Sites ανιχνεύουν την τοπική IP σε browsers που υποστηρίζουν WebRTC

Χρησιμοποιείτε WebRTC; Κάθε φορά που συνδέεστε σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο αποστέλλονται αυτόματα πληροφορίες σχετικές με τη σύνδεση σας αλλά κει για το σύστημα που χρησιμοποιείτε.WebRTC

Οι πληροφορίες που αποστέλλονται περιλαμβάνουν το πρόγραμμα περιήγησης σας στο Web (browser), την έκδοση του, τη γλώσσα, το λειτουργικό σύστημα, αλλά και τη διεύθυνση IP του υπολογιστή σας.

Φυσικά υπάρχουν διάφορα μέσα για να εμποδίσετε την εμφάνιση της διεύθυνσης IP, χρησιμοποιώντας ας πούμε διακομιστές μεσολάβησης ή εικονικά ιδιωτικά δίκτυα.

Η τοπική διεύθυνση IP από την άλλη προστατευόταν μέχρι σήμερα τουλάχιστον. Οι ιστοσελίδες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την Javascript για να την αναζητήσουν. Υπάρχουν plug-ins όπως η Java που το επιτρέπει σε ιστότοπους να έχουν τις τοπικές IP, οι χρήστες συνήθως ειδοποιούνται όταν τέτοια plug-in εκτελούνται σε ιστοσελίδες.

Η πρόσφατη ένταξη της WebRTC στον Firefox, στον Chrome και άλλους browsers που βασίζονται στο Chromium όπως ο Opera φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή των χρηστών, καθώς οι ιστοσελίδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέο χαρακτηριστικό για να ανιχνεύουν την τοπική διεύθυνση IP του υπολογιστή σας.

Μπορείτε το δείτε online με μια επίσκεψη σε αυτή τη σελίδα του Github που θα αποκαλύψει την τοπική και τη δημόσια διεύθυνση IP σας.

ip

Το θέμα είναι ότι η τοπική διεύθυνση IP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει το σύστημά σας όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές ανάκτησης πληροφοριών.

Πώς λειτουργεί;

Το WebRTC επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων που πρέπει να γίνουν για τους STUN servers (Session Traversal Utilities for NAT) , οι οποίες επιστρέφουν τοπικές και δημόσιες διευθύνσεις IP του συστήματος που χρησιμοποιείται από το χρήστη.

Τα αποτελέσματα μπορούν να προβληθούν με τη χρήση JavaScript, κάτι που σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να υποστηρίζει ο browser  WebRTC και JavaScript.

Προστασία

Τα Ad-blockers όπως το Adblock Plus ή το Ghostery δεν μπλοκάρουν τις αιτήσεις αυτές, καθώς γίνονται έξω από την «κανονική διαδικασία του XMLHttpRequest”.

Η μόνη επέκταση που εμποδίζει την εμφάνιση της τοπικής σας IP, είναι το plugin αποκλεισμού JavaScript, NoScript για τον Firefox. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι μετά την εγκατάσταση του plugin θα χρειαστείτε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, καθώς η απενεργοποίηση της Javascript καθιστά πολλές ιστοσελίδες άχρηστες.

Οι χρήστες του Firefox μπορούν απλά να απενεργοποιήσουν το WebRTC

Πληκτρολογήστε το παρακάτω στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης σας και πατήστε enter.

about:config

Επιβεβαιώστε ότι θα είστε προσεκτικοί στο μήνυμα που θα εμφανιστεί.
Αναζητήστε για το media.peerconnection.enabled.
Κάντε διπλό κλικ πάνω του και ορίστε την τιμή σε: false. Αυτό θα απενεργοποιήσει το WebRΤC από τον Firefox σας.

Σημείωση: Η απενεργοποίηση του WebRΤC σημαίνει ότι οι υπηρεσίες και εφαρμογές που κάνουν χρήση του, όπως το Firefox Hello, δεν θα λειτουργεί πια.

Για τους browsers όπως τον Google Chrome και άλλους που έχουν σαν βάση το Chromium μπορείτε να εγκαταστήσετε την επέκταση WebRTC Block η οποία θα απενεργοποιεί το WebRTC από το πρόγραμμα περιήγησης σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).