Βέλγιο: Πως το παραβίασαν οι hackers;

Το Βέλγικο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν το θύμα μιας διαδικτυακής επίθεσης στην οποία οι εισβολείς απέκτησαν πρόσβαση σε ολόκληρο το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου. Βέλγοι ειδικοί αναφέρουν ότι η επίθεση πιθανότατα ξεκίνησε από την Κίνα, σύμφωνα με το Euractiv.

Η επίθεση, η οποία αποκαλύφθηκε από τεχνικούς του Belgium (CCB) τον Μάρτιο, ξεκίνησε αρχικά τον Απρίλιο του 2019.

belgium flag

Η επίθεση κρατήθηκε μυστική για να μην αποκαλύψει την ευπάθεια του συστήματος παρά μόνο μετά την επιδιόρθωσή της.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από το CCB να διερευνήσει το δίκτυο όταν η αποκάλυψε προβλήματα με το Exchange, το σύστημα email που χρησιμοποιείται από πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, οι hackers απέκτησαν πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών εκμεταλλευόμενοι μια ευπάθεια του Exchange.

Νωρίτερα, η Microsoft είχε ανακοινώσει ότι οι Κινέζοι Hafnium εκμεταλλεύτηκαν μια ευπάθεια στο Exchange για να διεισδύσουν σε δίκτυα υπολογιστών παγκοσμίως.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου δήλωσε ότι “η κατάσταση είναι υπό έλεγχο: το δίκτυο έχει επιδιορθωθεί και η ασφάλεια έχει αποκατασταθεί. Δεν μπορούν να κοινοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας”.

  Ο Commodore 64 κατέχοντας το ρεκόρ των περισσότερων πωλήσεων κλείνει τα 40 χρόνια

Οι διακομιστές του υπουργείου είναι καλά προστατευμένοι και οι hqckers δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πολύ ευαίσθητα δεδομένα, όπως ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνιών του υπουργείου Olivier Maerens στο RTBF (Radio Télévision Belge Francophone) την Τρίτη.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για να μάθει από πού προήλθε το , ποια δεδομένα διέρρευσαν και αν εμπλέκεται ξένο κράτος.

Σύμφωνα με ειδικούς που ανέφερε η RTBF, ο στόχος της επίθεσης δεν ήταν να καταστρέψει τον ιστότοπο ή να ζητήσουν οι hackers λύτρα. Ήταν πιο περίπλοκος και πιο στοχευμένος, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι ήταν κατασκοπεία.

Ο Maerens ανέφερε ότι ελήφθησαν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί η πρόσβαση του εισβολέα ή των εισβολέων και η ασφάλεια του διακομιστή ενισχύθηκε.

Νωρίτερα τον Μάιο, μια άλλη μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο κατέστρεψε το δίκτυο Belnet του Βελγίου, το οποίο συνδέει ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και την δημόσια διοίκηση.

hackers

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  27  =  29