Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA από τα αρχικά του European Space Agency), η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική έφτασε τα 10 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια σε έκταση στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες εποχιακές τρύπες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ.
Το Space.com αναφέρει:
Ένας πιθανός λόγος για την υψηλότερη από την κανονική ανάπτυξη είναι η ηφαιστειακή έκρηξη του Hunga Tonga τον Ιανουάριο του 2022, η οποία εισήγαγε τεράστιες ποσότητες υδρατμών στον αέρα.
“Οι υδρατμοί θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει στον αυξημένο σχηματισμό πολικών στρατοσφαιρικών νεφών, όπου οι χλωροφθοράνθρακες (CFC) μπορούν να αντιδράσουν και να επιταχύνουν την καταστροφή του όζοντος”, αναφέρει ο Inness.
Ωστόσο, παρά τη μεγάλη εποχιακή ανάπτυξη φέτος, η τρύπα του όζοντος εξακολουθεί να μειώνεται συνολικά σε μέγεθος.
“Με βάση το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και τη μείωση των ανθρωπογενών ουσιών που καταστρέφουν το όζον, οι επιστήμονες προβλέπουν επί του παρόντος ότι το παγκόσμιο στρώμα του όζοντος θα φτάσει ξανά στην κανονική του κατάσταση γύρω στο 2050”, δήλωσε ο Claus Zehner, διευθυντής αποστολής της ESA για το Copernicus Sentinel-5P.