Πώς να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο στους Χάρτες Google

Το γνωρίζετε ότι μπορείτε να δείτε πως ήταν η περιοχή σας τουλάχιστον μία δεκαετία πριν; Οι Χάρτες της σας δίνουν την δυνατότητα να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο.

street view time 1

Οι Χάρτες Google και ιδιαίτερα το ήταν μια επαναστατική καινοτομία. Την δυνατότητα εικονικής πλοήγησης που έχουν, ούτε που θα μπορούσαμε να την φανταστούμε λίγα χρόνια πριν. Πέρα από μια πολύ καλά ανεπτυγμένη ιδέα, υπάρχουν και μερικές ενδιαφέρουσες δυνατότητες που προσφέρει το Google .

Μία όχι και τόσο γνωστή επιλογή στο Street View των Χαρτών Google είναι ότι επιτρέπει στους χρήστες να ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και να βλέπουν πώς έμοιαζε το μέρος στο παρελθόν. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα Strret View έχει λίγο παραπάνω από μία δεκαετία ζωής η αναδρομή στο παρελθόν δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό τον χρόνο.

Η δυνατότητα αναδρομής στο παρελθόν χρησιμοποιείται από τους χρήστες για να δουν πώς έχει εξελιχθεί ένας τόπος με τα χρόνια. Η Google έχει συγκεντρώσει ιστορικά δεδομένα, που χρονολογούνται από το 2007, ώστε να μπορείτε να δείτε εικόνες ηλικίας έως και 15 ετών. Πάμε να δούμε το τρόπο.

Βήμα 1: Ανοίξτε τους Χάρτες Google στον υπολογιστή σας (google.gr/maps) και τη γραμμή αναζήτησης, πληκτρολογήστε τη θέση της επιλογής σας

Βήμα 2: Κάντε κλικ στη μικρογραφία Street View στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης σας (αυτή με το ανθρωπάκι) και μετά κάντε κλικ στην μπλε γραμμή σε κάποιο σημείου του δρόμου που σας ενδιαφέρει για πρόσβαση στη λειτουργία Street View. Εναλλακτικά μπορείτε να κάντε αριστερό κλικ στο ανθρωπάκι και ενώ το κρατάτε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού μετακινήστε το στο σημείου του δρόμου που θέλετε.

Βήμα 3. Θα μπείτε στο Street View και στην επάνω αριστερή γωνία θα δείτε την ημερομηνία της εικόνας που βλέπετε αυτήν τη στιγμή. Θα υπάρχει επίσης ένα εικονίδιο ρολογιού με μια αναπτυσσόμενη επιλογή. Κάντε κλικ στο κάτω βέλος και θα εμφανιστεί ένα χρονοδιάγραμμα.

Βήμα 4. Θα δείτε ένα ρυθμιστικό χρόνου που μπορείτε να το μετακινήσετε για να δείτε εικόνες της ίδιας τοποθεσίας σε διαφορετικά χρονολογία. Εάν θέλετε να δείτε την παλαιότερη φωτογραφία σε κανονικό μέγεθος, απλά κάντε κλικ στην συγκεκριμένη μικρογραφία.

Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα της Ομόνοιας, η αρχική χρονική σήμανση είναι του Ιουλίου 2019 και μπορούμε να δούμε πως ήταν η περιοχή από την συγκεκριμένη οπτική γωνία τον Μάιο του 2009, τον Ιούλιο του 2009, τον Μάιο του 2011, τον Ιούλιο του 2011, τον Αύγουστο του 2014 και τον Μάρτιο του 2019.

street view time 2

Βοηθά πραγματικά να παρατηρήσετε την εξέλιξη εάν σύρετε το ρυθμιστικό του χρόνου από την αρχή μέχρι το τέλος. Εάν θέλετε να επιστρέψετε στην εικόνα στο παρόν, σύρετε το ρυθμιστικό στη δεξιά του γωνία.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει σε κάθε τοποθεσία και σε κάθε δρόμο, καθώς αρκετές άσημες τοποθεσίες δεν έχουν ιστορικά δεδομένα. Έτσι εάν δεν υπάρχουν δεδομένα του τόπου της επιλογής σας, απλά δεν θα δείτε το βελάκι ανάπτυξης του μενού δίπλα από το ρολόι.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο όγκος των δεδομένων που έχετε στη διάθεση σας είναι συνάρτηση της κινητικότητας του δρόμου. Το Street View της Google διαθέτει μια τεράστια βάση δεδομένων που συνεχώς επεκτείνεται, αλλά αυτό αν σημαίνει ότι το αυτοκίνητο του Street View που τραβάει τα πλάνα θα περάσει δύο φορές από κάθε στενάκι και δρομάκι. Επίσης η δυνατότητα χρονολογίας δεν ισχύει για τις 360ο φωτογραφίες των ιδιωτών.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι αυτή η λειτουργία δεν υπάρχει στα smartphone σας.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

street,view,maps,Google

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).