Βιουπολογιστές με τη χρήση ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων

Επιστήμονες προτείνουν την ανάπτυξη ενός βιολογικού υπολογιστή που θα τροφοδοτείται από εκατομμύρια ανθρώπινα που, όπως λένε, θα μπορούσε να ξεπεράσει τις επιδόσεις των μηχανών που βασίζονται στο πυρίτιο, ενώ θα καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια.

brain digital

Μια διεθνής ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, δημοσίευσε στο περιοδικό Frontiers in Science την Τρίτη έναν λεπτομερή οδικό χάρτη προς αυτό που αποκαλούν “οργανοειδή νοημοσύνη”.

Το “hardware” θα περιλαμβάνει συστοιχίες εγκεφαλικών οργανοειδών (μικροσκοπικές τρισδιάστατες νευρικές δομές που θα αναπτύσσονται από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα) συνδεδεμένα με αισθητήρες και συσκευές εξόδου, όλα εκπαιδευμένα με μηχανική μάθηση, big data και άλλες τεχνικές.

Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα που μπορεί να λύσει προβλήματα πέρα από αυτά που λύνουν οι συμβατικοί ψηφιακοί υπολογιστές, βοηθώντας παράλληλα την ανάπτυξη της νευροεπιστήμης και άλλους τομείς της ιατρικής έρευνας.

Οι φιλοδοξίες του έργου αντικατοπτρίζονται σε ένα πιο προηγμένο κβαντικό υπολογισμό, αλλά εγείρουν πολλά ηθικά ερωτήματα γύρω από την “συνείδηση” των οργανοειδών συγκροτημάτων του εγκεφάλου.

“Περιμένω ένα έξυπνο δυναμικό σύστημα βασισμένο στη συνθετική βιολογία, αλλά όχι περιορισμένο από τις πολλές λειτουργίες που έχει να εξυπηρετήσει ένας εγκέφαλος σε έναν οργανισμό”, δήλωσε ο καθηγητής Thomas Hartung του Johns Hopkins, ο οποίος έχει συγκεντρώσει μια κοινότητα 40 επιστημόνων για να αναπτύξει τη νέα τεχνολογία.

Έχουν υπογράψει μια “διακήρυξη της Βαλτιμόρης” που ζητά περισσότερη έρευνα “για να διερευνηθεί η δυνατότητα των οργανοειδών κυτταρικών καλλιεργειών για να προωθήσουμε την κατανόησή μας για τον εγκέφαλο και να απελευθερώσουμε νέες μορφές βιουπολογιστών αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις σχετικές ηθικές επιπτώσεις”.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

εγκεφαλικά κύτταρα,John Hopkins

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).