Tux μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το μασκότ του Linux

Αν δείτε τον Mickey Mouse γνωρίζετε ότι είναι ένας χαρακτήρας της Disney. O Mickey Mouse έγινε 90 ετών το 2018 και έχει ένα πολύ εντυπωσιακό ποσοστό αναγνώρισης που φτάνει το 98% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Έτσι είναι ασφαλές να πούμε ότι η κάθε μασκότ έχει τεράστιο ρόλο στο branding ενός οργανισμού.

Ένα τέτοιο παλιό και πολύ καλά αναγνωρίσιμο μασκότ είναι και ο Tux. Είναι ένας χαριτωμένος, παχουλός πιγκουίνος που κάθεται και είναι η επίσημη μασκότ του Linux Kernel, ενός από τους παλαιότερους μονολιθικούς ανοιχτούς κώδικες, που μοιάζει με Unix.

Η ιστορία του Penguin Origin

Το Linux αναπτύχθηκε από τον προγραμματιστή Linus Torvalds το 1991, αλλά η επίσημη μασκότ του ήρθε το 1996 σε ένα διαγωνισμό λογότυπου. Η ιδέα δημιουργήθηκε όταν ένας Βρετανός προγραμματιστής ο Alan Cox οραματίστηκε ένα πιγκουίνο σαν την επίσημη μασκότ και λογότυπο για τον πυρήνα του Linux.

Η ιδέα να είναι μασκότ του Linux ένας πιγκουίνος ξεκίνησε όταν ο Linus Torvalds αποκάλυψε μια εικόνα που βρήκε σε έναν ιστότοπο FTP που έδειχνε ένα πιγκουίνο να απεικονίζεται με παρόμοιο τρόπο όπως ένας χαρακτήρας των Creature Comforts που δημιούργησε ο Nick Park.

Ο Larry Ewing πήρε την έμπνευση από την εικόνα που του έδειξε ο Torvalds και έφτιαξε τον Tux. Η πρώτη εικόνα που δημιούργησε, την έκανε χρησιμοποιώντας το GIMP.

  Κυκλοφόρησε η final έκδοση KeePass 2.36

Δεδομένου ότι το 72% όλων των εμπορικών σημάτων αποτελούνται από λέξεις ή ακρωνύμια, ο Tux ονομάστηκε Tux από ένα αρκτικόλεξο για ένα σμόκιν (tuxedo). Ο πρώτος που απεκάλεσε τον πιγκουίνο “Tux” ήταν ο James Hughes, ο οποίος είπε:

“It stands for Torvalds UniX.”

Το Tux είναι πλέον ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εικονίδιο σε όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζεται παγκοσμίως, έχει άμεση σχέση με το brandname Linux και όλα τα κατανεμημένα προϊόντα του.

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με τον Tux. Γιατί ένας πιγκουίνος; Πολλοί προγραμματιστές δεν ήταν ευχαριστημένοι με τη χαριτωμένη εικόνα. Πριν καθιερωθεί ο Tux, η λίστα αλληλογραφίας του Linux kernel ήταν γεμάτη με προτάσεις πολλών άγριων ζώων, όπως αλεπούδες, αετοί, γεράκια, ακόμη και καρχαρίες.

Πολλοί προγραμματιστές θεωρούσαν ότι δεν ήταν καλό να δώσουν μια αδύναμη εντύπωση στον κλάδο με μια εικόνα ενός χαριτωμένου ζώου σαν μασκότ. Πολλοί ισχυριζόταν ότι ο Tux έδωσε την εντύπωση ότι συνδέεται με μια εταιρεία παιχνιδιών παρά με μια επιτυχημένη εταιρεία λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Ωστόσο, αν και αντιτάχθηκαν, πολλοί μίλησαν υπέρ της. Σύμφωνα με τον Robin Miller, ο Tux άρεσε πολύ στις γυναίκες, και συνδεόταν συναισθηματικά μαζί του.

  Firefox 97.0.1 λήψη πριν την επίσημη κυκλοφορία

Ο Torvalds μίλησε για την προτίμησή του να έχει έναν πιγκουίνο σαν μασκότ του Linux. Διευκρίνισε ότι θέλει να μείνει μακριά από την εικόνα ενός μαγκουί πιγκουίνου και ώθησε τους προγραμματιστές να επικεντρωθούν σε έναν χαριτωμένο, μελαγχολικό και ικανοποιημένο χαρακτήρα ενός πιγκουίνου που μοιάζει να κάθεται κάτω μετά από ένα πλούσιο γεύμα ρέγγας.

Σε ποιον ανήκει ο πιγκουίνος; Ο Tux είναι μια εικόνα ανοιχτού κώδικα. Η μόνη προϋπόθεση που ο έθεσε ο Larry Ewin είναι:

Permission to use and/or modify this image is granted provided you acknowledge me lewing@isc.tamu.edu and The GIMP if someone asks.”

Σύμφωνα με τον Marco Pastore, ένα προγραμματιστή ανοιχτού κώδικα:

“Το Tux είναι μια εξαιρετική απόδειξη της έννοιας ολόκληρου του σκεπτικού πίσω από την ανάπτυξη του ανοιχτού κώδικα και του ελεύθερου λογισμικού. Απελευθερώστε τη δημιουργία σας στην κοινότητα, αφήστε τους να την κάνουν ό, τι θεωρούν κατάλληλο και θα καταλήξετε σε κάτι υπέροχο.”

Ο Tux εξακολουθεί να μην είναι προϊόν κάποιας διαφημιστικής εταιρείας. Οποιοσδήποτε μπορεί να τον χρησιμοποιήσει και να τον επεξεργαστεί, αλλά θα πρέπει να δώσει credits στον Larry Ewin και το λογισμικό GIMP (The GNU Image Manipulation Program) που χρησιμοποίησε για την ανάπτυξή του.

Περισσότερα:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tux_(mascot)

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

  +  14  =  17

Previous Story

System Rescue CD 6.1.7 ISO διαθέσιμο για λήψη

Next Story

Garmin: έχει το κλειδί αποκρυπτογράφησης για το WastedLocker Ransomware