιτικούς ‘πόντους'».

Πηγή: naftemporiki.gr

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).