Βέλγιο: Πως το παραβίασαν οι hackers;

Το Βέλγικο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν το θύμα μιας διαδικτυακής επίθεσης στην οποία οι εισβολείς απέκτησαν πρόσβαση σε ολόκληρο το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου. Βέλγοι ειδικοί αναφέρουν ότι η επίθεση πιθανότατα ξεκίνησε από την Κίνα, σύμφωνα με το Euractiv.

Η επίθεση, η οποία αποκαλύφθηκε από τεχνικούς του Cybersecurity Belgium (CCB) τον Μάρτιο, ξεκίνησε αρχικά τον Απρίλιο του 2019.

belgium flag

Η επίθεση κρατήθηκε μυστική για να μην αποκαλύψει την ευπάθεια του συστήματος παρά μόνο μετά την επιδιόρθωσή της.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από το CCB να διερευνήσει το δίκτυο όταν η Microsoft αποκάλυψε προβλήματα με το Exchange, το σύστημα email που χρησιμοποιείται από πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ς, οι hackers απέκτησαν πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών εκμεταλλευόμενοι μια ευπάθεια του Exchange.

Νωρίτερα, η Microsoft είχε ανακοινώσει ότι οι Κινέζοι hackers Hafnium εκμεταλλεύτηκαν μια ευπάθεια στο Exchange για να διεισδύσουν σε δίκτυα υπολογιστών παγκοσμίως.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου δήλωσε ότι “η κατάσταση είναι υπό έλεγχο: το δίκτυο έχει επιδιορθωθεί και η ασφάλεια έχει αποκατασταθεί. Δεν μπορούν να κοινοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες λόγω της συνεχιζόμενης ς”.

Οι διακομιστές του υπουργείου είναι καλά προστατευμένοι και οι hqckers δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πολύ ευαίσθητα , όπως ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνιών του υπουργείου Olivier Maerens στο RTBF (Radio Télé Belge Francophone) την Τρίτη.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για να μάθει από πού προήλθε το hack, ποια δεδομένα και αν εμπλέκεται ξένο κράτος.

Σύμφωνα με ειδικούς που ανέφερε η RTBF, ο στόχος της επίθεσης δεν ήταν να καταστρέψει τον ιστότοπο ή να ζητήσουν οι hackers λύτρα. Ήταν πιο περίπλοκος και πιο στοχευμένος, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι ήταν κατασκοπεία.

Ο Maerens ανέφερε ότι ελήφθησαν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί η πρόσβαση του εισβολέα ή των εισβολέων και η ασφάλεια του διακομιστή ενισχύθηκε.

Νωρίτερα τον Μάιο, μια άλλη μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο κατέστρεψε το δίκτυο Belnet του Βελγίου, το οποίο συνδέει ιδρύματα τριτοβάθμιας ς, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και την δημόσια διοίκηση.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
hackers

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).