Τρισδιάστατα μοντέλα και ποδόσφαιρο. Η τεχνολογία σε ρόλο linesman

Πρώτος αγώνας υπό την FIFA με τεχνολογία ως επόπτη γραμμών (linesman). Τρισδιάστατα μοντέλα και υπολογιστές είδαν offside και ακύρωσαν γκολ για κλάσματα του δευτερολέπτου.

fifa offside

Το ποδόσφαιρο μπήκε επίσημα σε νέα εποχή, καθώς το πρώτο ακυρωθέν γκολ ως οφσάιντ από τεχνολογία αιχμής είναι γεγονός. Σε πρόσφατο αγώνα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που είναι υπό την αιγίδα της FIFA, ακυρώθηκε το 1ο γκολ λόγω απόφασης του ηλεκτρονικού linesman.

Ο αγώνας διεξαγόταν ανάμεσα στην Αλ Τζαζίρα και την Πιρέ. Ο Αλαμερί Ζαγέντ, παίκτης της Αλ Τζαζίρα, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 4-0. Αλλά το VAR που έπαιζε τον ρόλο του ηλεκτρονικού linesman έδειξε οφσάιντ για κλάσματα του δευτερολέπτου και το γκολ ακυρώθηκε.

Η νέα τεχνολογία καταλογισμού οφσάιντ βασίζεται σε κάμερες στα πλαϊνά του γηπέδου όπου καταγράφουν τον αγώνα. Τις εικόνες παραλαμβάνει ένα πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης που χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένη ανίχνευση μπάλας και δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα των παικτών, προκειμένου να παρουσιάσει την ακριβή θέση τους στο χορτάρι.

  Προσοχή κίνδυνος θερμοπληξίας των παιδιών μέσα στα αυτοκίνητα - Βίντεο

Έτσι ο υπολογιστής γνωρίζει με χειρουργική ακρίβεια την θέση των παικτών κατά την στιγμή της επαφής ενός παίκτη με την μπάλα. Σύμφωνα, με τη FIFA έτσι θα βελτιωθεί η ακρίβεια του σημείου λακτίσματος χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης και τεχνολογία αισθητήρων από συστήματα καμερών, ενώ ο σκελετός ενός παίκτη θα μοντελοποιηθεί για να εντοπίζεται ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται σε εκτεθειμένη θέση.

Η αρχή τεχνολογίας και ποδοσφαίρου έγινε και προς το παρόν το σύστημα ουσιαστικά δοκιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ. Εκεί προβλέπεται από την FIFA είναι να τοποθετηθούν 12 κάμερες σε κάθε γήπεδο, που θα επεξεργάζονται την κίνηση 29 σημείων του σώματος κάθε ποδοσφαιριστή 50 φορές το δευτερόλεπτο.

Όταν οι κάμερες εντοπίσουν ότι κάποιο σημείο σώματος ενός παίκτη είναι εκτεθειμένο, θα στέλνουν σήμα στο δωμάτιο επιχειρήσεων και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του VAR να κρίνει ότι υπάρχει οφσάιντ ή δεν υπάρχει επηρεασμός στη φάση από τον εκτεθειμένο ποδοσφαιριστή.

  BQ Aquaris M10 Ubuntu Edition απλά υπέροχο

Δείτε ένα βίντεο με την ακύρωση του γκολ.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

4  +  6  =  

Previous Story

Γιατί το Facebook αρχίζει να χάνει χρήστες

Next Story

Trend Micro Anti-Threat Toolkit δωρεάν για όλους