Αν δεν έχετε δει ποτέ ένα πιάτο Chladni, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε από την ομορφιά της απλής φυσικής.
Το πιάτο ChΙadni πήρε το όνομά του από τον εφευρέτη του φυσικό και ταυτόχρονα μουσικό Ernst Chladni, και πρόκειται για μία μεταλλική ορθογώνια πλάκα, λεπτή, επίπεδη, οριζόντια τοποθετημένη, στερεωμένη μόνο από το κέντρο της, τίποτα δηλαδή το εξαιρετικό. Αλλά όταν βάλετε από πάνω μικρούς κόκκους, όπως άμμο, το αλάτι, ή στην περίπτωση του παρακάτω βίντεο, κους-κους, και πάλλετε την μία πλευρά της με το δοξάρι ενός βιολιού, οι κόκκοι διανέμονται σε όλη την πλάκα σε ακριβή γεωμετρικά μοτίβα.
Αν και το ανακάλυψε ο Ernst ChΙadni, ο μαθηματικός Sophie Germain καθόρισε τελικά γιατί το “πιάτο” συμπεριφερόταν έτσι. Έχει να κάνει με τα δυναμικά κύματα των δονήσεων της πλάκας που παράγονται από το δοξάρι. Ορισμένα τμήματα της πλάκας παραμένουν σταθερά και δεν δονούνται, και σε αυτές τις περιοχές μαζεύονται οι κόκκοι. Αν πάλλετε την πλάκα με διαφορετικούς τρόπους τότε θα παραχθούν διαφορετικές δονήσεις και κατά συνέπεια διαφορετικά σχέδια.
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε τον Steve Mould να πειραματίζεται με το πιάτο ChΙadni και να εξηγεί τα παλμικά κύματα που δημιουργούν τα σχέδια: