Τεχνάσματα που χρησιμοποιούν τα Apps για να σας καθηλώνουν

Οι Mobile () είναι εξαιρετικά διασκεδαστικές, αλλά σωρευτικά απορροφούν πολύ από το χρόνο σας και σας αποσπούν την προσοχή από την εργασία σας. Χρειάζεται κάτι περισσότερο από τη δύναμη της θέλησης να ελέγχετε την όρεξή σας για αυτές τις εφαρμογές. Για αρχή θα πρέπει να κατανοήσετε πώς λειτουργούν, και γιατί είναι εξαιρετικά εθιστικές.

Table of Contents

Γιατί πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τις Εφαρμογές σας

Πολλές εφαρμογές, σας διασκεδάζουν, ενώ ορισμένες σας βοηθούν να μείνετε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια σας.

Υπάρχει όμως μια πιο σκοτεινή πλευρά των εφαρμογών που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν. Για παράδειγμα, ξοδεύουμε πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που σκεφτόμαστε ότι ξοδεύουμε. Όπως αναφέρει η εταιρεία ερευνών Nielsen, σήμερα ξοδεύουμε 65% περισσότερο χρόνο κάθε μήνα χρησιμοποιώντας εφαρμογές από ό, τι κάναμε μόλις πριν από χρόνια. Μέχρι το τέλος του 2013, κατά μέσο όρο, έχουμε περάσει 30 ώρες και 15 λεπτά το μήνα με τη χρήση των εφαρμογών. Αυτό είναι σχεδόν δύο ολόκληρες ημέρες το μήνα.

Αν χρειάζεστε περαιτέρω πειστήρια για το ότι είμαστε εθισμένοι με τις εφαρμογές και τα τηλέφωνα μας, η αναλύτρια Mary Meeker αναφέρει ότι κατά μέσο όρο ελέγχουμε τα τηλέφωνα μας 150 φορές κάθε μέρα στην έκθεση της May 2013 Internet Trends Report.

Η εταιρεία Flurry Analytics ορίζει σαν “Mobile Addict” ή εξαρτημένο από κινητά, κάποιον που χρησιμοποιεί εφαρμογές περισσότερες από 60 φορές τη μέρα. Με βάση τα δεδομένα τους από 500.000 εφαρμογές σε 1.3 δις συσκευές από το Μάρτιο του 2014 είδαν τον αριθμό των “Εξαρτημένων από κινητά” να αυξάνεται 123% μεταξύ του 2013 και 2014. Τον Μάρτιο του 2014, υπήρχαν 176 εκατομμύρια “Mobile Addicts”, και πάνω από 79 εκατομμύρια το Μάρτιο του 2013.Apps Addiction Apps apps

foto pacific54.com

Σε περίπτωση που οι κατασκευαστές της προηγούμενης τεχνολογίας ήθελαν, να κάνουν τα προϊόντα τους πιο ελκυστικά, δεν είχαν τα δεδομένα ή τους αλγορίθμους στο βαθμό τα έχουν σήμερα οι developers των app. Οι προγραμματιστές μπορούν να παρακολουθούν την κάθε αλληλεπίδραση που έχετε με το app, και χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο εθιστικά.

Φυσικά η λύση δεν είναι να πετάξουμε όλες τις εφαρμογές μας. Είναι εξαιρετικά βολικές και προσφέρουν μεγάλα οφέλη αλλά και χαρά στη ζωή μας. Είναι, επίσης ολοένα και πιο χρήσιμες. Μοιάζει πολύ με το αλκοόλ και πώς θέλετε να το χρησιμοποιήσετε. Το αλκοόλ, είναι δυνητικά εθιστικό, αλλά μπορείτε να το απολαύσετε σε υγιείς, ελεγχόμενες δόσεις.

Οι εφαρμογές δεν είναι παθητικές (από προ). Συνεχώς σας προκαλούν μέσω των εισερχόμενων σας και τα Push Notifications. Οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να είναι εθιστικές, έχουν σχεδιαστεί να σας παίρνουν τον έλεγχο του χρόνου και της ενέργειάς σας.apps mobile-device-addict

Οι Εφαρμογές διακόπτουν τη ζωή σας με εναύσματα

Οι αντιδράσεις μας στον ήχο ενός κειμένου, μια κοινοποίηση, ή μια δόνηση τηλεφώνου στην τσέπη μας μοιάζουν με αυτ΄ς; που περιγράφει ο Pavlov με το πείραμα του. Οι προγραμματιστές των Apps σχεδιάζουν ειδικά hooks για να τραβάνε την προσοχή σας πίσω στην κινητή συσκευή σας.

Ο Nir Eyal γράφει στο blog του ότι οι κοινοποιήσεις αυτές, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή οι συνδέσμοι, δημιουργούν συνειρμούς μεταξύ του app και των συμπεριφορών και των συναισθημάτων σας. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε όλο και περισσότερο υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή κάθε φορά που αισθάνεστε με έναν ορισμένο τρόπο. (Για παράδειγμα, όταν είστε κάπου και βαριέστε, σχεδόν ενστικτωδώς θα βγάλετε το τηλέφωνό σας). Πριν το καταλάβετε θα χρησιμοποιείτε την εφαρμογή περισσότερο και ίσως όλη την ημέρα. Έχετε σχηματίσει μια νέα συνήθεια.

Είναι δελεαστικό να αντιδράσετε άμεσα κάθε φορά που το κινητό σας τηλέφωνο αρχίζει να βουίζει, αλλά θα πρέπει να μάθετε να ελέγχετε τις παρορμήσεις σας. Οι εφαρμογές δεν θέλουν να σκέφτεστε (οι σχεδιαστές και οι προγραμματιστές έχουν εμμονή με την αφαίρεση της “γνωστικής επιβάρυνσης” – που είναι η καθυστέρηση μεταξύ του Παίρνετε μια ειδοποίηση και να υποκύψετε στον πειρασμό να δείτε το τηλέφωνό σας).

Ένας καλός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να απαγορεύσετε τα push notifications, από εφαρμογές που ελέγχετε περιστασιακά.

Αν θέλετε να κρατήσετε τα Push Notifications, αλλά έχετε διαπιστώσει επανειλημμένα ότι σας ξυπνάνε το βράδυ, τοποθετήστε το τηλέφωνό σας σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, και αγοράστε ένα ξυπνητήρι.

Τα εξωτερικά ερεθίσματα μπορεί να είναι σχετικά εύκολο να τα αγνοήσετε ή να τα ξεπεράσετε. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να έχετε χτίσει μια συναισθηματική ή προσωπική σχέση με τις εφαρμογές σας. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιείτε το Facebook όταν βαριέστε, το Flipboard, όταν νιώθετε ότι δεν έχετε κάποιον να μιλήσετε σε μια κοινωνική εκδήλωση κλπ.

Τις επόμενες φορές που θα χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας, προσπαθήστε να εντοπίσετε τις συγκεκριμένες εσωτερικές ωθήσεις που σας οδήγησαν σε αυτό. Θα μπορούσε να είναι ένα συναίσθημα, ανακαλύψτε ποιες πεποιθήσεις υποστηρίζουν τις εσωτερικές ωθήσεις σας.

Οι Εφαρμογές Θέλουν να επενδύσετε ενέργεια σε αυτές

Όταν συνδέεστε με έναν φίλο στο Facebook, ακολουθείτε κάποιο στο Twitter, ή να συνδέεστε με κάποιον στο LinkedIn, η εμπειρία σας με αυτές τις υπηρεσίες θα είναι καλύτερη την επόμενη φορά που θα τις χρησιμοποιήσετε. Αυτό ακριβώς θέλουν και οι εφαρμογές. Θέλουν να επενδύσετε χρόνο και ενέργεια για τη τελειοποίηση της εμπειρίας σας.

Για παράδειγμα, αν έχετε 1.000 φίλους στο Facebook, αλλά έχετε 50 μόνο από τους αριθμούς τηλεφώνου τους ή διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Facebook για να μείνετε σε επαφή μαζί τους. Όσο περισσότερο ανεβάζετε φωτογραφίες στο , τόσο περισσότερο αυξάνετε την εξάρτηση σας από αυτό, γιατί αν σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε, δεν θα είστε σε θέση να έχετε πρόσβαση σε αυτές τις πολύτιμες φωτογραφίες.

Εάν είναι δυνατόν, μαζέψτε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τους αριθμούς τηλεφώνων των στενότερων φίλων και γνωστών σας. Κρατήστε αντίγραφα του περιεχομένου που θέλετε στο σκληρό σας δίσκο. Ομοίως, μην ανεβάζετε πληροφορίες αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο, ή βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να πάρετε τα δεδομένα σας πίσω.

Οι Εφαρμογές, σας ανταμείβουν για να σας κάνουν να επιστρέψετε

Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν ανταμοιβές με πόντους, προκαλώντας διαφορετικά είδη και εντάσεις συναισθημάτων. Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας αυτών των μεταβλητών ανταμοιβών σας καθηλώνει. Επικεντρώνεστε στην προσπάθεια να πάρετε την επόμενη ανταμοιβή. Οι εφαρμογές σας ανταμείβουν με συναισθήματα συνεκτικότητας, ανακούφισης και ενθουσιασμού.

Οι εφαρμογές μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικές αλλά μη ξεχνάτε τη δύναμη τους. Μπορούν να προκαλέσουν την προσοχή σας, να σας παρασύρουν, να σας κλέψουν χρόνο και ενέργεια. Θα σας ανταμείψουν κάθε φορά που τις χρησιμοποιείτε.
Σαν πρώτο βήμα λοιπόν καλό θα ήταν να κατανοήσετε πως λειτουργούν. Χρησιμοποιήστε τις εφαρμογές σας, μην αφήνετε τις εφαρμογές να σας χρησιμοποιούν.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).