Τράπεζα Πειραιώς – Phishing: Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Η δημοσίευσε μια προειδοποίηση στο blog της με στόχο να προστατέψει τους πελάτες της (και όχι μόνο). Παρακάτω παραθέτουμε την δημοσίευση και ευελπιστούμε να ακολουθήσουν κι άλλες. Το Ελληνικό κοινό χρειάζεται την βασική εκπαίδευση στην χρήση του διαδικτύου και στην ασφάλεια των συναλλαγών.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει:

Με τα περιστατικά απάτης να πολλαπλασιάζονται, η ενημέρωση για τα θέματα ασφαλείας είναι απαραίτητη.

Ένα από τα θέματα που παρουσιάζονται την τελευταία περίοδο αποτελεί το . Η πρακτική του Phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων) χρησιμοποιεί τα emails ή sms ως μέσα για την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων του ατόμου. Τα μηνύματα αυτά περιέχουν παραπλανητικό περιεχόμενο και οι αποστολείς τους υποδύονται την ταυτότητα ενός νόμιμου οργανισμού/εταιρείας / Τράπεζας .Στόχο έχουν να αποσπάσουν απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα όπως, όνομα χρήστη ηλεκτρονικής τραπεζικής, κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία χρεωστικών/ πιστωτικών καρτών κοκ. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων οικονομικών συναλλαγών με αποτέλεσμα την πρόκληση οικονομικής ζημίας. Η πλειοψηφία των Phishing μηνυμάτων επικαλείται είτε κάποιο πρόβλημα στον λογαριασμό σας, είτε απαιτεί την επιβεβαίωσή σας για εκτέλεση συναλλαγής, (η οποία δεν έχει λάβει επίσημη εντολή από εσάς), είτε ενέργεια αναβάθμισης υπηρεσίας, είτε επιβεβαίωση προσωπικών δεδομένων.

1903x750px post blog 01

Όσον αφορά στον τρόπο που υποκλέπτονται τα στοιχεία σας, συνήθης πρακτική αποτελεί η υποκλοπή τους μέσω email ή sms που αποστέλλονται και σας ζητούν να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού, επιλέγοντας έναν σύνδεσμο (link) που περιλαμβάνεται στο κείμενο (όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα). Σε περίπτωση που, επιλέξετε να επισκεφτείτε τον σύνδεσμο θα παρατηρήσετε ότι η σελίδα αυτή προσομοιάζει ή και αντιγράφει πλήρως οικεία ηλεκτρονικά περιβάλλοντα, όπως την ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας Πειραιώς.

  Τα VPN στο iOS δεν είναι P

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση το «ψεύτικο» περιβάλλον δεν αποτελεί επίσημη σελίδα του Οργανισμού που γνωρίζετε. Για την ασφάλειά σας συστήνεται να μην επιλέξετε τον σύνδεσμο και δηλώσετε προσωπικά στοιχεία και κωδικούς, καθώς άμεσα οι επιτήδειοι θα προχωρήσουν σε συναλλαγές, προκαλώντας σας οικονομική ζημία.

1903x750px post blog 01

Σε περίπτωση που λάβετε κάποιο ύποπτο email/sms, συστήνεται να μην εισέλθετε στο σύνδεσμο που σας προτρέπει. Στη συνέχεια και για την ασφάλειά σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον Οργανισμό (εν προκειμένω την Τράπεζα Πειραιώς). Στην περίπτωση που ο αποστολέας είναι η Τράπεζα Πειραιώς συστήνεται να καλέσετε την 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση δηλώνοντας το περιστατικό. Μετά τη δήλωση του περιστατικού και ακολουθώντας τις οδηγίες εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, θα πρέπει να διαγράψετε το email ή sms, που έχετε λάβει, χωρίς να το προωθήσετε σε κάποιον παρά μόνο σε αρμόδια Υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς , εφόσον σας ζητηθεί.

Σε αυτό το σημείο να σας υπενθυμίσουμε, πως η Τράπεζα Πειραιώς δε θα σας ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο τους κωδικούς πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής Τραπεζικής (winbank), ή στοιχεία και κωδικούς καρτών, αλλά ούτε θα προβεί σε διαδικασία επικαιροποίησης-επαλήθευσης προσωπικών στοιχείων, γεγονός που αποκλείει κάθε πιθανότητα το email ή sms που λάβατε να προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς.

Phishing,Τράπεζα Πειραιώς,iguru,iguru.gr

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).