Βιολογικά robots από ανθρώπινα κύτταρα

“Επιστήμονες δημιούργησαν μικροσκοπικά ζωντανά ρομπότ από ανθρώπινα κύτταρα”, αναφέρει το CNN. Τα μίνι ρομπότ “μπορούν να κυκλοφορούν σε ένα πιάτο εργαστηρίου και μπορεί μια μέρα να βοηθήσουν στην επούλωση πληγών ή κατεστραμμένου ιστού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη”.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης αναφέρει στο CNN, “Δεν συνειδητοποιούμε όλες τις ικανότητες που έχουν τα κύτταρα του σώματός μας”.

231130 anthrobots

Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο Tufts και το Ινστιτούτο Wyss του Πανεπιστημίου του Harvard ονόμασαν αυτές τις δημιουργίες anthrobots.

Η βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες ορισμένων από τους ίδιους επιστήμονες, οι οποίοι κατασκεύασαν τα πρώτα ζωντανά ρομπότ, ή xenobots, από βλαστοκύτταρα που προέρχονται από έμβρυα του αφρικανικού βατράχου (Xenopus laevis)…

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ενήλικα ανθρώπινα κύτταρα από την τραχεία, από ανώνυμους δότες διαφορετικών ηλικιών και φύλων. Τα κύτταρα της τραχείας καλύπτονται με “τρίχες” προεξοχές που ονομάζονται βλεφαρίδες και κυματίζουν μπρος-πίσω. Συνήθως βοηθούν τα κύτταρα της τραχείας να ωθήσουν προς τα έξω μικροσκοπικά σωματίδια που βρίσκουν το δρόμο τους στις διόδους αέρα των πνευμόνων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει επίσης ότι τα κύτταρα μπορούν να σχηματίσουν οργανοειδή – συστάδες κυττάρων που χρησιμοποιούνται ευρέως για έρευνα. Η συν-συγγραφέας της μελέτης Gizem Gumuskaya πειραματίστηκε με τη χημική σύνθεση των συνθηκών ανάπτυξης των κυττάρων της τραχείας και βρήκε έναν τρόπο να ενθαρρύνει τις βλεφαρίδες να κοιτούν προς τα έξω στα οργανοειδή. Κατάφερε λοιπόν να κάνει τα οργανοειδή κινητά μετά από λίγες μέρες, με τις βλεφαρίδες να λειτουργούν λίγο πολύ σαν κουπιά…

“Στη μέθοδό μας, κάθε anthrobot αναπτύσσεται από ένα μόνο κύτταρο”. Αυτή η αυτοσυναρμολόγηση τα κάνει μοναδικά. Βιολογικά ρομπότ έχουν κατασκευαστεί και από άλλους επιστήμονες, αλλά κατασκευάστηκαν στο χέρι φτιάχνοντας ένα καλούπι και πρόσθεσαν “σπ” κυττάρων για να ζήσουν πάνω του, ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Michael . Επέζησαν έως και 60 ημέρες σε εργαστηριακές συνθήκες.

Τα πειράματα που περιγράφονται σε αυτήν την τελευταία μελέτη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά ο στόχος είναι να μάθουμε αν τα anthrobot θα μπορούσαν να έχουν ιατρικές εφαρμογές, δήλωσαν οι Levin και Gumuskaya.

Για να δουν εάν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τέτοιες εφαρμογές, οι ερευνητές εξέτασαν αν τα anthrobot ήταν σε θέση να κινηθούν πάνω από ανθρώπινους νευρώνες που είχαν αναπτυχθεί σε ένα εργαστηριακό πιάτο που είχε “γρατσουνιστεί” για να μιμηθεί μια στον ιστό.

Έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν τα anthrobot να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη στην κατεστραμμένη των νευρώνων, αν και οι ερευνητές δεν έχουν κατανοήσει ακόμη τον μηχανισμό επούλωσης.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. “Αυτό σημαίνει ότι αν και το εικονίδιο και το όνομα του εκτυπωτή σας μπορεί να φαίνονται διαφορετικά, η πραγματική λειτουργία του εκτυπωτή παραμένει αμετάβλητη.”
    Σε τοπικό επίπεδο! Την τελευταία εβδομάδα έχω σπάσει το κεφάλι μου με εκτυπωτή άλλης εταιρείας ο οποίος ΤΟΠΙΚΑ δουλεύει μια χαρά αλλά σε remote desktop με vpn η προώθηση τρελαίνεται! Στέλνει μεν τις εκτυπώσεις κανονικά στην ουρά αλλά δείχνει τον εκτυπωτή offline! Κλείνεις το remote και το vpn και ο εκτυπωτής ξεκινάει και τυπώνει τα πάντα! Επίσης δεν υπήρξε ποτέ εγκατεστημένος hp εκτυπωτής στο συγκεκριμένο pc ενώ μέχρι και πριν μια εβδομάδα λειτουργούσαν όλα κανονικά! Μπράβο microsoft και hp!???? (Γιατί δεν έχει φτιάξει κάποιος ένα emoji να φτύνει?)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).