Ένα φορητό λειτουργικό σύστημα Linux μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση σε σημαντικά αρχεία, να ελέγξετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να επικοινωνήσετε με ασφάλεια, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, σε ιδιωτικό ή δημόσιο δίκτυο ή σε υπολογιστή φίλου σας ή στον υπολογιστή ενός internet caffe.
Υπάρχουν ένα σωρό φορητά (portable) λειτουργικά συστημάτων Linux στο διαδίκτυο, αλλά ας δούμε σήμερα τα 5 καλύτερα εξ αυτών. Τα κριτήρια επιλογής της παρακάτω λίστας είναι να είναι ικανά να τρέχουν ολόκληρα σε μία μονάδα USB Flash, CD ή DVD, να είναι μικρά σε μέγεθος, να μην καταλαμβάνουν πολλούς πόρους και φυσικά να είναι δωρεάν.
1. Puppy Linux
Το Puppy Linux είναι ένα open source λειτουργικό σύστημα Linux, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να τρέχει σε ένα USB stick ή σε υπολογιστές που έχουν παλαιό και χαμηλής ταχύτητας υλικό. Το Puppy είναι δωρεάν να το κατεβάσετε και οι προγραμματιστές ισχυρίζονται ότι μπορεί να τρέξει με μόλις 300 MB χώρου (ή λιγότερο) σε μία μονάδα USB ή CD.
Αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι ένα έτοιμο λειτουργικό για “όλες τις χρήσεις”. Είναι γεμάτο με δεκάδες εφαρμογές, είναι απλό στη χρήση και υποστηρίζει την λειτουργία Persistent, δηλαδή τα δεδομένα σας σώζονται στο USB.
Σημαντικά χαρακτηριστικά
Το Puppy Linux επιτρέπει στους χρήστες να εγκαταστήσουν επιπλέον προγράμματα που τυχόν χρειάζονται.
Διαθέτει μία λειτουργία (Persistent) που μπορεί να διατηρήσει τα δεδομένα σας και τις προτιμήσεις σας πριν τον τερματισμό τους.
Η εμφάνιση του Puppy Linux έχει πολλά διαφορετικά θέματα και είναι εύκολο να αλλάξετε την επιφάνεια εργασία σας.
Μπορεί να εκτελεστεί σε μηχανές των 32-bit ή 64-bit.
2. Slax
Το Slax είναι ένα φορητό λειτουργικό σύστημα βασισμένο στη δημοφιλή διανομή του Debian Linux. Ο πρωταρχικός του στόχος έγκειται στο να είναι σύγχρονο και χρήσιμο, καταλαμβάνοντας μόνο ένα μικρό μέρος του συστήματος σας.
Το Slax δεν συνοδεύεται από πολλά προγράμματα. Στην ιστοσελίδα, οι προγραμματιστές ισχυρίζονται ότι περιέχει τις δύο εφαρμογές που χρειάζεται ο κάθε χρήστης: ένα πρόγραμμα περιήγησης και ένα terminal.
Παρόλο που είναι δύσκολο να συστήσετε το Slax σε αρχάριους χρήστες Linux που θέλουν να εγκαταστήσουν ένα λειτουργικό σύστημα σε μία μονάδα flash, είναι ένα από τα καλύτερα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, εάν είστε ένας προηγμένος χρήστης που χρειάζεται γρήγορη πρόσβαση σε εντολές Linux.
Σημαντικά χαρακτηριστικά
Το Slax είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμο και η αλλαγή της όψης του είναι εύκολη.
Το Slax βασίζεται στο Debian, το οποίο είναι μια γνωστή βάση Linux για τους περισσότερους χρήστες.
Είναι δυνατή η εγκατάσταση προγραμμάτων μέσω του συστήματος module του Slax.
Διαθέτει υποστήριξη για υπολογιστές των 32-bit και 64-bit.
3. SliTaz
Το SliTaz είναι μια φορητή διανομή USB Linux που βασίζεται στο Debian και στο σύστημα διαχείρισης παραθύρων Openbox. Είναι ανοιχτού κώδικα και έχει συνεχή και αυτόματη ενημέρωση, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνει τα πιο πρόσφατα patches ασφαλείας.
Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της διανομής είναι οι απαιτήσεις του συστήματος. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές του κατασκευαστή, το SliTaz μπορεί να λειτουργεί με μόλις 192 megabytes μνήμης RAM και μπορεί να χωρέσει σε δισκέτα (αν τις θυμόσαστε και αν έχετε ακόμα το drive).
Το SliTaz δεν υποστηρίζει το “Persistent“, ένα τυπικό χαρακτηριστικό των περισσότερων διανομών USB Linux, που με το οποίο τα δεδομένα σώζονται στο USB και δε χάνονται στην RAM μετά τον τερματισμό των linux. Όμως το SliTaz ακόμα κι αν δεν αποθηκεύει τα δεδομένα σας σε όλες τις επανεκκινήσεις, το γεγονός ότι μπορεί να τρέξει με τόσο λίγους πόρους, το καθιστά εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα και αξίζει να του ρίξετε μια ματιά!
Σημαντικά χαρακτηριστικά
Το SliTaz δεν έχει σταθερή την Persistent λειτουργία, από προεπιλογή. Ωστόσο, αν ένας χρήστης την χρειάζεται, μπορεί να την προσθέσει με το χέρι, χωρίς πολύ κόπο.
Έρχεται με το εργαλείο TazLiTo, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν το δικό τους τροποποιημένο live SliTaz Linux CD.
Το SliTaz μπορεί να εγκαταστήσει προγράμματα μέσω των πακέτων Apt του Debian ή μέσω του Tazpkg.
