Βρέθηκε η ραδιενεργή κάψουλα που χάθηκε στη Δυτική Αυστραλία

Τελικά βρέθηκε η ραδιενεργή κάψουλα που χάθηκε στη Δυτική στις 25 Ιανουαρίου. Το BBC αναφέρει:

Στις 25 Ιανουαρίου, η εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto ανέφερε ότι μια από τις ραδιενεργές κάψουλες Caesium-137 είχε χαθεί. Έτσι οι αρχές της Δυτικής Αυστραλίας αντιμετώπισαν ένα φαινομενικά αδύνατο έργο.

Έπρεπε να εντοπίσουν μια κάψουλα μεγέθους μπιζελιού κατά μήκος μιας διαδρομής 1.400 χιλιομέτρων που εκτείνεται από το ορυχείο Gudai-Darri στο βόρειο τμήμα της πολιτείας μέχρι μια αποθήκη ακριβώς βόρεια του κέντρου της πόλης του Perth.radioactive

Οι αρχές ανέλαβαν δράση, κινητοποιώντας εξειδικευμένα συνεργεία έρευνας για να αναζητήσουν την κάψουλα. Πριν ειδοποιήσουν το κοινό για την απειλή, στις 26 Ιανουαρίου, οι αρχές ξεκίνησαν έρευνες στο Perth και γύρω από την τοποθεσία του ορυχείου στο Newman.

Στις 27 Ιανουαρίου εκδόθηκε επείγουσα προειδοποίηση για το κοινό που ανέφερε τον κίνδυνο που ενέχει η ραδιενεργή κάψουλα. Οι υγειονομικές αρχές έστειλαν ένα απλό μήνυμα:

Μείνετε μακριά. “Εκπέμπει τόσο ακτίνες βήτα όσο και ακτίνες γάμμα, οπότε αν το έχετε κοντά σας, θα μπορούσατε είτε να καταλήξετε με δερματικές βλάβες”.

Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, οι ομάδες έρευνας αναζητούσαν τη μικροσκοπική κάψουλα με φορητούς μετρητές μέτρησης ακτινοβολίας. Οι μετρητές που χρησιμοποιούσαν στην έρευνα έχουν σχεδιαστεί να ανιχνεύουν ραδιενέργεια σε ακτίνα 20 μέτρων. Η αστυνομία εστίασε τις προσπάθειές της στη διαδρομή GPS που είχε ακολουθήσει το φορτηγό και σε τοποθεσίες κοντά στις μητροπολιτικές περιοχές και περιοχές υψηλής πυκνότητας του Perth. Σε μια τοποθεσία κατά μήκος του Great Northern Highway δόθηκε προτεραιότητα από την αστυνομία στις 28 Ιανουαρίου μετά από μια ασυνήθιστη δραστηριότητα που κατέγραψε ένας μετρητής Geiger – μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ραδιενέργειας. Η έρευνα όμως δεν αποκάλυψε την κάψουλα.

Την επόμενη μέρα, ζητήθηκαν επιπρόσθετοι πόροι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας για νέο εξοπλισμό.

Τελικά οι αρχές αποκάλυψαν ότι η κάψουλα βρέθηκε δύο μέτρα μακριά στο πλάι του αυτοκινητόδρομου την Τετάρτη.

“Είναι ένα αρκετά μοναχικό τμήμα του δρόμου από το Newman στο Perth”, δήλωσε ο Επίτροπος της Πυροσβεστικής και των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης Darren Klemm σε μια συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Αν και δεν έδωσε την ακριβή τοποθεσία που βρέθηκε η ραδιενεργή κάψουλα, ο κ. Klemm ανέφερε ότι βρέθηκε “στο καλύτερο δυνατό σημείο”.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι βρέθηκε περίπου 74 χιλιόμετρα από το Newman – άρα περίπου 200 χιλιόμετρα από την τοποθεσία του ορυχείου. Κανείς δεν φαίνεται να έπαθε ζημιά από την κάψουλα, σύμφωνα με τις αρχές, και δεν φαινόταν να έχει μετακινηθεί από το σημείο που έπεσε. Ο κ. Klemm δήλωσε ότι οι επιπρόσθετοι πόροι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποδείχθηκαν καθοριστικοί για την εύρεση της κάψουλας.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Αυστραλία

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).