Για επέκταση της κρίσης στην Ουκρανία στον κυβερνοχώρο κάνουν λόγο δημοσιεύματα των New York Times και του MIT Technology Review, στα οποία αναφέρεται ότι χάκερ εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον ενημερωτικών και άλλων ιστοσελίδων.
Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου της διαδικτυακής ασφαλείας, παρατηρείται ασυνήθιστα μεγάλη έκταση στις επιθέσεις denial of service (DDoS), στις οποίες οι επιτιθέμενοι «πλημμυρίζουν» μία ιστοσελίδα με traffic για να προκαλέσουν την πτώση της. Όπως αναφέρουν οι NY Times, οι επιθέσεις στοχεύουν τόσο φιλοδυτικά, όσο και ουκρανικά φιλορωσικά ενημερωτικά sites. Σε μία περίπτωση, οι εισβολείς προέβησαν σε βανδαλισμό της ιστοσελίδας του Russia Today, αντικαθιστώντας τη λέξη «Russia» με τη λέξη «nazi» σε τίτλους και κείμενα.
Όπως επισημαίνεται από ειδικούς, οι επιθέσεις που παρατηρούνται σε φιλοδυτικά ουκρανικά sites παραπέμπουν σε επιθέσεις εναντίον τσετσενικών ενημερωτικών ιστοσελίδων, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «υπό συνεχή πολιορκία». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάθιου Πρινς, διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Cloudflare (Σαν Φρανσίσκο), δεν είναι ξεκάθαρο ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.
«Δεν νομίζω ότι μπορεί να ειπωθεί πως πρόκειται για επιθέσεις από κάποιον κρατικό φορέα» ανέφερε σχετικά.
Μέχρι τώρα, η δραστηριότητα παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν παρατηρηθεί στην Εσθονία το 2007, ή στην Γεωργία το 2008, όπου servers που φιλοξενούσαν ιστοσελίδες της κυβέρνησης, των ΜΜΕ κ.α. είχαν καταρρεύσει λόγω «πλημμύρας» δεδομένων που περιείχαν το μήνυμα «win+love+in+Rusia».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία φαίνεται να συνοδεύεται από μία εκστρατεία «ελέγχου πληροφοριών», με αποκοπή καλωδίων που συνδέουν την περιοχή με την υπόλοιπη χώρα και αποκλεισμό της πρόσβασης σε ιστοσελίδες που υποστηρίζουν το αντικυβερνητικό κίνημα από πλευράς της ρωσικής κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως τονίζεται, δεν υπάρχουν στοιχεία για σοβαρότερες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον στρατιωτικών ή κυβερνητικών στόχων.
Μέχρι τώρα, «η Ρωσία έχει περιοριστεί στα πράγματα που γίνονται συνήθως στο ξεκίνημα μίας σύγκρουσης με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, το επικοινωνιακό “πνίξιμο” των επικριτών και την προώθηση της οπτικής γωνίας της» αναφέρει ο Τζέιμς Λιούις, διευθυντής του Centre for Strategic and International Studies στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με το MIT Technology Review, μέσα στο Σαββατοκύριακο η εθνική εταιρεία τηλεφωνίας της Ουκρανίας, Ukrtelecom, ανακοίνωσε ότι «άγνωστοι βάνδαλοι» προέβησαν σε δολιοφθορές με αποτέλεσμα την αποκοπή πολλών από τις συνδέσεις επικοινωνίας (data και φωνής) μεταξύ της Κριμαίας και της υπόλοιπης Ουκρανίας.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αποτελούν γνωστά κέντρα διεθνούς κυβερνοεγκληματικής δραστηριότητας, όπου εδρεύουν ικανότατοι χάκερ. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν παρατηρούνται μαζικές κυβερνοεπιθέσεις. «Στη Γεωργία είχαμε περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων σε συντονισμό με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αλλά οι Ρώσοι δεν έχουν κάνει κάτι τέτοιο. Αν ξεσπάσει βία στην Κριμαία, νομίζω ότι θα εντείνουν τη δραστηριότητα» εκτιμά ο Λιούις.
Πηγή: naftemporiki.gr