Υποστηρίζει πολλές αρχιτεκτονικές CPU.
4. Porteus
To Porteus είναι μια “ολοκληρωμένη” διανομή Linux για αφαιρούμενα μέσα, όπως USB, CD, DVD, κλπ. Πρόκειται για ένα έργο ανοιχτού κώδικα και το ίδιο το λειτουργικό σύστημα είναι μόνο 300 megabytes.
Η διανομή έχει δύο εκδόσεις: 32-bit και 64-bit. Μην σας κάνει εντύπωση που το αναφέρουμε, αφού όλο και περισσότερες διανομές του Linux μειώνουν την υποστήριξη στα 32-bit.
Το Porteus έχει πολλά υπέροχα πράγματα να προσφέρει, αλλά το μοναδικό χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει, είναι το σύστημα modules. Με αυτό, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν αναδρομικά, τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται (και να κλείσουν αυτά που δεν τους κάνουν).
Σημαντικά χαρακτηριστικά
Ο σχεδιασμός του λειτουργικού συστήματος είναι αρθρωτός και οι χρήστες μπορούν να ανταλλάξουν, να τροποποιήσουν και να ενεργοποιήσουν διάφορες λειτουργίες, όποτε θέλουν.
Η λειτουργία “Always Fresh” του Porteus επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν το λειτουργικό σύστημα χωρίς να φοβούνται να τροποποιήσουν τον υπολογιστή από τον οποίο φορτώνεται.
Εκτός από την εκτέλεση από USB, το λειτουργικό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί και σε έναν σκληρό δίσκο.
5. Tiny Core Linux
Πολλά φορητά λειτουργικά συστήματα Linux επιχειρούν να συμπεριλάβουν στο περιβάλλον εργασίας τους, κανονικά και βοηθητικά προγράμματα, για να παρέχουν στον χρήστη μια πλήρη εμπειρία. Αυτή η ιδέα είναι ωραία, αλλά δεν είναι αυτό που αντιπροσωπεύει το Tiny Core Linux .
Το Tiny Core Linux είναι ένα λειτουργικό που επιδιώκει να γίνει, όσο το δυνατόν, το μικρότερο και το πιο αποδοτικό λειτουργικό σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι ένα απίστευτα γυμνό σύστημα linux που καταλαμβάνει περίπου 16MB μνήμης και χρησιμοποιεί ελάχιστους πόρους.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι το Tiny Core Linux θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή για ένα φορητό λειτουργικό σύστημα Linux, αλλά αν είστε τεχνικός και αν αυτό που χρειάζεστε είναι ένα απίστευτα μικρό, γρήγορο λειτουργικό σύστημα Linux που μπορεί να τρέξει σε σχεδόν οποιοδήποτε υπολογιστή μέσω USB, τότε πρέπει να το δοκιμάστε!
Σημαντικά χαρακτηριστικά
Το Tiny Core Linux έχει μέγεθος μόνο 10 megabytes, ώστε οι χρήστες να μπορούν να το εγκαταστήσουν σε οποιαδήποτε φορητή συσκευή – ακόμα και σε δισκέτα.
Παρά το εκπληκτικά μικρό του μέγεθος, το Tiny Core διαθέτει μια πλήρως λειτουργική επιφάνεια εργασίας GUI και οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν πλήρη περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας (XFCE, Fluxbox, κλπ.).
Το Tiny Core Linux έχει μια έκδοση “Micro” που είναι μόνο η γραμμή εντολών (και είναι κάτω από 10 MB), για όσους χρειάζονται πρόσβαση μόνο σε ένα τερματικό Linux.
Αν τώρα έχετε κάποιο αγαπημένο portable λειτουργικό σύστημα Linux που δε περιλαμβάνεται στην λίστα μας, τότε προσθέστε το, με μία μικρή περιγραφή, στα σχόλια κάτω από αυτό το άρθρο.!
Δεν ξέρω από LInux!!. Παρόλα αυτά θά’θελα μια διανομή σε USB, (κατά προτίμηση windows) για τον απλό λόγο οτι συχνά και από γνωστούς δέχομαι εκκλήσεις για απαλλαγή των PC τους από ιούς. Σκέφτηκα οτι με μιά εγκατάσταση σε USB θα ήταν εύκολος ο καθαρισμός των δίσκων από προσβολές, -όταν δεν τρέχει το λειτουργικό τους- παρά μέσα απ’ τη δική τους εγκατάσταση. Πές μας τη γνώμη σου. Θα δουλέψει; Δοκίμασα μια εγκατάσταση Linux που πρότεινες σε προηγούμενη δημοσίευσή σου. Όντως εγκαταστάθηκε στο flash και έτρεξε απ’ τπ pc της εγκατάστασης. Όταν όμως επιχείρησα να προσθέσω ένα antivirus μου άρχισε τα “δεν είσαι root” και τα παράτησα. Πρόσεξα επίσης οτι η εφαρμογή πείραξε τις ρυθμίσεις ώρας στο PC που την τέσταρα. Αυτά. Είμαι ανοιχτός σε κάθε δόκιμη πρόταση.
Τότε δοκίμασε να φτιάξεις ένα USB με windows
http://iguru.gr/2014/04/21/run-portable-windows-usb/
ή
http://iguru.gr/2018/12/11/flashboot-make-windows-copy-flash-drive/
Δισκέτα 10ΜΒ; Νέα ανακάλυψη;
διάβασε για την εγκατάσταση: δεν ζητάει τα 10mb όλα μαζί
https://distro.ibiblio.org/tinycorelinux/install.html
Συγχαρητήρια! Χρόνια πολλά!