VPS τι είναι; να τους χρησιμοποιήσω ή όχι;

Οι εικονικοί ιδιωτικοί διακομιστές ( από το ) είναι μια εξαιρετική λύση μεσαίου επιπέδου για όσους θέλουν περισσότερη ισχύ και ανεξαρτησία από μια βασική κοινόχρηστη φιλοξενία (shared hosting), αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν πολλά χρήματα για έναν Dedicated Server.

vps virtual server

Για να καταλάβουμε τους εικονικούς ιδιωτικούς διακομιστές (VPS), θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το τι είναι εικονικές μηχανές.

Οι εικονικές μηχανές σάς επιτρέπουν να τρέχετε άλλα λειτουργικά συστήματα στο τρέχον λειτουργικό όπως CPU, RAM, και χώρο στο δίσκο – για να τρέξει μια εξομοιωμένη έκδοση ενός υπολογιστή.

Έτσι αν ο κύριος υπολογιστής διαθέτει αρκετούς πόρους, μπορείτε να τρέξετε πάρα πολλές εικονικές μηχανές με ένα μόνο υπολογιστή. Φανταστείτε τώρα ένα κέντρο δεδομένων γεμάτο από διακομιστές που κάθε ένας από αυτούς τρέχει περισσότερες εικονικές μηχανές.

Παρακάτω θα δούμε γιατί πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPS

Τι είναι ένας εικονικός ιδιωτικός διακομιστής (VPS);

Ένα VPS είναι ένα απομονωμένο, εικονικό περιβάλλον που λειτουργεί ακριβώς όπως και ένας αποκλειστικός διακομιστής (Dedicated Server) χωρίς το υψηλό κόστος και τα έξοδα διαχείρισης μιας ενός κανονικού συστήματος.

Ουσιαστικά, οι μεγάλες web hosting εταιρείες παίρνουν έναν μεγαλύτερο διακομιστή και δημιουργούν πολλαπλές εικονικές μηχανές χρησιμοποιώντας το ίδιο hardware.

Αυτό καθιστά το VPS ένα τέλειο ενδιάμεσο σημείο μεταξύ του shared hosting (κοινής φιλοξενίας) και της αποκλειστικής φιλοξενίας.

Όπως και ένας αποκλειστικός διακομιστής, ένα VPS σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε εφαρμογές και να αποκτήσετε άμεση πρόσβαση στο υποκείμενο λειτουργικό σύστημα με ελάχιστο κόστος φιλοξενίας σε σύγκριση με ένα αποκλειστικό διακομιστή.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα VPS;

Η φιλοξενία VPS δεν είναι για όλους και λειτουργεί καλύτερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν θα αναφέρουμε μόνο τα πλεονεκτήματα του VPS. Διαβάστε γιατί μπορεί να χρειάζεστε ή να μην χρειάζεστε τη φιλοξενία σε VPS.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPS:

  • Όταν ο ιστότοπός σας χρειάζεται περισσότερους πόρους από αυτούς που προσφέρει μια κοινόχρηστη φιλοξενία.
  • Όταν χρειάζεται να εγκαταστήσετε προσαρμοσμένες εφαρμογές που δεν υποστηρίζονται από τον κοινόχρηστο κεντρικό υπολογιστή σας.
  • Όταν χρειάζεστε πρόσβαση root στον διακομιστή.
  • Όταν θέλετε ένα εικονικό περιβάλλον προγραμματιστή για την ανάπτυξη και τη δοκιμή του λογισμικού σας.
  • Όταν επεξεργάζεστε οικονομικές συναλλαγές και χειρίζεστε ευαίσθητα δεδομένα.
  • Όταν αντιμετωπίζετε ακραίες διακυμάνσεις στην κυκλοφορία (traffic).
  • Για να χρησιμοποιήσετε κάποιο VPS θα πρέπει να έχετε γνώσεις (Linux, PHP, SQL, Perl, Docker, Node.js, Ruby, για να αναφέρουμε μερικά).

Πότε ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPS:

  • Όταν διαθέτετε ιστότοπους χαμηλής επισκεψιμότητας.
  • Αν είστε αρχάριοι ή γνωρίζετε απλώς τα βασικά όπως (FTP, WordPress κσι cPanel).

Σε περίπτωση που χρειάζεστε φιλοξενία σε VPS αλλά δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις θα πρέπει να σκεφτείτε το Managed VPS Hosting, αλλά οι τιμές φτάνουν στα κεραμίδια.

Συνολικά, ωστόσο, η φιλοξενία VPS είναι μια ευέλικτη επιλογή για ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών καταστάσεων, που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δημοφιλής.

Προσφέρει αυξημένη απόδοση και επεκτασιμότητα σε σύγκριση με την κοινή φιλοξενία, ενώ ταυτόχρονα απομονώνει τον ιστότοπό σας από αυτούς των άλλων χρηστών. Είναι επίσης διαθέσιμο σε πολύ πιο προσιτή τιμή από την αποκλειστική φιλοξενία.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

VPS,Virtual Private Servers,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).