Τρισδιάστατα μοντέλα και ποδόσφαιρο. Η τεχνολογία σε ρόλο linesman

Πρώτος αγώνας υπό την με τεχνολογία ως επόπτη γραμμών (). Τρισδιάστατα μοντέλα και υπολογιστές είδαν και ακύρωσαν γκολ για κλάσματα του δευτερολέπτου.

fifa offside

Το ποδόσφαιρο μπήκε επίσημα σε νέα εποχή, καθώς το πρώτο ακυρωθέν γκολ ως οφσάιντ από τεχνολογία αιχμής είναι γεγονός. Σε πρόσφατο αγώνα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που είναι υπό την αιγίδα της FIFA, ακυρώθηκε το 1ο γκολ λόγω απόφασης του ηλεκτρονικού linesman.

Ο αγώνας διεξαγόταν ανάμεσα στην Αλ Τζαζίρα και την Πιρέ. Ο Αλαμερί Ζαγέντ, παίκτης της Αλ Τζαζίρα, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 4-0. Αλλά το VAR που έπαιζε τον ρόλο του ηλεκτρονικού linesman έδειξε οφσάιντ για κλάσματα του δευτερολέπτου και το γκολ ακυρώθηκε.

Η νέα τεχνολογία καταλογισμού οφσάιντ βασίζεται σε κάμερες στα πλαϊνά του γηπέδου όπου καταγράφουν τον αγώνα. Τις εικόνες παραλαμβάνει ένα πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης που χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένη ανίχνευση μπάλας και δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα των παικτών, προκειμένου να παρουσιάσει την ακριβή θέση τους στο χορτάρι.

Έτσι ο υπολογιστής γνωρίζει με χειρουργική ακρίβεια την θέση των παικτών κατά την στιγμή της επαφής ενός παίκτη με την μπάλα. Σύμφωνα, με τη FIFA έτσι θα βελτιωθεί η ακρίβεια του σημείου λακτίσματος χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης και τεχνολογία αισθητήρων από συστήματα καμερών, ενώ ο σκελετός ενός παίκτη θα μοντελοποιηθεί για να εντοπίζεται ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται σε εκτεθειμένη θέση.

  Παρακολουθήστε όλους τους αγώνες του Μουντιάλ δωρεάν και νόμιμα

Η αρχή τεχνολογίας και ποδοσφαίρου έγινε και προς το παρόν το σύστημα ουσιαστικά δοκιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ. Εκεί προβλέπεται από την FIFA είναι να τοποθετηθούν 12 κάμερες σε κάθε γήπεδο, που θα επεξεργάζονται την κίνηση 29 σημείων του σώματος κάθε ποδοσφαιριστή 50 φορές το δευτερόλεπτο.

Όταν οι κάμερες εντοπίσουν ότι κάποιο σημείο σώματος ενός παίκτη είναι εκτεθειμένο, θα στέλνουν σήμα στο δωμάτιο επιχειρήσεων και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του να κρίνει ότι υπάρχει οφσάιντ ή δεν υπάρχει επηρεασμός στη φάση από τον εκτεθειμένο ποδοσφαιριστή.

Δείτε ένα βίντεο με την ακύρωση του γκολ.

FIFA,VAR,offside,linesman

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).